Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. március

Címoldal
Kinek járjunk a kedvébe?
Községi események
Szép vers és kép mára
Húsvét: Jézus feltámadása
A tervek többnyire megvalósulnak
A Második Helyi Közösség tanácsa
Új barátokra leltünk
Az adai Szarvas Gábor Könyvtár 2008. évi munkájáról
Disznóvágás
Adai siker a borversenyen
Április 1. – a bolondozások és tréfák napja
Gróf Csekonitz birtokáról
Hűség az anyanyelvhez
A Szentháromság templom asztalosa
Emésztési zavarok
Szemtől szembe a válsággal
Hírek a tűzoltók tevékenységéből
Rügymozdító március
Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!
Mozgalmas élet a moholi iskolában
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Tombolával zártak az Aranykezek
Az adai egyházközség története - II.
Zöld levél
Tevékenyek az adai sporthorgászok
Címeres nemeslevelek - XI.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

Hűség az anyanyelvhez
A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesületúj kiadványa

    2008 decemberében jelent meg a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület új kiadványa Hűség az anyanyelvhez címmel. A könyv az Egyesület fennállásának 15. évfordulója alkalmából készült.
    A kötet egy mottóval indul, Gárdonyi Gézának az anyanyelvre vonatkozó szép szavaival: „Minden nemzetnek főkincse a nyelve. Bármit elveszthet, visszaszerezheti, de ha a nyelvét elveszti, Isten se adja vissza többé.” Gárdonyi Géza gondolatait méltán választhatta egy nyelvműveléssel foglalkozó egyesület jubileumi kiadványának vezérgondolatává, mint ahogy mi valamennyien, bármely nyelven beszéljünk is, elgondolkozhatunk e sorok máig érvényes üzenetén.
    A Hűség az anyanyelvhez c. kötet első részében helyet kaptak a jubileumi műsorban elhangzott beszédek, előadások, az Egyesület tevékenységét ismertető honlap bemutatása, valamint két, más alkalomra készült tanulmány. A kötet második részében az adai Körkép Nyelvi figyelő rovatában megjelentetett írásokat olvashatjuk, azokat, amelyek a korábbi kötet, a 10 éves jubileum alkalmából kiadott Anyanyelvünk szolgálatában c. könyv megjelenése óta láttak napvilágot. Itt található e nyelvművelő írások bibliográfiai mutatója is.
A könyv harmadik részében képmellékleteket láthatunk, amelyek egy-egy emlékezetes pillanatot örökítenek meg a Nyelvművelő Egyesület életéből. A Hűség az anyanyelvhez c. kötetben Balázs Géza, Láncz Irén, Szűts László, Molnár Csikós László, Hódi Sándor és Hódi Éva írásait olvashatjuk. A kötet hátlapján Szűts László dicsérő, szép sorait olvashatjuk: „…nekünk, magyarországi nyelvészeknek nagyon jó érzés évente eljönni ide Adára. Szívet melengető érzés látni, tapasztalni azt a gondoskodást, szeretetet, ahogy féltik, óvják anyanyelvünket. Amilyen lelkesen, anyagi áldozatokat is vállalva, nagy hozzáértéssel, fáradságot nem kímélve megszervezik minden évben a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat, az számunkra is példamutató lehet, s kívánjuk, hogy még sokáig legyen ehhez erejük, s adják tovább ezt az erőt a jövő nemzedékeinek is.”
    A könyvet - a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület 16. megjelentetett kötetét - mindazoknak ajánlhatjuk, akik szívügyüknek érzik a nyelv és a nyelvművelés ügyét, és egyben azoknak a kedves olvasóknak is, akik a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület tevékenységét figyelemmel kísérik. A Hűség az anyanyelvhez c. kötet nemcsak egy szép jubileum alkalmából készült ünnepi kiadvány, de azon túlmenően érdekes és hasznos nyelvművelő könyv, mely számos mai nyelvhasználati sajátossággal foglalkozik. A könyv teljes anyaga a világhálón is olvasható a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület honlapján: http://szgnye.vmmi.org

Hódi Éva

mart 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Tragom izgubljenog vremena
Šarena strana
Politička hronika
Impresum


Design by VA