Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. április

Címoldal
Ami valamikor természetes volt, annak ma örülni kell
Községi hírek
Címoldalunkhoz
Változások a napi belépők használata körül
Választások 2008
Internacionális program
Távol Afrikától
Mit kell tudni a szerb himnuszról?
Tolerancia-koncert
Attilát megoperálhatják
Könyvbemutató Moholon
Húsvéti kiállítás nőaktíva-módra
Jubileumot ünnepelt a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület
Amire szívesen emlékezünk
Isten lelke
A zenede napja
Tavaszi események Törökfaluban
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
A magyar költészet napján
Április 11. – a költészet napja – Moholon
Iskolanapot ünnepeltek Moholon
Az amatőr bábosok találkozóján
Zöld levél
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

94. Zöld levél
A májusi cserebogár

    Április harmadikán nagy boldogság ért! Egy fűszálon megpillantottam a cserebogarat! Megtorpantam, és néhány pillanat alatt lepergett összes gyermekkori emlékem. A búzatáblában futottunk a repülő bogarak után, sapkánkkal hirtelen leborítottuk, utána gyufásdobozba tettük, és fülünkhöz emelve hallgattuk a zúgását.
    Csodák-csodája: azóta ez a jelent évről-évre megismétlődik, nem velem, csak mindig más gyerekekkel. Vajon, ki tanítja erre őket? Senki. Ez a „játék” már a génjeinkben van, és tovább öröklődik!
    Örömömet azonban némileg elrontotta egy újsághír: FELHÍVJUK A FIGYELMET, MEGINDULT A MÁJUSI CSEREBOGÁR RAJZÁSA! – olvastam az anyaország egyik lapjában. Mintha legalábbis a tatár, török állna a küszöbön! (A kereskedelmi médiának a szenzációhajhász hírek, álhírek, gyanúsítgatások állnak érdekében és ezt még a mi cserebogarunk sem kerülhette el!) Való igaz, hogy a megszokottnál mintegy 2-3 héttel korábban – április első hetét követően megindult a májusi cserebogár rajzása. Az is biztos, hogy idén májusban nagy inváziójuk várható, de így volt ez tavaly is, tíz éve, száz éve, több ezer éve is…
    Igaz, lárvájuk a talajban élő pajor, amely számos növénynek a gyökerét rágja el (vis pajor). Mostanra igaz, van olyan hely, ahol már a bogarak lepik el a fákat, bokrokat és kifogyhatatlan étvággyal eszik a leveleket. A vegyi védekezés ellenük káros lehet miránk is, és szerintem ez nagyobb baj a bogarak kártételétől.
    Az imágók, a pajorok tömeges megjelenésükkor mind a vad, mind a háziasított állatok számára kiváló táplálékul szolgálnak, és ha tehetik, a madarak a pajorokat is elfogyasztják. A 20. században a rovarirtószerek erősen megritkították a faj létszámát, de a vegyszerhasználat korlátozása miatt az egyedszám ismét emelkedőben van. Akit nagyon zavarnak a cserebogarak, az hajnali időszakban a fákról lerázhatja őket, mert akkor a leveleken pihennek és még dermedtek (alkonyat előtt repülnek).
    Igazi neve májusi cserebogár (latinul Melolontha melolontha, szerbül gundelj, németül Maikäfer, angolul Chafer, May Bug), egy viszonylag gyakori európai bogárfaj, egyben a Kárpát-medence legnagyobb cserebogár-faja. 25-30 milliméter hosszú, a fej, a potroh szürkésfekete, a szárnyfedők sárgás-barnák. Életciklusa 4-5 évig tart, amiből ennek nagy részét a föld alatt tölti, tehát ebből látszik, hogy igazi ellenálló, mondhatni partizán. A negyedik évet követően, ha kedvező az időjárás, bebábozódik, szakít az addigi földalatti tevékenységgel. Tavasszal kiássa magát és a levegőben folytatja. Jobbára esténként repül. Népi megfigyelés, hogy minden negyedik ötödik évben van erősebb rajzásuk, illetve harmincévenként egy nagyobb rajzás is előfordul.
    A cserebogárról - a jelenlegi híresztelésekkel ellentétben - nekem nagyon kedves emlékeim vannak. Életem egyik első, meghatározó verse Petőfi Sándor Szülőföldemen című költeménye, ahol a hat versszak refrénje a Cserebogár, sárga cserebogár. De se szeri, se száma a mondókáknak, gyermekverseknek, ahol e „kedves” bogár a főszereplő:
    Cserebogár, mikor lesz nyár?/Pünkösd táján, vasárnap,/mikor a fák virágoznak,/vénasszonyok tollászkodnak.
    Vagy: Május /mosolygó /békák torkát /megoldó /gyöngyvirág-nyitogató, /cserebogár-zúgató.
    (Csanádi Imre: Májusdicsérő)
    Tanulságos sorokat találtam a történelemkönyvben is: A cserebogarakat (Sziléziában) hangos szóval is köszöntik. Egye-egyet elfognak közülük, s mint valaha már a görög és római gyermekek is tették, fonálra kötve szállni engedik. Vagy a kezükről elröpítve, ezt a mondókát éneklik:
    Maikäfer, flieg! Der Vater ist im Krieg, Die Mutter ist im Pommerland, Pommerland ist abgebrannt. (Cserebogár, szállj! Háborúba ment az apánk, Pomerániába az anyánk, Pomeránia leégett.)
    Akármilyen híreket, utasításokat is hallanak, ne bántsák ezt a kedves rovart, bogarat, mert nélküle sokkal szegényebbek lennénk!

Király János

april 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
I vlasnici bezvrednih akcija imaju pravo na besplatne akcije
Centar za socijalni rad opštine Ada i radni tim
Izbori 2008
Šta treba znati o srpskoj himni?
Koncert tolerancije
Protestni miting na Međunarodnom peazniku rada
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Mladi pišu
Šarena strana
Impresum


Design by VA