Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. április

Címoldal
Ami valamikor természetes volt, annak ma örülni kell
Községi hírek
Címoldalunkhoz
Változások a napi belépők használata körül
Választások 2008
Internacionális program
Távol Afrikától
Mit kell tudni a szerb himnuszról?
Tolerancia-koncert
Attilát megoperálhatják
Könyvbemutató Moholon
Húsvéti kiállítás nőaktíva-módra
Jubileumot ünnepelt a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület
Amire szívesen emlékezünk
Isten lelke
A zenede napja
Tavaszi események Törökfaluban
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
A magyar költészet napján
Április 11. – a költészet napja – Moholon
Iskolanapot ünnepeltek Moholon
Az amatőr bábosok találkozóján
Zöld levél
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

Tizenöt éve az anyanyelv védelméért
Jubileumot ünnepelt a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület

    A jubileum nem csak összegzés, de egyben a bizakodásra is alkalom, amikor a múltat összegezve a jövőre készülnek- hangzott el a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület jubileumi rendezvényén április 3-án az adai Városháza dísztermében.
    - Amikor 1993-ban megalakítottuk az önálló nyelvművelő egyesületet Adán, községünkben a nyelvművelésnek már voltak évekre visszanyúló hagyományai. E hagyományok Ada szülöttéhez, Szarvas Gáborhoz, a kiváló nyelvészhez kötődnek. - emlékezett az egyesület elnöke, Hódi Éva és hozzátette, hogy az egyesület létrehozásának egyik indítéka Szarvas Gábor emlékének folyamatos ápolása, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok adai kötődésének megerősítése, a Nyelvművelő Napok folyamatossá tétele. A tizenöt évvel ezelőtt a kitűzött célokat sikerült megvalósítani és mára a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok a vajdasági magyar közösség egyik legjelesebb rendezvényévé és művelődési értékévé vált.
    Az önálló nyelvművelő egyesület legfőbb célja az anyanyelv védelme, őrzése, ápolása, és a helyes nyelvhasználat, a nyelvi igényesség ügyéért való fáradozás, amely a kisebbségi körülmények között igazán fontos feladat.
    - A mi körülményeink között a nyelvművelés létjogosultsága, fontossága azt hiszem nem vitatható, sőt, úgy érzem, hogy a nyelvművelés túlmutat a konkrét nyelvvédő törekvéseken, és a nemzeti - nyelvi identitás erősítésével részévé válik a szülőföldön való megmaradásnak. – hangsúlyozta az egyesület elnöke és kiemelte – A nyelv és a nyelvművelés, és egyáltalán a nyelvvel való foglalkozás egy közösséghez és kultúrához való tartozást jelenti, otthonosság érzést, ami nélkül az ember nem érezheti jól magát. Távlatosabban a nemzet és kultúra, az anyanyelv őrzése, átörökítése, fennmaradása ügyében folytatott fáradozást, olyan tevékenységet, amely értelmet, célt tud adni.
    Az egyesületnek a legnehezebb időszakokban is sikerült megszerveznie, és megrendeznie a nyelvművelő napokat, amelyeken a legkiválóbb hazai és külföldi nyelvészeket láthatták vendégül. A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok résztvevője volt többek között Lőrincze Lajos, Grétsy László, Péntek János, Sebestyén Imre, Balázs Géza, Nagy János, Janus Banczerowski, Zimányi Árpád, Prószéky Gábor, a hazai nyelvészek közül pedig Ágoston Mihály, Láncz Irén, Rajsli Ilona, Papp György, Molnár Csikós László és még sokan mások. A kísérőrendezvényeken pedig a kortárs magyar irodalom nagy alakjaival, és kiváló előadóművészekkel találkozhattak az adaiak. Az egyesület fennállása óta 14 kiadványa jelent meg, és már hetedik éve nyelvhelyességi írásokkal találkozhatunk a helyi lapban, a Körképben is, sőt nemrégiben elkészült az egyesület honlapja. Ezt az évforduló alkalmából be is mutatta Hódi Sándor, a honlap készítője.
    Az egyesület munkájának támogatásáért járó köszönőlevelek kiosztása után dr. Balázs Géza, dr. Láncz Irén és dr. Szűts László az anyanyelvről, a nyelvművelésről, a nyelvművelő napok jelentőségéről szóló előadását, valamint Krnács Erika és a Zyntharew együttes Vártam a fényt című zenés-irodalmi összeállítását hallgathatta meg a jubileumi rendezvény közönsége.

Józó Mónika

april 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
I vlasnici bezvrednih akcija imaju pravo na besplatne akcije
Centar za socijalni rad opštine Ada i radni tim
Izbori 2008
Šta treba znati o srpskoj himni?
Koncert tolerancije
Protestni miting na Međunarodnom peazniku rada
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Mladi pišu
Šarena strana
Impresum


Design by VA