Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. április

Címoldal
Ami valamikor természetes volt, annak ma örülni kell
Községi hírek
Címoldalunkhoz
Változások a napi belépők használata körül
Választások 2008
Internacionális program
Távol Afrikától
Mit kell tudni a szerb himnuszról?
Tolerancia-koncert
Attilát megoperálhatják
Könyvbemutató Moholon
Húsvéti kiállítás nőaktíva-módra
Jubileumot ünnepelt a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület
Amire szívesen emlékezünk
Isten lelke
A zenede napja
Tavaszi események Törökfaluban
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
A magyar költészet napján
Április 11. – a költészet napja – Moholon
Iskolanapot ünnepeltek Moholon
Az amatőr bábosok találkozóján
Zöld levél
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

Predstavljamo
Centar za socijalni rad opštine Ada i radni tim

    Centar za socijalni rad je osnivan 1983.god., od strane Skupštine opštine Ada.
    O delatnosti u najosnovnijim crtama: ustanova se sa jedne strane  bavi socijalnom zaštitom, što se sastoji od utvrđivanja prava - na materijalno obezbeđenje porodice, - na dodatak za pomoć i negu drugog lica, - na osposobljavanje za rad, - na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite i  prava na smeštaj u drugu porodicu, a sa druge strane sa  porodično-pravnom zaštitom, koja obuhvata kontrolu vršenja roditeljskih prava i dužnosti, regulisanjem proveravanja dece i starateljstvom.
    U Centru su zaposleni iskusni i obučeni stručnjaci i radnici. Ovom prilikom želimo ih pretstaviti građanima Ade.
    Apro Bakai Magdolna iz Ade (1968), diplomirani psiholog (Filozofski Fakultet u Novom sadu, 1993.god.) i porodični terapeut (Institut za mentalno zdravlje, Beograd, 2003. god.). Radi na radnom mestu psihologa od sredine marta 2008. god. i ujedno  je na funkciji VD direktora Centra.
    Posle 14 god. radnog staža - pretežno u okviru zdravstva (Dom zdravlja Ada) odn. u prosveti (Gimnazija sa domom učenika za talentovane učenike „Boljai“ u Senti) smatra ličnim i profesionalnim izazovom upoznati rad na socijalnom planu, koji rad je raznovrstan, počev od prevencije preko dijagnostike i savetovanja do analitičkog rada, i koji rad pored znanja zahteva visok stepen empatije i senzibilnost kao i kreativnost. Smatra  važnim poboljšanje kvaliteta pruženih usluga korisnicima socijalne zaštite, informisanje javnosti o radu Centra -preko toga edukaciju stanovništva i saradnju sa drugim organima, ustanovama, državnim i civilnim organizacijama sa kojima Centar ima zajedničke ciljeve.
    Bajus Andrea iz Ade (1980) diplomirani pedagog, svoje zvanje je stekla u Segedinu na Višoj pedagoškoj školi ''Juhas Đula'' 2004. god. U Centru za socijalni rad je zaposlena od 2006. godine.
    U Centru se bаvi sa: zaštitom dece (npr. procenjuje podobnost roditelja za poveravanje dece kod razvoda braka), zaštitom dece bez porodičnog staranja i zaštitom dece i omladine sa poremećajima u društvenom ponašanju (u ovoj kategoriji je rukovodilac stručnog tima), kao i maloletnim licima koja stupaju u brak, odraslim i starim licima sa poremećajem u ponašanju,  i psihičko ometenim licima.
    Prisustvovala je na edukacijama: ''Savetovanje – Novo porodično zakonodavstvo'', ''Planiranje i izrada tretmana za decu na institucionalnom smeštaju''. Aktuelno pohađa program za rani rast i razvoj kod dece od 0-7.god.
    Geci Tibor iz  Ade (1965) je diplomirani pravnik Centra (Pravni Fakultetu u Novom Sadu, 1991. god.). Odmah po završetku studija  se zaposlio u Centru i od tada bez prekida obavlja sledeće poslove i radne zadatke: sastavljanje rešenja i zaključaka, izdavanje uverenja, poslovi starateljstva, utvrđivanje obaveze učešća u snošenju troškova, dostavljanje podataka i isprava Ministarstvu, vodjenje evidencije, pružanje pravnih saveta, sastavljanje zapisnika i podnesaka stranaka, pokretanje postupaka pred sudom i sl.   
    2000. godine je bio imenovan  za vršioca dužnosti direktora Centra, a od 2001. god. do 2004.god. je obavljao funkciju direktora Centra.
    Husag Laslo iz Ade (1963) je završio srednju ekonomsku školu komercijalnog smera u Senti 1982 god. Osposobio se i za rukovanje na računaru. 2005 god. je počeo da radi u Odboru za smanjenje siromaštva Opštine Ada u svojstvu sekretara. Učestvovao je u nekoliko projekata i  u administrativnim poslovima. U Centru radi od 2006. god. vodi blagajnu i arhiviranje, zadužen je za  vojnike, koje služe civilni vojni rok u Centru i vrši druge tehničke poslove.
    Tokom rada u Centru pohađao je seminar "Savetovanje – Novo porodično zakonodavstvo".
    Kicošev Nemanja iz Ade (1981) od 2007 god. je zaposlen u okviru projekta „Javni radovi“ u Udruženju građana „DUGA“ i raspoređen je na poslove u Centar. Pored administracije,  radi i na pravnoj pomoći građanima u ostvarivanju svojih prava. Pohađao je više seminara o mobingu, o socijalnim ekonomskim pravima, i kao socijalna tema interesuje ga delikventno ponašanje mladih i način podrške i pomoći starim i iznemoglim licima. Ranije je bio uključen u rad Opštinskih organa na temi skupštinskih odluka. Apsolvent je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. 2004 god. u Kanadi je  razvijao svoje znanje engleskog jezika, koji sada dobro govori a odnedavno intenzivno uči i mađarski jezik.
    Marjanović Katica iz Ade (1959). Srednju ekonomsku školu je završila 1978. godine. U Opštinskoj upravi je radila do 1982., kada je prešla  u novoosnovani Centar za socijalni rad. Vrši poslove administrativnog radnika i blagajnika, nedavno i knjigovodje. U cilju unapređenja i praćenja  savremenog poslovanja završila je obuku upravljanja projektnim ciklusom koju je organizovao Fond za socijalne inovacije. Znanje stečeno ovim putem urodilo je plodom prilikom učešća u radu na budžetskom delu projekta a takođe i prilikom realizacije izvođenja projekata.  
    Nađ Jožef  iz Mola (1957) je završio srednju medicinsku školu u Senti 1976.god., i studirao je na Višoj školi za socijalne radnike u Beogradu do 1979. Radni staž je otpočeo u SIZ za socijalnu i dečju zaštitu. 23 godine je neprekidno radio kao socijalni radnik, a od 2005.god. organizator je rada i vodi Klub za dnevni boravak starih u Molu. Na polju gerontologije je sekretar Opštinske prvostepene lekarske komisije za razvrstavanje dece ometene u razvoju. Poseduje  sertifikat za obuku hraniteljskih porodica, i završio je kurs za pisanje  EU projekata. Napisao je više uspešnih projekata u vezi socijalne zaštite starih ljudi, i aktuelno je uključen u najnovije.
    Nađ Torma Leona iz Sente (1979) diplomirala je na Fakultetu za više škole Univerziteta medicinskih nauka „Sent-Đerđi Albert“ u Segedinu. 2004. godine je stekla  stručni naziv dipl. socijalni radnik. Od iste godine je zaposlena u Centru gde obavlja sledeće poslove: prima zahteve građana, obilazi domaćinstva, vrši savetovanje, prati korisnike, obavlja konsultacije sa saradnicima u Centru i institucijama van Centra, izrađuje nalaze i mišljenja, učestvuje u sačivanjavanju plana zaštite, i u realizovanju iste.
    Pohađala je obuku „Upravljanje projektnim ciklusom“, seminare „Prevencija institucionalnog smeštaja dece i mladih“, „Uloga i zadaci lokalne samouprave u implementaciji Strategije socijalne zaštite“, „Rad sa žrtvama trgovine ljudima“, savetovanja „Novo porodično zakonodavstvo“, „Planiranje i izrada plana tretmana za decu na institucionalnom smeštaju“, itd.
    Od  januara 2007. god. do marta 2008. god. je vršila dužnost zamenika direktora Centra.
    Seč Ibolja iz Ade (1961). je diplomirala na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1983. god., gde je zavšila prvi stepen fakulteta i stekla stručni naziv pravnika. U Novom Kneževcu je počela raditi u Fabrici „Lepenka“ u svojstvu pravnika. Od 1987. godine živi u Adi i radi neprekidno  u Centru kao socijalni radnik. Od ove ustanove 2003. godine je dobila priznanje za  dugogodišnji stvaralački rad i uspešno obavljanje stručnih poslova i radnih zadataka. Četiri godine je radila i kao stručni saradnik kod ambulancije „Luks“, a  pod sadašnjim imenom „Kékkereszt” iz Ade, u lečenju bolesnika zavisnosti. Tokom 1996. godine je uspešno završila  kurs za pomaganje bolesnicima zavisnosti u organizaciji Mađarskog Karitasa. 2007. god. u organizaciji Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike  učestvovala na seminaru sa temom Prevencija institucionalnog smeštaja dece i mladih.
    Voli svoj rad koji je raznovrstan i dinamičan. Puno pažnje posvećuje pomaganju ljudima koji se nađu u stanju socijalne potrebe.
    U buduće naš radni tim  planira detaljnije upoznavanje građana sa teritorije Ade, kako sa delatnošću,  zadacima i  ciljevima Centra tako i sa sopstvenom, ličnom delatnošću, da bi nam  sa poverenjem pristupili i tražili naše usluge - uzimajući u obzir zakonske i organizacijske mogućnosti ustanove.

Kolektiv Centra

april 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
I vlasnici bezvrednih akcija imaju pravo na besplatne akcije
Centar za socijalni rad opštine Ada i radni tim
Izbori 2008
Šta treba znati o srpskoj himni?
Koncert tolerancije
Protestni miting na Međunarodnom peazniku rada
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Mladi pišu
Šarena strana
Impresum


Design by VA