Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. április

Címoldal
Ami valamikor természetes volt, annak ma örülni kell
Községi hírek
Címoldalunkhoz
Változások a napi belépők használata körül
Választások 2008
Internacionális program
Távol Afrikától
Mit kell tudni a szerb himnuszról?
Tolerancia-koncert
Attilát megoperálhatják
Könyvbemutató Moholon
Húsvéti kiállítás nőaktíva-módra
Jubileumot ünnepelt a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület
Amire szívesen emlékezünk
Isten lelke
A zenede napja
Tavaszi események Törökfaluban
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
A magyar költészet napján
Április 11. – a költészet napja – Moholon
Iskolanapot ünnepeltek Moholon
Az amatőr bábosok találkozóján
Zöld levél
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

Húsvéti kiállítás nőaktíva-módra

    A húsvét ünnepe régi hagyományokra épül vallási és népszokási elemekkel. Legelterjedtebb szimbóluma a tojás ami a termékenységet jelképezi és festése évszázados hagyományként tartozik e tavaszi ünnephez. A díszítőtechnikák a klasszikustól a modern változatig ötletgazdag alkotóknak ad lehetőséget az „új élet” törékeny remekművé formálásához.

    Március 18. és 21. között a moholi Nyugdíjas Egyesület Nőaktívájának Húsvéti kiállításán megtekinthettük a tagok szorgos és odaadó munkájának „hímét”, melyet az egyéni  változatos kifejezésmód jellemzett. Verbászi Mária, a Nőaktíva elnöke a következőkkel dicsekedett:
    „Az idén rendeztük meg a második húsvéti kiállításunkat a moholi Nyugdíjas-egyesület keretein belül. Azelőtt az adai nyugdíjasokhoz csatlakozva mutattuk be kézimunkáinkat, de a 2006-os karácsonyi kiállítással megkezdtük az önálló programot. Erre a húsvéti eseményre 30 kiállító készült, és meg is lett az eredménye. Rengeteg ötletes munkával kidolgozott tojást, kalácsot, süteményt, és persze az elmaradhatatlan főtt sonkát, kolbászt és főtt tojást halmoztak fel ízlésesen és díszítéssel elrendezve, étvágygerjesztő tálalásban. Mindezt, az esemény végén 28 ajándékcsomagba szortíroztuk, hozzá cukrot, lisztet és száraz babot csomagoltunk és így örvendeztettük meg a Nyugdíjas-egyesület rászoruló tagjait.”
    Zsótér Ida, az egyesület pénztárosa is csatlakozott a beszélgetéshez:
    „Kiállításunkra sokan kíváncsiak voltak, és említésre méltó létszámban fordultak meg nálunk  a vendégek. Az iskolások és óvodások is érdeklődéssel fedezték fel a húsvéti érdekességek bemutatóját nevelőik tolmácsolásában így bővítve ismereteiket az ünnephez tartozó elemekkel. Emellett a vendégkönyvben hagyott írásos nyomok a látogatók pozitív véleményéről tanúskodnak, és ezzel szívesen dicsekszünk.”
    - A megnyitón vidám műsorral üdvözölték a meghívottakat, és könnyedén hangolták őket is azzá. Mi a titkuk?
    Zs. I.: „ A titkunk neve Bózsó Erzsébet nyugdíjas óvónő, aki a Nőaktíva keretein belül működő kultúrcsoport vezetője. Generációkon keresztül nevelte a néhány éves gyermekeket és most minket, a második gyermekkorunkat élő felnőtteket, vett szárnyai alá. Az ének- és prózakedvelők egyaránt lehetőséget kapnak a megcsillanásra.”
    - Mi lesz a következő?
    V. M.: „Anyák napjára készülünk. Közben 20 vidéki nyugdíjas csoporttal tartjuk a kapcsolatot teadélutánok formájában. Olyankor zenekar, sütemény, tea a jó hangulat fokozói, és persze a tombola sem maradhat el. Az eladott jegyek árát kirándulásokra költjük. Tartalmas programunk jó hatással van főleg a magányos tagokra”
    V.M. és  Zs.I.: „A szórakozásom kívül munkaakciókat is szervezünk székhelyünk karbantartása céljából. A szerdát neveztük ki találkozásaink napjává, és az ezeken a véleménycseréken való nagyszámú részvétel bizonyítja eme kapcsolat igényét és fontosságát:”
    Egy szerdai napon látogattam el én is a nyugdíjasok klubjába, hogy a  fent ismertetett beszélgetést megejtsem. Jókedvű hölgyek csevegtek dolgaikról az asztalokat egymás mellé tolva, hiszen ők egy csapat és bemutatkozásom után barátságosan vették tudomásul, mi ügyben keveredtem délutánjuk közepébe. Sajnos, az én nagyszüleim már nem lehetnek közöttük, de a tőlük megtanultak bennem személyes alkotásként egészíti ki az élményt, melyben a moholi NYE Nőaktívájának húsvéti kiállítása részesített.

Lajkó Szilvia

april 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
I vlasnici bezvrednih akcija imaju pravo na besplatne akcije
Centar za socijalni rad opštine Ada i radni tim
Izbori 2008
Šta treba znati o srpskoj himni?
Koncert tolerancije
Protestni miting na Međunarodnom peazniku rada
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Mladi pišu
Šarena strana
Impresum


Design by VA