Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. április

Címoldal
Ami valamikor természetes volt, annak ma örülni kell
Községi hírek
Címoldalunkhoz
Változások a napi belépők használata körül
Választások 2008
Internacionális program
Távol Afrikától
Mit kell tudni a szerb himnuszról?
Tolerancia-koncert
Attilát megoperálhatják
Könyvbemutató Moholon
Húsvéti kiállítás nőaktíva-módra
Jubileumot ünnepelt a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület
Amire szívesen emlékezünk
Isten lelke
A zenede napja
Tavaszi események Törökfaluban
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
A magyar költészet napján
Április 11. – a költészet napja – Moholon
Iskolanapot ünnepeltek Moholon
Az amatőr bábosok találkozóján
Zöld levél
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Május végén Örvendj népem!

    Nagy örömmel osztjuk meg Önnel azt a hírt, hogy idén újra megrendezésre
kerül Vajdaság egyetlen keresztény Fesztiválja, az Örvendj népem! Május 31-én Ada központjában, a megszokott helyen, fergeteges programmal!

    Egy kis ízelítő:
    A nap témája: Új szívet adok és új lelket, erről fog tanítani: Steve Thomashefski, katolikus diakónus, USA-ból!
    - Változatos témákban műhelymunkák, hiteles előadókkal!
    - Gyerekprogramok a tanítások ideje alatt!
    - Keresztény koncertek (Pintér Béla és a Csemeték, Csiszér Laci)
    Ha többre is kíváncsi és van rá lehetősége, a világhálón itt talál információkat:
    http://orvendjnepem.try.hu
    Illetve ezen a telefonszámon érdeklődhet: 064-2-113-054

    Legyen része Ön is ennek a napnak!
    Szeretettel várják: a szervezők"


Felújítás alatt az adai Nagyút

Az adai Második Helyi Közösség 500 000 dinárt kapott a Tartományi Mezőgazdasági Titkárságtól az adai Nagyút mintegy másfél kilométeres szakaszának rendbe tételére. Varga Elfride, a II. Helyi Közösség titkára elmondta, hogy ebből a pénzből még a Kaszás- és a Detki-féle földes utak kritikus helyeit is szeretnék kijavítani.


100 éves a Kanizsai Újság

    Száz évvel ezelőtt, KANIZSAI ÚJSÁG cím alatt jelent meg az első magyarkanizsai újság és ebből az alkalomból az Új Kanizsai Újság szerkesztősége, valamint a magyarkanizsai önkormányzat, a városháza dísztermében április 18-án jubileumi ünnepséggel emlékezett meg e sajtótermék megjelenésének századik évfordulójáról.
    Erre az ünnepségre az adai Körkép szerkesztősége is kapott meghívót, és lapunkat Vastag János főszerkesztő helyettes, Varga Elfride és Király János szerkesztőségi tagok képviselték Magyarkanizsán.
    A díszes és pazar ünnepségen az adaiak nevében Vastag János mondott köszöntő beszédet, majd átadta szerkesztőségünk ajándékát, az adai városházát ábrázoló festményt. Ugyanitt Varga Elfride Hegdűs Lászlónak, a laptanács elnökének adott alkalmi ajándékot, e sorok írója pedig lefényképezte az ünnepséget, és ízelítőül most ebből bemutat két képet.


Az ünneplő közönség


Hegedűs László és Vastag János az adaiak ajándék-képével


A Vajdasági Tambura V. szemléje

    Az adai Bartók Béla Alsó Fokú Zeneiskola és a Szerbiai tamburatanárok aktívájának közös szervezésében, a Tartományi Oktatási és Művelődési titkárság, valamint Ada község önkormányzata támogatásával, március 19-én Adán tartották a Vajdasági Tambura V. szemléjét, melyen az alsó és középfokú zeneiskolák tambura-szakos tanulói vettek részt.
    Délelőtt folyamán a színházteremben az általános zeneiskolák tanulói versenyeztek a következő helységekből: Óbecse, Nagybecskerek, Szabadka, Kikiknda, Pancsova, Versec, Zombor, Ruma, Kragujevac és Ada. Délután a középfokú zeneiskolák tanulói csillogtatták tudásukat és tehetségüket Pancsováról, Szabadkáról, Kragujevacról, Nagybecskerekről. Este a legjobb eredményt elért diák szólisták léptek színpadra, és adtak egy csodálatos koncertet. A napot és a versenyt a pancsovai, zombori, verseci, és a szabadkai tamburazenekarok hangversenye zárta.

Bálizs G.

Színek és formák

    Az Adart Képzőművészeti Csoport húsvéti kiállítására március 18-án került sor a Szarvas Gábor könyvtár kiállítótermében. A rövid műsorral egybekötött megnyitón Barna Kolozsi Valéria a Könyvtár igazgatónője mondott rövid ismertetőt és méltatta a kiállítást.
    Az olaj, pasztell, akrill és más technikával készült festmények mellett fafaragást, selyemfestést, fali tányérokat, festett üvegeket is láthatott a közönség, a következő amatőr alkotók munkáiként: Hajagos Veronika, Daku Teréz, Marija Bajus, Bíró A. Erzsébet, Vera Dragin, Horvát Lívia, Hugyik István, Dušan Riđički, Papp Katalin, Péter Károly, Kocsis Valéria, Horvát Attila és Hajagos Norbert.

B. G.


Új elnök a sporthorgász-egyesületben

    Az adai Tisza Sporthorgász Egyesület március 29-én az Első Helyi Közösség nagytermében tartotta meg a rendkívüli választási évi közgyűlését. A közgyűlésen beszámoló hangzott el a 2007 év munkájáról, az egyesület pénzügyi helyzetéről, valamint a Vajdasági Horgász Szövetségből 2006-ban történt kizárásának körülményeiről. A pénzügyi jelentésből kitűnt, hogy tavaly 60.000 dinárból gazdálkodhattak, ám több le nem tisztázott kérdés merült fel, így a közgyűlés nem fogadta el a jelentést. Az ellenőrző bizottság jelentéséből kitűnik, hogy az egyesület megszegte a VHSz Alapszabályát, valamint nem fizetett be több mint 63.000 dinárt még a 2006-os évre, így az egyesület a kizárás sorsára jutott.
    A közgyűlés elfogadta az igazgató bizottság leváltására tett javaslatot, ez pedig azt jelentette, hogy új vezetőség kerül az egyesület élére, mégpedig a következő összetételben: elnök: Adankó Iván, alelnök: Snajder Lajos. Az Ellenőrző bizottság tagjai: Franja Merković, Kiss István és Farkas Gizella.

B. G.


Új vezetőség a KTSz élén

    A Községi Tűzoltó Szövetség március 28-án tartotta tisztújító évi közgyűlését. A tagságon kívül vendégként részt vettek még a Köztársasági, illetve a Vajdasági Tűzoltó Szövetség képviselői, a kikindai, a zentai, az ókéri, a moholi, a törökfalui önkéntesek képviselői, valamint az önkormányzat, a KKT, a helyi közösségek küldöttei.
    A közgyűlést Vlasity Zoltán a KTSz elnöke nyitotta meg és vezette le. A múlt évi munkáról szólva, elmondta, hogy az önkéntesekkel karöltve sikerült szinte minden előrelátott tervet megvalósítani, ami főleg a gyakorlatokra, a versenyek megszervezésére vonatkozik. A pénz-ügyi jelentésből kitűnt, hogy tavaly több mint 1.400.000 dinárból gazdálkodtak, és hogy a ki-adások összege mintegy 1,300,000 dinár volt.
    A vitában több hasznos észrevétel hangzott el, ami a KTSz jövőbeni munkájára a hasonló szervezetekkel való jobb együtt működésére vonatkozott. A végén a közgyűlés megválasztotta az új vezetőséget a következő összetételben: a KTSz elnöke Szollár Zoltán lett, alelnöke Vlasity Zoltán, titkára pedig Bálizs Géza (egyúttal elnökségi tagok is), míg az elnökség többi tagjai: Katona Pál (az adai ÖTT elnöke), Világos Attila (a moholi ÖTT elnöke), Nagy Mátyás (a törökfalui ÖTT elnöke), Kéki László (a hivatásos tűzoltók parancsnoka) és a Precíziós öntödei ÖTT elnöke.

Bálizs Géza


Gyengült a Kékkereszt tevékenysége

    A Jugoszláv Kékkereszt egyesület április 9-én tartotta meg évi közgyűlését melyen a tagságon kívül megjelent Szollár Zoltán az önkormányzat képviselőjeként, Krizsán Vilmos, a Vöröskereszt titkára, Varga Elfride, a Második HK titkára, továbbá a horgosi, a szabadkai, a péterrévei rokon szervezetek küldöttei.
    A megjelenteket Lakatos Zoltán elnök üdvözölte, majd beszámolójában elmondta, hogy a múlt évben némileg csökkent az egyesület tevékenysége, a tagság is megfogyatkozott, maga az elnök elfoglaltsága miatt nem tudott teljes mértékben eleget tenni feladatainak, egyszóval gyengébb volt a tevékenység az egyesületben. A pénzügyi jelentésből kitűnt, hogy az egyesület minimális 18.000 dinárral gazdálkodott, de a kiadások ettől magasabbak, 20.500 dinárt tesznek ki. Az idei évre különben 62.000 dináros bevételt irányoztak elő, de pályázatok útján is igyekeznek eszközöket biztosítani. Az idei év munkaprogramja nagyjából megegyezik az alapszabályban lefektetett feladatokkal, azzal, hogy törekednek hatékonyabb munkát kifejteni, különösen a szenvedélybetegek lelki foglalkozását helyezik előtérbe.
    A vitában többen is részt vettek, a Kékkereszt létjogosultságát, segítő szándékát, humánus jellegét hangsúlyozva. A közgyűlés új elnökségi tagot, egyben titkárt is választott Orcsik Mátyás személyében Tóth Károly eddigi titkár helyett. Ezután az elnök két levél tartalmát ismertette a közgyűléssel: az egyik a Vajdasági Magyar Civil Szövetség felhívása, ami a Szövetségbe való társulásra vonatkozik – a Kékkereszt betársult ebbe a Szövetségbe, a másik a Nemzetközi Kékkereszt pályázati felhívása.
    A közgyűlés végén egy érdekes és tanulságos előadást tartott Pósa László óbecsei plébános az igazságosságról.

Bálizs Géza


Új egyesületek a VANCSESZ-ben

    A Vajdasági Nagycsaládosok Egyesületeinek Szövetsége április 13-án tartotta évi köz-gyűlését Adán. A közgyűlésen megjelentek a vajdasági egyesületek képviselői Zentáról, Magyarkanizsáról, Horgosról, Pacsérról, Péterrévéről, Bácskossuthfalváról és természetesen itt volt a vendéglátó Ada is, továbbá Kovács Dobó Lea az önkormányzat képviselőjeként.
    A megjelenteket Krizsán Vilmos a VANCSESz elnöke üdvözölte, majd beszámolt a múlt évi munkáról, és ismertette az idei évi terveket. A múlt évi tevékenységek közül kiemelte a III. vezetőképző tanfolyam megszervezését itt Adán, melyen neves magyarországi szakemberek tartottak előadást, továbbá fogadták a Munkaügyi és szociális minisztérium képviselőjét, megalakult a Vajdasági Nagycsaládosok Egyesületeinek Ifjúsági Szervezete (VANISZ), három szakcsoportot alakított az Igazgató bizottság a Pacséron tartott ülésén, tovább erősödött a családgondozási program, nyáron vajdasági és magyarországi táborozásokon vettek részt, családi vasárnapokat tartottak, jótékonysági rendezvényeket szerveztek, egy háromtagú küldöttség találkozott Sólyom Lászlóval, a magyar köztársasági elnökkel szabadkai tartózkodása során stb.
    Ami az idei évre szóló terveket illeti, az elnök elmondta, hogy új, önálló egyesületek fognak alakulni Péterrévén és Palánkán, továbbá ifjúsági tábort, családi vasárnapokat, anyák-napi ünnepségeket, regionális gyermeknapokat szerveznek, majd részt vesznek a Kárpát -medencei Kulturális Szövetség megmozdulásain, a nagycsaládosok országos és európai szövetség konferenciáján. A Szövetség néhány kedvezmény-javaslatot szándékozik beterjeszteni az illetékesekhez, mint pl. kedvezményezett áram díj fizetést, a 4-5 családosok esetében családi pótlék bevezetése, élelmiszerbank működtetése, a középiskolások útiköltség megtérítése, az általános iskolásoknak a reggelin kívül ebéd biztosítása, ha egész napos foglalkozásról van szó stb.
    Az Egyesület pénzügyi jelentését ugyancsak az elnök, Krizsán Vilmos ismertette. Elmondta, hogy a tervezett 760.000 dinár helyett 437.000  dinárt tudtak megvalósítani, ám a költségek így is magasabbak lettek, 439.000 dinár. Az idei pénzügyi tervükben 1.682.000 dinárt terveztek jövedelemként és költségekként is. Az elnök beszélt még a Vajdasági Magyar Civil Szövetségbe való belépési felkérésről is, majd rövid vita után a közgyűlés határozatot hozott, hogy tagja lesz az említett Szövetségnek.
    A vitában több hasznos észrevétel és javaslat hangzott el, pl. hogy a főiskolás vagy egyetemista ifjak családjai is kapjanak kedvezményesen tanszercsomagot, ruhát és más kedvezményeket is élvezhessen a család. A vendégek közül a zentai, a péterrévei, a magyarkanizsai és a horgosi küldöttség vezetői számoltak be tevékenységükről.
    Végül egy adai jellegű rendezvényről: április 27.-én 18 órai kezdettel jótékonysági művelődési műsort szervez a helyi Nagycsaládos egyesület és a VANCSESZ. Fellépnek: a péterrévei Karaván, Cseri János, a moholi DUTTY, az Aranykapu. A belépő 150 dinár.

Bálizs Géza


Hangversennyel a rák ellen

    Március, a rákellenes küzdelem hónapja alkalmából az adai Musica Humana kamarakórus jótékonysági hangversenyt adott a Városháza dísztermében.  A községi Rákellenes Egyesület szervezésében tartott rendezvényen a vajdasági onkológiai helyzetről szólt előadásában Marica Miladinov-Mikov, a kamenicai intézet professzora. A mellrák korai felismeréséről és gyógyításáról pedig Vickó Ferenc, a kamenicai intézet sebész-onkológusa beszélt. Mindketten hangsúlyozták, hogy egészséges életmóddal csökkenthető a rák megjelenésének kockázata, és rendszeres szűrővizsgálatokkal már korai fázisban felismerhető és gyógyítható a betegség.

J. M.


Szemétgyűjtés

    Április 22-én, a föld napján az adai általános és középiskolások, valamint a Zöld Sziget Ökológiai Szervezet aktivistáni szemetek gyűjtöttek az adai rekreációs, millecentenáriumi parkban és a Tisza-parti strandnál.

Vastag János

april 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
I vlasnici bezvrednih akcija imaju pravo na besplatne akcije
Centar za socijalni rad opštine Ada i radni tim
Izbori 2008
Šta treba znati o srpskoj himni?
Koncert tolerancije
Protestni miting na Međunarodnom peazniku rada
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Mladi pišu
Šarena strana
Impresum


Design by VA