Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. április

Címoldal
Ami valamikor természetes volt, annak ma örülni kell
Községi hírek
Címoldalunkhoz
Változások a napi belépők használata körül
Választások 2008
Internacionális program
Távol Afrikától
Mit kell tudni a szerb himnuszról?
Tolerancia-koncert
Attilát megoperálhatják
Könyvbemutató Moholon
Húsvéti kiállítás nőaktíva-módra
Jubileumot ünnepelt a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület
Amire szívesen emlékezünk
Isten lelke
A zenede napja
Tavaszi események Törökfaluban
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
A magyar költészet napján
Április 11. – a költészet napja – Moholon
Iskolanapot ünnepeltek Moholon
Az amatőr bábosok találkozóján
Zöld levél
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

Tavaszi események Törökfaluban

    A magunk után hagyott és jelenlegi hónapok nagyon furfangosak és szeszélyesek voltak. Volt szép, napos idő de nagyon hideg, eső, eső hóval is, melyek nemigen megszokottak számunkra, vagy inkább nekünk úgy tűntek, de már mindenki nagyon várta a jó időt. A gyerekek azért, hogy végre kint játszhassanak, a felnőttek, hogy a földjeiket munkálhassák és a kertjeiket rendbe hozzák.
    A mi kicsiny vidékünkön is sok minden megtörtént, az is, amire számítottunk, de azok az események is, amelyekről eszünkbe sem jutott volna, hogy megtörténhetnek. Az egyik ilyen esemény, amelyre a villanygazdaság, de a legközelebb lakott tanya lakói sem gondoltak, hogy újból megismétlik „ismeretlen tettesek” ellopni a villany trafót, amit tavaly Péter-Pál napján próbáltak elemelni. A tolvajok most virágvasárnap estéjén kezdték megszerelni a transzformátort, de az éber szomszédok gyorsabban reagáltak, mint ahogyan ezt elvárni és gondolni lehetett, mert rögtön kiszaladtak a tanyáról, és elkergették a tetteseket. Azok gyorsan, tétovázás nélkül eltűntek, nehogy felismerjék őket, ha keresné őket a hatóság. Így mentették meg az emberek a villanygazdaság tulajdonát, de ők kételkedve vették tudomásul a valós tényeket, melyet telefonon jeleztek az érintettek, mivel a tettesek kikapcsolták a villanyáramot.
    A februári és a márciusi hónap a földművesek számára kissé mozgalmassá vált, mivel a vetéstervet kellet átadni az idei évre, ebben a helyi közösségben dolgozók segítettek. A földművesek névre szóló űrlapjait elhoztuk Zentáról, közösen kitöltöttük, valamint újból visszajuttattuk az illetékes zentai irodába, ahol a mezőgazdasággal foglalkoznak. A helybeli földművesek megúszták a tumultust Zentán, csak a helyi közösség irodáiban kellett kicsit várakozniuk, hogy sorra kerüljenek. Mindez elmúlt, de most újból a földművelési minisztérium által kiadott támogatás igénylésének a kitöltésén segítenek a helyi közösség irodáiban.
    A törökfalui lakosokat nagy öröm érte a húsvéti ünnepek előtt. Megkezdődött az új kút építésének a folytatása. Már 2006 tavaszán elkezdődtek a munkálatok, akkor csak egy furatot kapott a település, ami Magyarországi donációból valósult meg. A folytatásra az idén került sor a pumpaház felépítésével, felszerelésével, valamint a vízvezeték-hálózat összekötésével. A szőregi Panakva és az adai Standard Közvállalat közösen építik a település vízellátási projektumát. Mindenki nagyon várja az új kút üzembe helyezését, mivel már megkezdődtek a problémák a meglévő kutakkal. Öt kis kútközösség látja el Törökfalu lakosait, ezek már a hetvenes évek óta működnek, de manapság már sok a meghibásodás és a vízhiány. A munkálatok befejezésére május 1-jén kerül sor, akkor hivatalosan indítják be az új kutat.
    Berze Tibor tanácselnökkel együtt április 17-én ebéden vettem részt a völgyparti Molnár Pál meghívására az egykori Nyárfa vendéglőben, a Piri néninél. Molnár fiával, Tivadarral tavaly pályázott a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alapnál szőlőültetvények telepítésére. Az illetékes szerv eljött megtekinteni az eredményeket a pályázatigénylő kérésére. Molnár Pál ebéddel tisztelte meg Szabó József okl. mezőgazdasági mérnököt és munkatársait. Szabó úr elbeszélgetett a házigazdákkal, a helyi közösség tanácselnökével és titkárával. A beszélgetés folyamán sok információ elhangzott. Ez mindegyik fél számára igen fontos és hasznos volt. A pályázatok lehetősége és kihasználása, valamint a faluturizmus fontossága manapság vidékünkön is mind aktuálisabbá válik. A vendégek megtekintették a Törökfalun épülő új kutat, valamint az Adut céget és a völgyparti szélmalmot. Mindez után a Molnár tanyán megtekintették a szőlőst, amelyet támogatással tudott megvalósítani a család, amely mert pályázni, hogy tovább fejlődhessen, és egy újabb termelési lehetőség indulhasson meg vidékünkön.

Molnár József

april 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
I vlasnici bezvrednih akcija imaju pravo na besplatne akcije
Centar za socijalni rad opštine Ada i radni tim
Izbori 2008
Šta treba znati o srpskoj himni?
Koncert tolerancije
Protestni miting na Međunarodnom peazniku rada
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Mladi pišu
Šarena strana
Impresum


Design by VA