Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. április

Címoldal
Ami valamikor természetes volt, annak ma örülni kell
Községi hírek
Címoldalunkhoz
Változások a napi belépők használata körül
Választások 2008
Internacionális program
Távol Afrikától
Mit kell tudni a szerb himnuszról?
Tolerancia-koncert
Attilát megoperálhatják
Könyvbemutató Moholon
Húsvéti kiállítás nőaktíva-módra
Jubileumot ünnepelt a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület
Amire szívesen emlékezünk
Isten lelke
A zenede napja
Tavaszi események Törökfaluban
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
A magyar költészet napján
Április 11. – a költészet napja – Moholon
Iskolanapot ünnepeltek Moholon
Az amatőr bábosok találkozóján
Zöld levél
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

Választások 2008

    Az önkormányzati választásokról szóló törvény 2007 utolsó napjaiban lépett életbe, és nem sokára rá ennek a törvénynek alapján május 11-re ki is írták a választásokat.
    Az első szembetűnő változás, a régi önkormányzati választásokról szóló törvényhez képest, már az első szakaszban kitűnik. Az új törvény egyáltalán nem rendelkezik a községi elnök (polgármester) megválasztásáról. Az új változatból ez teljes egészében kihagyták, mivel többé nem a polgárok választják közvetlen választásokon a polgármestert, hanem a községi képviselő-testület (KKT) a saját tagjai közül, és a megválasztási folyamatnak megfelelően is válthatják le. Ez jelentős mértékben korlátozza az eddigiekhez viszonyítva a községi elnök mozgásterét, mivel eddig a polgármestert csak nagyon komplikáltan és nehezen lehetett leváltani, úgymond teljhatalma volt a községben. Abból, hogy a polgármester nem élvezte a KKT támogatását, néhány szerbiai községben olyan helyzet adódott, hogy a községi közigazgatást tulajdonképpen paralizálták, működésképtelenné tették.
    A választási kampányt meghosszabbították, mivel a 30 és 60 nap helyett a választások kiírásától a választások megtartásáig nem telhet el kevesebb, mint 45 nap és több sem, mint 90 nap.
    Ránk, kisebbségiekre nézve, legjelentősebb változás hogy a vegyes nemzetiségű községekben a nemzeti kisebbségeknek megfelelő arányban kell, hogy képviselve legyenek a KKT-ben. Ugyanakkor, míg a többségi nemzet pártjai, ill. pártkoalíciói közül csak azok delegálhatnak meghatalmazott személyt a választási bizottságba, akik a KKT teljes létszámának legalább két harmadára állítanak jelölteket, addig a kisebbségi pártoknak vagy pártkoalícióknak erre joguk van már akkor is, ha a KKT létszámának csak egy harmadára állítanak jelölteket.

MÁJUS 11-ÉN VÁLASZTÁSOK AZ ELSŐ HELYI KÖZÖSSÉGBEN
A parlamenti és a helyhatósági választásokkal egy időben, 2008. május 11-én az adai Első Helyi Közösség területén tanácstag-választások is lesznek. Felhívjuk a polgárok figyelmét, hogy ezt a választást is tartsák szem előtt, és körzetükben szavazzanak a legalkalmasabb személyekre e fontos pozíció betöltéséhez!

    Az új törvény bizonyos szigorításokat is bevezetett. Eddig az önkormányzati választásokon egyénileg is lehetett indulni, most azonban a törvény előírja, hogy csak olyan listával lehet indulni, amelyen a KKT teljes létszámának legalább egyharmadára állítanak jelölteket (ez a mi esetünkben 9 jelölt). Eddig egy-egy listához személyenként 30, vagy listánként 200 támogatói aláírást kellett összegyűjteni, most viszont a 200 aláírás csak azokban a községekben elegendő, amelyekben 20.000 szavazópolgárnál kevesebb van. Eddig a jelöltek listáján minden negyedik személy a kevésbé képviselt nemhez kellett, hogy tartozzon, most ez nincs ilyen szigorúan előírva, a kikötés csak annyi, hogy a listán szereplők 30%-a ezek közül kell, hogy kikerüljön. A régi törvény szerint tilos volt egy-egy választási lista támogatásához munkahelyen aláírást gyűjteni, vagy bármi más módon nyomást gyakorolni a polgárokra, hogy támogassanak egy adott listát. Az új törvényből ez a rendelkezés kimaradt.
    A választópolgár személyesen azon a szavazóhelyen szavazhat, amelyiken be van írva a szavazók névjegyzékébe. A szavazócédulán lévő jelöltlisták közül csak egy listára lehet szavazni, csak egyet szabad bekarikázni, vagy a lista előtt lévő sorszámot, vagy a lista megnevezését, úgy, hogy egyértelmű legyen, hogy a választó kire szavazott, különben a szavazatszedő bizottság a szavazócédulát érvénytelennek nyilvánítja. Érvénytelennek számítanak még azok a szavazócédulák is, amelyek nincsenek kitöltve, nem egyértelmű, hogy kire szavaztak vele, vagy egynél több lista van bekarikázva.
    Minden jelöltlistának a kapott szavazatok arányának megfelelő számú képviselői hely jár a KKT-ben. A mandátumok elosztásában azok a jelöltlisták szerepelnek, amelyek elérték az 5%-os küszöböt. Ez alól kivételnek számít a kisebbségi párt vagy pártkoalíció jelöltlistája. A törvény értelmében kisebbségi pártnak azok a politikai pártok számítanak, amelyek célja a nemzeti kisebbségek érdekeinek képviselete valamint a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és fejlesztése. Hogy mely politikai pártok, ill. pártkoalíciók esnek ebbe a kategóriába, arról a választási bizottság dönt.
    Eddig a jelöltlisták első egyharmadában szereplő jelöltek sorrend szerint kerültek be a KKT – be, vagyis az első egy harmadot nem volt szabad megbolygatni, az új előírások szerint ilyen megkötés nincs, vagyis a listáról bárki bekerülhet a képviselői székbe, függetlenül attól, hogy hányadik helyen szerepel a jelöltlistán.          
    A tavaly decemberben elfogadott törvény végre pontot tett a „nagy” kérdésre, miszerint kit illet meg a mandátum? A képviselőt, vagy az őt jelölő pártot vagy más jelölt állítót?
    A törvény lehetővé teszi, hogy a jelölt szerződést kössön az őt jelölővel, és a szerződés mellékleteként aláírja a dátum nélküli lemondását, melyet az adott jelölt állító bármikor érvényesíthet, és a lemondott képviselő helyett egy másikat delegáljon a saját listájáról. Így többé nem történhet meg, ami nálunk megtörtént, hogy a képviselőket kizárták pártjukból, ennek ellenére ők tovább bitorolhatták képviselői mandátumukat. Egyértelművé vált, hogy a mandátum nem a képviselőt illeti meg, hanem a jelöltállítót.
    A választói jog védelme érdekében a választó bizottság döntései kapcsán ezentúl nem az illetékes községi bírósághoz, hanem az illetékes kerületi bírósághoz fordulhatnak jogorvoslatért az érdekeltek.
    Végezetül annyit, hogy az új törvényből törölve van minden büntetés, ugyanis ilyennemű előírást egyáltalán nem tartalmaz.
    Mivel egyik előírás, törvény sem lehet tökéletes, ez sem az, de véleményünk szerint sokkal egyértelműbb, pragmatikusabb és közérthetőbb nyelvezetű az eddigi törvénynél.
    Megújult feltételek mellett, kiéhezve az új választásokra Ada Községben kb. 8–9 jelöltlistával indulnak a pártok, pártkoalíciók, polgárok csoportjai. Mi, választók csak abban reménykedhetünk, hogy helyi szinten egyik párt vagy pártkoalíció sem a „központ” utasításait kívánja majd a KKT-ben képviselni, és nem kívánják ezeket Ada Község polgárainak érdekei elé helyezni. Mi csak annyit tehetünk, hogy minél többen kimegyünk szavazni, bekarikázzuk a szerintünk legérdemesebb jelöltlistát, és reménykedünk abban, hogy nem tévedtünk.

Vastag Róbert

april 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
I vlasnici bezvrednih akcija imaju pravo na besplatne akcije
Centar za socijalni rad opštine Ada i radni tim
Izbori 2008
Šta treba znati o srpskoj himni?
Koncert tolerancije
Protestni miting na Međunarodnom peazniku rada
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Mladi pišu
Šarena strana
Impresum


Design by VA