Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. augusztus

Címoldal
A lelkesedéssel még várni kell
Községi események
A cél a gazdaság és a területfejlesztés fellendítése
Az ipartelep mai állapota
Önkormányzati eseménynapló
Szent István-napi emlékünnepség Moholon
A VMSZ lakossági fóruma
Tárlat kézimunkákkal, süteménykóstolással és mazsorettekkel
Színes programok - tartalmas szórakozás
Összefogással a Tiszáért
Egészségvédelem és fitnesz Adán
Éremmel tértek haza
Tökéletes illuzió
Mozgalmas július vidékünkön
Nőszervezetek találkozója
Megújult székház, új programok
Petőfi él!
Élő alkotás községünkben
Vizsgabáli eredmények
6. Motoros találkozó
Nyelvi figyelő
Tanulóink írják
Hittanosok tollából
Közünk a zsidókhoz
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Paradicsomvész
Horgász-híradó
Tarka oldal
Olimpiai érmeseink
Impresszum

Az ipartelep mai állapota

    A G17Plus Községi bizottságának legutóbbi sajtótájékoztatóján, amelyet Micsiz József, a gazdaság kísérésével megbízott csoport vezetõje tartott, az ipartelep mai helyzetével kapcsolatban a következõket hallottuk:
    - A közelmúltban községünkben járt Miodrag Miljkoviæ úr, a köztársasági gazdasági és környezetfejlesztési miniszter helyettese, azzal a céllal, hogy a terepen is meggyõzõdjön és betekintést nyerjen, meddig is jutottunk el az ipartelep építésében. A miniszterhelyettes mellett jelen volt még Marinko Mariæ, az infrastukturális beruházások vezetõje, Jelena Milašinoviæ tanácsos, az önkormányzat részérõl pedig Zoran Dragin alelnök, Koós Sándor községi menedzser, Dušanka Vuèuroviæ és Palatinus Zoltán a Standard, Varga Márta a Prostor részérõl, továbbá a Voj-put képviselõi és jómagam mint tartományi képviselõ.


Az ipartelepen áthaladó új út

    Az ipartelep fejlesztésének programját 2006-ban fogadtuk el, és magában foglalja a 150 hektár területnek több fázisban való beépítését. Az elsõ rész építésére a Nemzeti Beruházási Tervbõl 400.000 eurót kaptunk, ebbõl l km. utat, ugyanannyi gáz-és vízvezetéket, valamint 388 m. szennyvízcsatornát építettünk. Ez az összeg 25 hektár terület teljes urbanizálására adott lehetõséget. A munkálatok májusban és júniusban befejezõdtek, és július 2-án sor került a felépített létesítmények mûszaki átvételére, amirõl az illetékes minisztérium is kapott értesítést. Ezek után már csak a használati jog kiadása maradt hátra, de erre joghézag miatt nem kerülhetett sor.
    - A felhozott joghézag, ahogy a vendégek elmondták, nemcsak Adára vonatkozik, ugyanez a probléma vár megoldásra egész Szerbia területére vonatkozóan, ahol a minisztérium volt a befektetõ. Ami az üzemeltetések engedélyének kiadását illeti, ezt a minisztérium rendelet formájában fogja elkészíteni augusztus végéig. Várható tehát, hogy 1-2 hónapon belül megoldódnak a problémák, és a parlament meghozza az ipari zónákról szóló törvényt.
    Az említett joghézag lényege végeredményben az állami tulajdonban lévõ be nem épített földterület bérbeadásából indul ki. Ha a hatályos törvényeket nézzük, esetünkben a Búza-coopnak a törvényes rendelkezések értelmében adtuk bérbe a földterületet, de ahogyan átszervezõdtek a minisztériumok, le nem tisztázott összeférhetetlenséget fedeztek fel a törvényben. Ezeket a hibákat határozatokkal fogják kiküszöbölni, majd pedig az ipartelepekrõl szóló törvény rendezni fog minden felmerült kérdést. De nézzük csak sorjában: a minisztérium a beruházó, esetünkben megtörtént a mûszaki átvétel, ezek után a beruházó kell, hogy kérje az illetékes községi szervtõl a mûködési engedélyt. Ez a kérelem a minisztérium részérõl elmaradt, ha pedig nincs mûködési engedély, nem adható ki a használati engedély. Ada ebben a vonatkozásban gyorsabban haladt az idevágó rendszabályok meghozatalánál.
    - Ami minket illet, elmondható, hogy megkaptuk a 388 méteren felüli szennyvízcsatorna megépítésének jóváhagyását, ezt már a saját eszközeinkbõl fogjuk kivitelezni.
    A látogatás és a megbeszélések végén a vendégek elégedettségüket fejezték ki, hisz láthatták az elsõ zöld mezõ beruházás eredményét, amely a Búza-coop nevéhez kötõdik, annál is inkább, mert a köztársaság területén Ada az elsõ olyan község, ahol ilyen típusú ipartelep épül.

Vastag János

avgust 2007.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Nastavljaju se javni radovi od opšteg interesa
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Zaštita zaposlenih
Molski dobošar
Vesti iz policije
Osvajači medalja sa Olimpijade
Impresum


Design by VA