Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. augusztus

Címoldal
A lelkesedéssel még várni kell
Községi események
A cél a gazdaság és a területfejlesztés fellendítése
Az ipartelep mai állapota
Önkormányzati eseménynapló
Szent István-napi emlékünnepség Moholon
A VMSZ lakossági fóruma
Tárlat kézimunkákkal, süteménykóstolással és mazsorettekkel
Színes programok - tartalmas szórakozás
Összefogással a Tiszáért
Egészségvédelem és fitnesz Adán
Éremmel tértek haza
Tökéletes illuzió
Mozgalmas július vidékünkön
Nőszervezetek találkozója
Megújult székház, új programok
Petőfi él!
Élő alkotás községünkben
Vizsgabáli eredmények
6. Motoros találkozó
Nyelvi figyelő
Tanulóink írják
Hittanosok tollából
Közünk a zsidókhoz
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Paradicsomvész
Horgász-híradó
Tarka oldal
Olimpiai érmeseink
Impresszum

Megújult székház, új programok
A Vöröskereszt adai szervezetének idei tevékenységérõl, terveirõl

    A Vöröskereszt adai helyi szervezetének nemrégiben sikerült megvásárolnia azt az épületrészt, amelynek átalakításával és felújításával bõvíthették a már szûkösnek bizonyult Vöröskereszt-székházat. A szervezet rendes évi közgyûlésén köszönetet mondtak, és elismerõ oklevelet adtak át azoknak a támogatóknak, aki hozzájárultak az épület felújításához 
    A közgyûlésrõl, a Vöröskereszt tevékenységérõl, terveirõl Krizsán Vilmos, a szervezet titkára számolt be.
    - A közgyûlésen elismeréseket adtunk át mindazoknak a szervezeteknek, amelyek az elmúlt évben segítettek abban, hogy megvásároljunk egy épületrészt, és ezzel bõvíthettük a Vöröskereszt helyi szervezetének székhelyét. Ebben a 62 m2-es épületrészben két irodát és egy konyhát sikerült berendeznünk. A beruházáshoz szükséges összeg, 1 millió dinár, több mint felét saját eszközökbõl biztosítottuk. Az adai önkormányzat 200000 dinárral járult hozzá az épületrész megvásárlásához, ugyanekkora összeget bocsátott rendelkezésünkre a Vajdasági Vöröskereszt is, a Szerbiai Vöröskereszttõl pedig egy 250000 dináros kölcsön formájában kaptunk támogatást. Rajtuk kívül az adai I. a II. Helyi Közösségtõl, a Moholi Helyi Közösségtõl, az újvidéki vöröskereszttõl is segítséget kaptunk. Támogatóinknak köszönhetõen õszre már az épület utcai részét is felújíthatjuk. Még ebben az évben szeretnénk a munkálatok második részét is elvégezni, az udvar felõli részt akarjuk helyrehozni, ezenkívül húsz széket vásárolnánk, valamint toalettet szerelnénk be. Ezzel a mintegy 100000 dináros beruházással sokat javíthatnánk a munkakörülményeken.


A Vöröskereszt adai szervezetének székháza

    - A szervezet egy hosszabb távra szóló stratégiai tervet is kidolgozott, ezt az évi közgyûlésén ismertetet.
    - A Vöröskereszt adai szervezete egy négyéves stratégiai tervet dolgozott ki, amelyben fontos helyet kap a szervezet székházának felújítása, egy külön épületrész felépítése, amely tizenhat személy számára elszállásolási lehetõséget nyújthatna, s így szemináriumoknak, konferenciáknak is otthont adhatna. Ezenkívül a tervek között szerepel a szervezet különbözõ mûszaki eszközökkel való felszerelése, amely megkönnyítené, és hatékonyabbá tenné a munkát. Szeretnénk egy saját honlapot is létrehozni, amely segítségével tájékoztathatnánk a lakosokat a tevékenységünkrõl. Igyekszünk folyamatosan jelen lenni a médiában is, hogy az emberek idõben értesülhessenek akcióinkról, programjainkról.
    - A Vöröskereszt  tevékenységében kiemelt helyen szerepel az elsõsegélynyújtás oktatása.
    - Amellett, hogy az általános iskolákban elsõsegély tanfolyamokat szervezünk a diákok részére, középiskolás csapatot is alakítottunk. A községi elsõsegély versenyen hét csoportunk indult, amelyek közül a két legjobb a tartományi versenyen is a jobbak között szerepelt. Az elsõsegély kapcsán fontos kiemelni, hogy tavasszal a vállalatok dolgozói számára is elindítottunk egy elsõsegély tanfolyamot, hiszen az új törvények arra köteleznek, hogy minden munkaközösségben legyenek olyanok, akik szakszerû segítséget nyújthatnak, ha esetleg valami baleset történik. Most elsõ alkalommal 18 dolgozó vett részt a 12 órás képzésen, de  õsszel két alakommal újra megszervezzük a tanfolyamot. Az új közlekedésbiztonsági törvény értelmében pedig a jövendõbeli gépkocsivezetõknek is szükséges lesz elsõsegélynyújtásból vizsgát tenniük.
    - Az elsõsegély tanfolyamokon kívül más programokba is bevonják a gyerekeket, a fiatalokat?
    - A Vöröskereszt helyi szervezetében igyekszünk felhívni a fiatalok és a gyerekek figyelmét a rájuk leselkedõ veszélyekre, a függõségi betegségekre, az AIDS-re, a gyerekkereskedelemre, de az egészséges életmódról is tartunk elõadásokat, szervezünk ezzel kapcsolatban mûhelymunkákat. A Duga civil szervezettel és a Kékkereszttel együttmûködve a 6. és 7. osztályos tanulóknak 90 perces játékos mûhelymunkák alkalmával beszéltünk a függõségi betegségekrõl, megvitattuk az egészséges életmóddal kapcsolatos kérdéseket. Ezek a foglalkozások számunkra is hasznosak voltak, hiszen képet kaphattunk arról, hogy mennyire van jelen a dohányzás, a kábítószer ennek a korosztálynak a mindennapjaiban. Az említetteken kívül az képernyõfüggõség és a mobilfüggõség is megjelent a gyerekek körében, sõt felfigyeltünk arra, hogy a fiatalok viselkedésére, gondolkodásmódjára hatással vannak azok az erõszakos, durva horror és akciófilmek, amelyeket esténként oly szívesen néznek. A mûhelymunkákat két pszichológus segítette, de további szakemberek bevonásával szeretnénk ezekkel a kérdésekkel a gyakorlatban is foglalkozni. A Vöröskeresztben igyekszünk csapatokat, úgynevezett teameket kialakítani szakemberek, pszichológusok, orvosok, pedagógusok bevonásával, és ezek a csapatok foglakoznának a gyerekekkel, a fiatalokkal és a felnõttekkel is, hiszen a mûhelymunkák során azt a következtetést vontuk le, hogy a szülõket is be kell vonni a munkába, hiszen fontos, hogy fel tudják ismerni a problémákat, és ellenõrizzék a gyermekeiket.
    - A Vöröskereszt segítségével táborokba is eljuthatnak a gyerekek
    - Külön figyelmet fordítunk az aktivisták nevelésére, a volontõrök képzésére, sõt igyekszünk a legaktívabb tagokat meg is jutalmazni. Az idén is tíz gyerek tíz napot tölthetett teljesen ingyen a tengerparton a Szerbiai Vöröskereszt nyaralójában. A kanizsai Vöröskereszt táborban is tíz általános iskolás tanuló vehet részt, a Kortárs Oktatói Program négynapos foglalkozására pedig négy fiatal kap meghívást. A monostori Vöröskereszt táborban, ahol elsõsegélynyújtó oktatókat és sminkeseket képeznek 4-5 fiatalt juttatunk el. Már évek óta nyaranta és a téli szünidõben is a 2-3. osztályos és 4-5. osztályos diákok számára egy egész napos programot szervezünk a Vöröskereszt székházában, ahol a gyerekek játékos formában megismerkedhetnek a szervezet mûködésével, sõt elõadásokon, mûhelymunkákban is részt vehetnek. Mindeddig az volt a gyakorlat, hogy a gyerekek meghívásos alapon érkeztek, de ezentúl teljes osztályokat szeretnénk vendégül látni, hogy mindenki, kivétel nélkül betekinthessen a Vöröskereszt mûködésébe. Az idén az 5-6. osztályos diákokkal is szeretnénk foglakozni, így már egy egész generációt bevonhatunk a függõségi betegségek elleni küzdelembe, úgy gondoljuk, hogy bizonyos alapismeretek átadásával, a szülõk és a szakemberek bevonásával hathatunk a gyerekekre, hogy elkerüljék a rájuk leselkedõ csapdákat.
    - A fiataloknak, a fiatalokról szóló programok mellett az idõsekre is gondolnak. Számukra is szerveznek programokat, foglalkozásokat?
    - Az idõsek számára minden évben megrendezzük a Napsugaras õsz elnevezésû ünnepségünket, amelynek már hagyománya van. Az idõsekkel való törõdés programban pedig gyerekekkel látogatjuk meg az idõs személyeket. Harmadikként pedig az idõsek nappali tartózkodását szeretnénk megszervezni a székház nagytermében. Ennek megvalósítására egy pályázatot nyújtottunk be a Tartományi Egészségügyi és Szociális Titkársághoz. Azokat az idõseket, akiknek nincs, vagy nagyon kis jövedelmük van, idõnként tisztálkodási csomaggal, ruhával, némi élelemmel is ellátjuk. Itt említeném meg, hogy az utóbbi idõben a támogatók hozzájárulása csökkent, kevesebb adomány érkezik, ezért mi magunk rendezünk gyûjtési akciókat. Az elmúlt évben a Vöröskereszt hete és a szolidaritás hete alakalmából gyûjtöttünk, az idén pedig a szolidaritás hetére tervezzük a gyûjtési akciót. Ezeken kívül rendkívüli gyûjtést is rendezünk indokolt esetben. Nemrégiben a moholi Kiss Enikõ javára fogott össze a község, akinek leégett a háza, a pénzadományokon kívül háztartási gépeket, építõanyagokat is felajánlottak a családnak.
    - Nemrégiben ünnepséget tartottak a többszörös véradók számára.
    - Az ünnepségen 88 többszörös véradó vehetett át elismerõ oklevelet. Közülük kiemelném Mester Lászlót és Dobrotka Károlyt, akik már száz alkalommal adtak vért, valamint Szemerédi Mihályt, aki már hetvenötszörös véradó – mondta Krizsán Vilmos.

Józó Mónika

avgust 2007.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Nastavljaju se javni radovi od opšteg interesa
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Zaštita zaposlenih
Molski dobošar
Vesti iz policije
Osvajači medalja sa Olimpijade
Impresum


Design by VA