Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. augusztus

Cmoldal
A lelkesedéssel még várni kell
Községi események
A cél a gazdaság és a területfejlesztés fellendítése
Az ipartelep mai állapota
Önkormányzati eseménynapló
Szent István-napi emlékünnepség Moholon
A VMSZ lakossági fóruma
Tárlat kézimunkákkal, süteménykóstolással és mazsorettekkel
Színes programok - tartalmas szórakozás
Összefogással a Tiszáért
Egészségvédelem és fitnesz Adán
Éremmel tértek haza
Tökéletes illuzió
Mozgalmas július vidékünkön
Nőszervezetek találkozója
Megújult székház, új programok
Petőfi él!
Élő alkotás községünkben
Vizsgabáli eredmények
6. Motoros találkozó
Nyelvi figyelő
Tanulóink írják
Hittanosok tollából
Közünk a zsidókhoz
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Paradicsomvész
Horgász-híradó
Tarka oldal
Olimpiai érmeseink
Impresszum

Megjult szkhz, j programok
A Vrskereszt adai szervezetnek idei tevkenysgrl, terveirl

    A Vrskereszt adai helyi szervezetnek nemrgiben sikerlt megvsrolnia azt az pletrszt, amelynek talaktsval s feljtsval bvthettk a mr szksnek bizonyult Vrskereszt-szkhzat. A szervezet rendes vi kzgylsn ksznetet mondtak, s elismer oklevelet adtak t azoknak a tmogatknak, aki hozzjrultak az plet feljtshoz
    A kzgylsrl, a Vrskereszt tevkenysgrl, terveirl Krizsn Vilmos, a szervezet titkra szmolt be.
    - A kzgylsen elismerseket adtunk t mindazoknak a szervezeteknek, amelyek az elmlt vben segtettek abban, hogy megvsroljunk egy pletrszt, s ezzel bvthettk a Vrskereszt helyi szervezetnek szkhelyt. Ebben a 62 m2-es pletrszben kt irodt s egy konyht sikerlt berendeznnk. A beruhzshoz szksges sszeg, 1 milli dinr, tbb mint felt sajt eszkzkbl biztostottuk. Az adai nkormnyzat 200000 dinrral jrult hozz az pletrsz megvsrlshoz, ugyanekkora sszeget bocstott rendelkezsnkre a Vajdasgi Vrskereszt is, a Szerbiai Vrskereszttl pedig egy 250000 dinros klcsn formjban kaptunk tmogatst. Rajtuk kvl az adai I. a II. Helyi Kzssgtl, a Moholi Helyi Kzssgtl, az jvidki vrskereszttl is segtsget kaptunk. Tmogatinknak ksznheten szre mr az plet utcai rszt is feljthatjuk. Mg ebben az vben szeretnnk a munklatok msodik rszt is elvgezni, az udvar felli rszt akarjuk helyrehozni, ezenkvl hsz szket vsrolnnk, valamint toalettet szerelnnk be. Ezzel a mintegy 100000 dinros beruhzssal sokat javthatnnk a munkakrlmnyeken.


A Vrskereszt adai szervezetnek szkhza

    - A szervezet egy hosszabb tvra szl stratgiai tervet is kidolgozott, ezt az vi kzgylsn ismertetet.
    - A Vrskereszt adai szervezete egy ngyves stratgiai tervet dolgozott ki, amelyben fontos helyet kap a szervezet szkhznak feljtsa, egy kln pletrsz felptse, amely tizenhat szemly szmra elszllsolsi lehetsget nyjthatna, s gy szeminriumoknak, konferenciknak is otthont adhatna. Ezenkvl a tervek kztt szerepel a szervezet klnbz mszaki eszkzkkel val felszerelse, amely megknnyten, s hatkonyabb tenn a munkt. Szeretnnk egy sajt honlapot is ltrehozni, amely segtsgvel tjkoztathatnnk a lakosokat a tevkenysgnkrl. Igyeksznk folyamatosan jelen lenni a mdiban is, hogy az emberek idben rteslhessenek akciinkrl, programjainkrl.
    - A Vrskereszt tevkenysgben kiemelt helyen szerepel az elsseglynyjts oktatsa.
    - Amellett, hogy az ltalnos iskolkban elssegly tanfolyamokat szerveznk a dikok rszre, kzpiskols csapatot is alaktottunk. A kzsgi elssegly versenyen ht csoportunk indult, amelyek kzl a kt legjobb a tartomnyi versenyen is a jobbak kztt szerepelt. Az elssegly kapcsn fontos kiemelni, hogy tavasszal a vllalatok dolgozi szmra is elindtottunk egy elssegly tanfolyamot, hiszen az j trvnyek arra kteleznek, hogy minden munkakzssgben legyenek olyanok, akik szakszer segtsget nyjthatnak, ha esetleg valami baleset trtnik. Most els alkalommal 18 dolgoz vett rszt a 12 rs kpzsen, de sszel kt alakommal jra megszervezzk a tanfolyamot. Az j kzlekedsbiztonsgi trvny rtelmben pedig a jvendbeli gpkocsivezetknek is szksges lesz elsseglynyjtsbl vizsgt tennik.
    - Az elssegly tanfolyamokon kvl ms programokba is bevonjk a gyerekeket, a fiatalokat?
    - A Vrskereszt helyi szervezetben igyeksznk felhvni a fiatalok s a gyerekek figyelmt a rjuk leselked veszlyekre, a fggsgi betegsgekre, az AIDS-re, a gyerekkereskedelemre, de az egszsges letmdrl is tartunk eladsokat, szerveznk ezzel kapcsolatban mhelymunkkat. A Duga civil szervezettel s a Kkkereszttel egyttmkdve a 6. s 7. osztlyos tanulknak 90 perces jtkos mhelymunkk alkalmval beszltnk a fggsgi betegsgekrl, megvitattuk az egszsges letmddal kapcsolatos krdseket. Ezek a foglalkozsok szmunkra is hasznosak voltak, hiszen kpet kaphattunk arrl, hogy mennyire van jelen a dohnyzs, a kbtszer ennek a korosztlynak a mindennapjaiban. Az emltetteken kvl az kpernyfggsg s a mobilfggsg is megjelent a gyerekek krben, st felfigyeltnk arra, hogy a fiatalok viselkedsre, gondolkodsmdjra hatssal vannak azok az erszakos, durva horror s akcifilmek, amelyeket estnknt oly szvesen nznek. A mhelymunkkat kt pszicholgus segtette, de tovbbi szakemberek bevonsval szeretnnk ezekkel a krdsekkel a gyakorlatban is foglalkozni. A Vrskeresztben igyeksznk csapatokat, gynevezett teameket kialaktani szakemberek, pszicholgusok, orvosok, pedaggusok bevonsval, s ezek a csapatok foglakoznnak a gyerekekkel, a fiatalokkal s a felnttekkel is, hiszen a mhelymunkk sorn azt a kvetkeztetst vontuk le, hogy a szlket is be kell vonni a munkba, hiszen fontos, hogy fel tudjk ismerni a problmkat, s ellenrizzk a gyermekeiket.
    - A Vrskereszt segtsgvel tborokba is eljuthatnak a gyerekek
    - Kln figyelmet fordtunk az aktivistk nevelsre, a volontrk kpzsre, st igyeksznk a legaktvabb tagokat meg is jutalmazni. Az idn is tz gyerek tz napot tlthetett teljesen ingyen a tengerparton a Szerbiai Vrskereszt nyaraljban. A kanizsai Vrskereszt tborban is tz ltalnos iskols tanul vehet rszt, a Kortrs Oktati Program ngynapos foglalkozsra pedig ngy fiatal kap meghvst. A monostori Vrskereszt tborban, ahol elsseglynyjt oktatkat s sminkeseket kpeznek 4-5 fiatalt juttatunk el. Mr vek ta nyaranta s a tli sznidben is a 2-3. osztlyos s 4-5. osztlyos dikok szmra egy egsz napos programot szerveznk a Vrskereszt szkhzban, ahol a gyerekek jtkos formban megismerkedhetnek a szervezet mkdsvel, st eladsokon, mhelymunkkban is rszt vehetnek. Mindeddig az volt a gyakorlat, hogy a gyerekek meghvsos alapon rkeztek, de ezentl teljes osztlyokat szeretnnk vendgl ltni, hogy mindenki, kivtel nlkl betekinthessen a Vrskereszt mkdsbe. Az idn az 5-6. osztlyos dikokkal is szeretnnk foglakozni, gy mr egy egsz genercit bevonhatunk a fggsgi betegsgek elleni kzdelembe, gy gondoljuk, hogy bizonyos alapismeretek tadsval, a szlk s a szakemberek bevonsval hathatunk a gyerekekre, hogy elkerljk a rjuk leselked csapdkat.
    - A fiataloknak, a fiatalokrl szl programok mellett az idsekre is gondolnak. Szmukra is szerveznek programokat, foglalkozsokat?
    - Az idsek szmra minden vben megrendezzk a Napsugaras sz elnevezs nnepsgnket, amelynek mr hagyomnya van. Az idsekkel val trds programban pedig gyerekekkel ltogatjuk meg az ids szemlyeket. Harmadikknt pedig az idsek nappali tartzkodst szeretnnk megszervezni a szkhz nagytermben. Ennek megvalstsra egy plyzatot nyjtottunk be a Tartomnyi Egszsggyi s Szocilis Titkrsghoz. Azokat az idseket, akiknek nincs, vagy nagyon kis jvedelmk van, idnknt tisztlkodsi csomaggal, ruhval, nmi lelemmel is elltjuk. Itt emltenm meg, hogy az utbbi idben a tmogatk hozzjrulsa cskkent, kevesebb adomny rkezik, ezrt mi magunk rendeznk gyjtsi akcikat. Az elmlt vben a Vrskereszt hete s a szolidarits hete alakalmbl gyjtttnk, az idn pedig a szolidarits hetre tervezzk a gyjtsi akcit. Ezeken kvl rendkvli gyjtst is rendeznk indokolt esetben. Nemrgiben a moholi Kiss Enik javra fogott ssze a kzsg, akinek legett a hza, a pnzadomnyokon kvl hztartsi gpeket, ptanyagokat is felajnlottak a csaldnak.
    - Nemrgiben nnepsget tartottak a tbbszrs vradk szmra.
    - Az nnepsgen 88 tbbszrs vrad vehetett t elismer oklevelet. Kzlk kiemelnm Mester Lszlt s Dobrotka Krolyt, akik mr szz alkalommal adtak vrt, valamint Szemerdi Mihlyt, aki mr hetventszrs vrad mondta Krizsn Vilmos.

Jz Mnika

avgust 2007.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Nastavljaju se javni radovi od opšteg interesa
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Zaštita zaposlenih
Molski dobošar
Vesti iz policije
Osvajači medalja sa Olimpijade
Impresum


Design by VA