Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. augusztus

Címoldal
A lelkesedéssel még várni kell
Községi események
A cél a gazdaság és a területfejlesztés fellendítése
Az ipartelep mai állapota
Önkormányzati eseménynapló
Szent István-napi emlékünnepség Moholon
A VMSZ lakossági fóruma
Tárlat kézimunkákkal, süteménykóstolással és mazsorettekkel
Színes programok - tartalmas szórakozás
Összefogással a Tiszáért
Egészségvédelem és fitnesz Adán
Éremmel tértek haza
Tökéletes illuzió
Mozgalmas július vidékünkön
Nőszervezetek találkozója
Megújult székház, új programok
Petőfi él!
Élő alkotás községünkben
Vizsgabáli eredmények
6. Motoros találkozó
Nyelvi figyelő
Tanulóink írják
Hittanosok tollából
Közünk a zsidókhoz
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Paradicsomvész
Horgász-híradó
Tarka oldal
Olimpiai érmeseink
Impresszum

Nyelvi figyelõ
Egy hasznos kiadványról
(Minya Károly: Új szavak I., Nyelvünk 1250 új szava értelmezésekkel és példamondatokkal, Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2007.)

    Nagyon hasznos kiadvány jelent meg a Tinta Könyvkiadó gondozásában a közelmúltban, Minya Károlynak Új szavak I. címû szótára, Az ékesszólás kiskönyvtára c. sorozat harmadik köteteként. (A sorozat elsõ két kötete Bárdosi Vilmos – Kiss Gábor: Közmondások, illetve Bárdosi Vilmos – Kiss Gábor: Szólások).
    Az 1250 új szót tartalmazó szótár hiánypótló szerepet tölt be. Olyan szavakat tartalmaz, amelyek az utóbbi egy-két évtizedben kerültek be nyelvünkbe, és gyakran sem a jelentésükkel, sem a helyesírásukkal sem vagyunk tisztában.
    Nézzünk egy-két példát! A fejvadász fõnév új jelentése: „Megbízásból tehetséges, jól képzett közép- vagy felsõ vezetõ munkaerõt felkutató (személy, vállalkozás, cég). A fejvadász szó nem idegen eredetû, nem is újonnan keletkezett, de új jelentéssel bõvült a mai szóhasználatban. Az új szavak között nagyon sok az idegen szó, amelyeket nap mint használunk. Ilyen pl. a közgazdaságtanban használatos menedzsment (vezetõség, vezetõ testület, igazgatás, vezetés, vállalati vezetõk, termelésirányítók, a vállalat vezetését végzõ személyek összessége jelentésben), az informatika terén használatos mikrocsip (jelentése: csip, parányi szilíciumlapka, amelyen integrált áramkörök bonyolult rendszere van kialakítva), a smily, ejtése szmájli, jelentése: számítógépes szöveghez kapcsolt mosolykód, mosolyikon, hangulatjel, a sport területén használatos rafting (vadvízi evezés, kalandturizmus), a snowboard, kiejtése sznóbord, jelentése hódeszka, hótalp.
    A szótár megjelöli a szavak szófaját, eredetét, stílusát és példamondattal illusztrálja jelentésüket. Idegen szó esetén a kiejtést is megadja. Ez nagyon hasznos információ, hiszen gyakran a kiejtés és az írásmód meglehetõsen eltér egymástól: a streetfighter ’motoros akrobatika’ jelentésû szó esetén az ejtés sztrítfájtör, a streetball ’utcai kosárlabda’ esetén sztrítbol, a squash – ’fallabda’ kiejtése szkvas, és így tovább. Igényesebb szótárhasználó számára fontos információ az is, hogy mi módon jött létre az adott szó: így pl. a vonalkód, a fekvõrendõr, a márkakereskedés  jelentéssûrítõ összetétellel, a magánszféra, a súgógép, a szürkegazdaság minõségjelzõs összetétellel, az õrzõ-védõ mellérendelõ szóösszetétellel stb. Nagyon fontos segítség az idegen szót használó számára az is, hogy a jelentést konkrét, méghozzá számítógépes szövegbõl idézett  példamondattal teszi egyértelmûvé.
    Érdemes forgatni a könyvet akkor is, ha nincs konkrét célunk, csak egyszerûen kíváncsiak vagyunk az új szavakra, amelyek az utóbbi idõben kerültek be nyelvünkbe. Bizonyára mindannyian találunk olyan szavakat, amelyeket még sose hallottunk, vagy hallottunk ugyan, de bizonytalanok vagyunk jelentésüket illetõen. Én itt láttam elõször a szellemes dédiszitter szót, ami a  bébiszitter mintájára jött létre szándékos szóferdítéssel és idõsek ápolását, gondozását (anyagi) ellenszolgáltatás fejében vállaló személyt jelent.
    A szótár Új szavak I. címen jelent meg. A cím utáni I. szám elõrevetíti, és a szerzõ a könyv Elõszavában is szól arról, hogy szándéka szerint ez a kötet elsõ része annak a sorozatnak, amely két- illetve háromévente meg fog majd jelenni. Így ez a sorozat követni tudja majd a szókincs gyors változását.

Hódi Éva

avgust 2007.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Nastavljaju se javni radovi od opšteg interesa
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Zaštita zaposlenih
Molski dobošar
Vesti iz policije
Osvajači medalja sa Olimpijade
Impresum


Design by VA