Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. augusztus

Cmoldal
A lelkesedéssel még várni kell
Községi események
A cél a gazdaság és a területfejlesztés fellendítése
Az ipartelep mai állapota
Önkormányzati eseménynapló
Szent István-napi emlékünnepség Moholon
A VMSZ lakossági fóruma
Tárlat kézimunkákkal, süteménykóstolással és mazsorettekkel
Színes programok - tartalmas szórakozás
Összefogással a Tiszáért
Egészségvédelem és fitnesz Adán
Éremmel tértek haza
Tökéletes illuzió
Mozgalmas július vidékünkön
Nőszervezetek találkozója
Megújult székház, új programok
Petőfi él!
Élő alkotás községünkben
Vizsgabáli eredmények
6. Motoros találkozó
Nyelvi figyelő
Tanulóink írják
Hittanosok tollából
Közünk a zsidókhoz
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Paradicsomvész
Horgász-híradó
Tarka oldal
Olimpiai érmeseink
Impresszum

Nyelvi figyel
Egy hasznos kiadvnyrl
(Minya Kroly: j szavak I., Nyelvnk 1250 j szava rtelmezsekkel s pldamondatokkal, Tinta Knyvkiad, Budapest, 2007.)

    Nagyon hasznos kiadvny jelent meg a Tinta Knyvkiad gondozsban a kzelmltban, Minya Krolynak j szavak I. cm sztra, Az kesszls kisknyvtra c. sorozat harmadik kteteknt. (A sorozat els kt ktete Brdosi Vilmos Kiss Gbor: Kzmondsok, illetve Brdosi Vilmos Kiss Gbor: Szlsok).
    Az 1250 j szt tartalmaz sztr hinyptl szerepet tlt be. Olyan szavakat tartalmaz, amelyek az utbbi egy-kt vtizedben kerltek be nyelvnkbe, s gyakran sem a jelentskkel, sem a helyesrsukkal sem vagyunk tisztban.
    Nzznk egy-kt pldt! A fejvadsz fnv j jelentse: Megbzsbl tehetsges, jl kpzett kzp- vagy fels vezet munkaert felkutat (szemly, vllalkozs, cg). A fejvadsz sz nem idegen eredet, nem is jonnan keletkezett, de j jelentssel bvlt a mai szhasznlatban. Az j szavak kztt nagyon sok az idegen sz, amelyeket nap mint hasznlunk. Ilyen pl. a kzgazdasgtanban hasznlatos menedzsment (vezetsg, vezet testlet, igazgats, vezets, vllalati vezetk, termelsirnytk, a vllalat vezetst vgz szemlyek sszessge jelentsben), az informatika tern hasznlatos mikrocsip (jelentse: csip, parnyi szilciumlapka, amelyen integrlt ramkrk bonyolult rendszere van kialaktva), a smily, ejtse szmjli, jelentse: szmtgpes szveghez kapcsolt mosolykd, mosolyikon, hangulatjel, a sport terletn hasznlatos rafting (vadvzi evezs, kalandturizmus), a snowboard, kiejtse sznbord, jelentse hdeszka, htalp.
    A sztr megjelli a szavak szfajt, eredett, stlust s pldamondattal illusztrlja jelentsket. Idegen sz esetn a kiejtst is megadja. Ez nagyon hasznos informci, hiszen gyakran a kiejts s az rsmd meglehetsen eltr egymstl: a streetfighter motoros akrobatika jelents sz esetn az ejts sztrtfjtr, a streetball utcai kosrlabda esetn sztrtbol, a squash fallabda kiejtse szkvas, s gy tovbb. Ignyesebb sztrhasznl szmra fontos informci az is, hogy mi mdon jtt ltre az adott sz: gy pl. a vonalkd, a fekvrendr, a mrkakereskeds  jelentssrt sszettellel, a magnszfra, a sggp, a szrkegazdasg minsgjelzs sszettellel, az rz-vd mellrendel szsszettellel stb. Nagyon fontos segtsg az idegen szt hasznl szmra az is, hogy a jelentst konkrt, mghozz szmtgpes szvegbl idzett  pldamondattal teszi egyrtelmv.
    rdemes forgatni a knyvet akkor is, ha nincs konkrt clunk, csak egyszeren kvncsiak vagyunk az j szavakra, amelyek az utbbi idben kerltek be nyelvnkbe. Bizonyra mindannyian tallunk olyan szavakat, amelyeket mg sose hallottunk, vagy hallottunk ugyan, de bizonytalanok vagyunk jelentsket illeten. n itt lttam elszr a szellemes ddiszitter szt, ami a  bbiszitter mintjra jtt ltre szndkos szferdtssel s idsek polst, gondozst (anyagi) ellenszolgltats fejben vllal szemlyt jelent.
    A sztr j szavak I. cmen jelent meg. A cm utni I. szm elrevetti, s a szerz a knyv Elszavban is szl arrl, hogy szndka szerint ez a ktet els rsze annak a sorozatnak, amely kt- illetve hromvente meg fog majd jelenni. gy ez a sorozat kvetni tudja majd a szkincs gyors vltozst.

Hdi va

avgust 2007.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Nastavljaju se javni radovi od opšteg interesa
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Zaštita zaposlenih
Molski dobošar
Vesti iz policije
Osvajači medalja sa Olimpijade
Impresum


Design by VA