Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. augusztus

Címoldal
A lelkesedéssel még várni kell
Községi események
A cél a gazdaság és a területfejlesztés fellendítése
Az ipartelep mai állapota
Önkormányzati eseménynapló
Szent István-napi emlékünnepség Moholon
A VMSZ lakossági fóruma
Tárlat kézimunkákkal, süteménykóstolással és mazsorettekkel
Színes programok - tartalmas szórakozás
Összefogással a Tiszáért
Egészségvédelem és fitnesz Adán
Éremmel tértek haza
Tökéletes illuzió
Mozgalmas július vidékünkön
Nőszervezetek találkozója
Megújult székház, új programok
Petőfi él!
Élő alkotás községünkben
Vizsgabáli eredmények
6. Motoros találkozó
Nyelvi figyelő
Tanulóink írják
Hittanosok tollából
Közünk a zsidókhoz
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Paradicsomvész
Horgász-híradó
Tarka oldal
Olimpiai érmeseink
Impresszum

MOZGALMAS JÚLIUS VIDÉKÜNKÖN

    Õsapáinkat a látvány lenyûgözte, amikor az aranyszarvast vadászták és a Kárpátokon túl a pannon vidékre érkeztek, azaz a mai vidékre, ahol a magyarság zöme lakik. Az akkori pillanatnyi látvány örökre ide vonta az õseinket, akik nem voltak a mai modern csúcstechnológiával felruházva és nem láthatták elõre, hogy ennek a nagy katlanszerû síkságnak nemcsak elõnyei, hanem hátrányai is vannak. A magyarság már több évszázadon keresztül tapasztalhatta azt, amit mi az elmúlt évek során, hogyha jön a hideg, esõ vagy netán a mostani afrikai meleg, ami volt júliusban, mindez a pannon vidékrõl nehezen tud kimenni. Volt már tél negyvenfokos, de nyarunk is, ami megtizedelte földjeinken fejlõdõ haszonnövényeket. Siralmas látvány várta a földmûveseket nap, mint nap, akik kimentek megnézni a forróságtól sínylõdõ növényzetet miközben fogták a fejüket reménykedve a hõség csökkenésében. Az égiek háborgatása sem ment sok eredménnyel, mivel a csapadék akkor jött, amikor annak az ideje volt, nem a mi elképzelésünk szerint, hanem a természet adta rendje módján. A károk sajnos nemcsak az árakon látszanak meg, hanem silány valóság az egyes parcellákon, ahol a kukorica a hegyéig már augusztus elején megsárgult.  Hihetetlenül õsziesre fordult a táj, ami az emberekben szomorúságot váltott ki. Sokan már megkezdték a silózást, valamint voltak, akik szárastól vágják a kukoricát és etetik, mivel a góré fogytán de az új termést már lehet etetni. Mindez nagyon korán bekövetkezett, és még nem tudni, hogy mi is vár ránk ez év végéig az árak robbanó emelkedése ellenére.
    A júliusi hónapban történt sok nagyon szép esemény is vidékünkön, melyen sokan részt is vettek. A hónap kezdetén még esõs idõszak volt, amikor egy huszonnégy fõbõl álló csoport átutazott kerékpárral Törökfalun keresztül Adahatártól  Pecesorig, valamint vissza  Adahatárra, ahol túlélési  táboron   vettek  részt  a tizenéves  fiatalok. Az esõ  ellenére  is  libasorban   menetrend  szerint  ment  a csoport  a  meghatározott útvonalon. Július 8-án háromtagú  kaszáló csoport  vett részt a Szarvason  megrendezett  aratóversenyen ,  melyen  sokan részt vettek  a  Kárpát-medence  minden   tájáról. A  fiatal  csapat, amely a  Valkai soron  kaszált elõször,  megállta a helyét ezen a megmérettetésen, és ha  helyezést  nem is értek   el , de  a jelenlétükkel  Törökfalut képviselték. A felsõhegyi  aratóünnepségen, mely  július  15-én  volt  megtartva   és  rekordot  döntöttek  az aratócsapatok  létszámát illetõen, mivel 104  csapat  kaszált  egyszerre, valamint  106 személy  vett  részt  a fõzõversenyen. Törökfaluból  négy csapat   a Jó szomszédok, Nagyúti komák,  Nagyúti szállások  és a Búzavirág  Utrine, valamint  a Valkai sori  aratócsapat  vett  részt. A fõzõversenyen az aratóebéd  elkészítésére  Nagy Némedi   Éva  borjúpörkölttel  és Apró  Rudolf  disznópörkölttel   vettek részt.  Kocsisaink  is  részt vettek ezen ünnepségen, melyen  Komlós András serleget  is  kapott a kocsija  szépségéért, mellyel a  falunkban   is  végigvonult hírül adva  örömét.
    Szent Illés   napján   a népi  megfigyelés   szerint   volt már  jégesõ  és ítéletidõ,  amit  a temeriniek nagyon is tudnak és  emlékezetes is lesz  számukra. Ezen a napon negyven fokon felül volt a hõmérséklet a déli órákban riasztották   a helybeli tûzoltókat a Völgypart felé  vezetõ  útmentén  nem messze a temetõtõl ötven méter hosszúságban  égett  a fû és a  csernyék. Nem sok kellett   akkor, hogy  a  közeli napraforgót is elérje  a lángoló tûz. Az önkéntes tûzoltók  gyorsan   eloltották   a tüzet,  és ezzel meggátolták a tûz terjedését, így senkinek nem lett  anyagi kára, csak az út menti  látvány volt csúnya. Ezzel a  tûzesettel  mi is  felkerülhettünk   volna   a  katasztrófa sújtott  területek listájára, mert  egyidejûleg  az országban máshol is voltak erdõtüzek, csak mi csendben megoldottuk  és örültünk, hogy  nem lett  nagyobb baj. Hogy mi is okozta  a tüzet,  még   nem   tudódott ki, de ebben  az idõben   tûzgyújtási   tilalom   volt  életben az egész ország területére, mivel  afrikai  hõség uralkodott.
    „Jár a malom” elnevezéssel az idén második alkalommal szerveztünk ünnepséget   Völgyparton   a  felújított  szélmalomnál. A helybeli fiatalok   Bagány Andrea   óvónõ   vezetésével   és helybeli lakosokkal  nagyon szép mûsort  készítettek. Kézimunka- és régiség kiállítás  megnyitójával   kezdõdött az  ünnepség,  ezt a lovas kocsik felvonulása követte a muzslai kancsukások  jószághajtó eszközök  csattogtatásával együtt. Közben kakaspaprikás fõzõverseny is folyt.
    Az esti mûvelõdési programban felléptek a  helybeli   kisdiákok, adai  Vadvirág Mûvelõdési Egyesület tánccsoportja, az adai Midnight modern tánccsoport, a törökfalui Búzavirág énekcsoport és a péterrévei Karinthy Frigyes Mûvelõdési  Egyesület színjátszó  csoportja. A jelenlévõket   bátorító szavakkal és nagy  örömmel köszöntötték Zoran Dragin,   Ada község önkormányzatának   alelnöke, Micsíz József   tartományi képviselõ, Kozma Róbert plébános, Tóth Tamás köztársasági   képviselõ és Molnár József, a helyi közösség titkára. Ezen estén a részben felújított   szélmalom   környéke   benépesedett és egy nagy  családként   mosolygós arcokkal és teli  örömmel    ünnepelt   az ismerõs és ismeretlen, aki csak   ott jelen volt mindenki   jól érezte magát.
    Június 23-tól Valkai soron egyhetes lelki tábor volt megtartva, amit a házas hétvége katolikus mozgalom szervezett meg az ifjúsági otthonban és udvarában. Ezen a lelki táboron több helyiségbõl is szép számban vettek részt. A helybeliek is nagyon örültek e rendezvénynek, valamint helytálltak mint jó házigazda. Valamint a hónap végére elkészült a Vladimir Dragin utca aszfaltozása és az összekötõ út a Tito Marsall utcával, ami az adai önkormányzat támogatásával valósult meg.
    Július hónapban vidékünkön jártak a budapesti XI. kerületi Csíki Hegyek Általános Iskola diákjai, akik az adai Cseh Károly Általános Iskola   partnerkapcsolatát   ápolják   évek óta.  Egy autóbusszal érkeztek  Törökfaluba,   ott  Basity  Anasztázia  helybeli tanítónõ  fogadta õket és  megszervezte  az  ittlétüknek   a  menetét.  A diákok Gere Rózsa néniék tanyáján  tehénfejésben  is részesültek, finom kemencében frissen sült lepényt ettek, valamint  a  Dashell benzinkúton   és a  Pletikoszity család  gépparkját  tekintették meg. Aznap  Völgyparton  a  régiség-kiállítást   és a felújítás alatt álló szélmalmot is megnézték. Nagy elismeréssel  nyilatkoztak  a nagyvárosból érkezõ  gyerekek  kicsiny és egyszerû vidékünkrõl, valamint azt is megígérték, hogy még vissza fognak  látogatni  hozzánk.
    Volt jó is és sajnos rossz  is  az elmúlt  hónapban, ami  vele jár az élettel, és ahogy el is hangzott egy polgárunk kijelentésében „az esõ akkor jó, amikor van!”. Mi   hiába  mérgelõdünk, morgolódunk  a  természet jobban tudja, és a  Teremtõ  a  megmondhatója mindennek, csak nekünk kellene odafigyelnünk  rá.

Molnár József

avgust 2007.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Nastavljaju se javni radovi od opšteg interesa
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Zaštita zaposlenih
Molski dobošar
Vesti iz policije
Osvajači medalja sa Olimpijade
Impresum


Design by VA