Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. augusztus

Címoldal
A lelkesedéssel még várni kell
Községi események
A cél a gazdaság és a területfejlesztés fellendítése
Az ipartelep mai állapota
Önkormányzati eseménynapló
Szent István-napi emlékünnepség Moholon
A VMSZ lakossági fóruma
Tárlat kézimunkákkal, süteménykóstolással és mazsorettekkel
Színes programok - tartalmas szórakozás
Összefogással a Tiszáért
Egészségvédelem és fitnesz Adán
Éremmel tértek haza
Tökéletes illuzió
Mozgalmas július vidékünkön
Nőszervezetek találkozója
Megújult székház, új programok
Petőfi él!
Élő alkotás községünkben
Vizsgabáli eredmények
6. Motoros találkozó
Nyelvi figyelő
Tanulóink írják
Hittanosok tollából
Közünk a zsidókhoz
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Paradicsomvész
Horgász-híradó
Tarka oldal
Olimpiai érmeseink
Impresszum

Megújuló stratégia
A VMSZ LAKOSSÁGI FÓRUMA

    Akik pénteken, 2007. július 20-án 19 órára az adai Községháza dísztermébe igyekeztek, valószínûleg tudták, hogy megéri a közel 40 fokos rekkenõ hõségben ezt az utat megtenni, mert nem mindennapos eseményeknek lesznek résztvevõi. Ilyen erõs összetételû elõadói gárda, amelyet az adai VMSZ péntek este összehozott a lakossági fórumra, régen nem volt Adán. Három köztársasági képviselõ, egy pártelnök, egy tartományi képviselõ, egy VMSZ körzeti elnök, a tartományi privatizációs titkár, mindez öt személybe sûrítve. Az alaptéma, a pályázatok jelentõsége mindennapjainkban, tájékoztató a pályázati lehetõségekrõl.
    Az ülést László Gizella tartományi képviselõ, a VMSZ községi szervezetének elnöke nyitotta meg. Beszédében rámutatott, mi mindent kell megtenni, hogy valaki részt vehessen egy pályázaton, milyen normákat kell betartani, mire figyelni, hogy elkerüljük az esetleges hibákat, és végeredményként mennyire fontos pályázni, mert pillanatnyilag ez az egyetlen reális esélyünk arra, hogy valamiképpen visszatornázzuk magunkat a normális élet szintjére. A fórum résztvevõinek az volt a javaslata, hogy elõbb hallgassák meg a köztársasági képviselõk beszámolóit az eddigi munkájukról, céljaikról, majd Pásztor István, a VMSZ újonnan megválasztott elnöke és egyúttal tartományi privatizációs titkár tart beszámolót a megújult VMSZ célkitûzéseirõl, és utána majd tájékoztatja a jelenlevõket a pályázati lehetõségekrõl. Elsõnek Kovács Elvira lépett szónoki emelvényre, így az adaiak elsõként ismerhették meg ezt a szimpatikus szentmihályi lányt, aki a VMSZ újdonsült köztársasági képviselõjeként elég magabiztosnak hatott ebben a számára még szokatlan helyzetben. Mondanivalójának lényege az volt, hogy az elkövetkezõ munkájáról még csak víziói vannak, amit a parlamentben ifjúsági, egészségügyi és szociálpolitikai kérdésekben kíván realizálni. Varga László beszéde már elég rutinosan hangzott. Elmondta, hogy a VMSZ az egyedüli vajdasági párt, mely belgárdi pártok segítsége nélkül jutott be a köztársasági parlamentbe. Ez meg is látszik, mert Vajdaság autonómiája és a helyi önkormányzatok problematikája nem képvisel prioritást az új kormány munkájában. Ami még meglepõbb, nem lehet olyan pártot találni, amelyben ne lennének kisebbségi képviselõk, a kisebbségi jogi kérdések mégsem élveznek elõnyt az új kormány munkájában. Nem ildomos a kormányt 86. napján kritizálni, de fennáll az a veszély, hogy ez lesz minden idõk legkevésbé kisebbségbarát kormánya. Pásztor Bálint régi ismerõsként üdvözölte az adaiakat. Elmondta, hogy minden pillanatban megkereshetõek és kommunikatívak a polgárok felé, ami szerinte egyedülálló eset a parlamenti képviselõk körében. Õ is elmondta a kritikáját azon kisebbségi képviselõk számlájára, akik más pártok listáján kerültek be a parlamentbe, de a kisujjukat sem mozdítják a kisebbségi jogok megerõsödésének érdekében. „Mi hárman nem lehetünk hatással arra, hogy milyen legyen a szerb parlament hangulata, de korrekt viselkedésünkkel tiszteletet vívtunk ki.”
    Pásztor István VMSZ-elnök felszólalásában vázolta az új VMSZ megújult stratégiáját. Lényege, hogy az eddigi elõtérben helyezett hármas autonómia koncepció, kultúra, oktatás, mûvelõdés elhanyagolása nélkül szükségszerûen felváltja a mindennapi gondjaink megoldása. Ezen gondok szemmel láthatóak: legyengült gazdasági helyzetünk, a köreinkben uralkodó munkanélküliség, a megoldatlan kommunális problémák, szociális helyzetünk stb. mind, mind döntõen hatnak közérzetünkre, ezért jogosak azok az elvárások a VMSZ irányában, amelyek arra ösztökélik, hogy e témaköröket tegye elõtérbe.

    „Itt élhetetlen szülõföldön élünk, ez igaz, de e tudattal nem haladunk elõre, hiszen vannak források, amelyek által ezt meg lehet változtatni, le lehet csípni, szakítani, hasítani.” Itt áttért a pályázati lehetõségek ismertetésére. Erre írásomban nem térek ki, mert ezeket a lehetõségeket be lehet szerezni László Gizellánál. A tájékoztatás után a fórum résztvevõi kérdésekkel és észrevételekkel fordulhattak a vendégek felé.

    Nagyon sok érdekes kérdés hangzott el, de bõségük miatt velük foglalkozni most lehetetlen. Ezzel be is zárult a fórum hivatalos része, a résztvevõk a párbeszédet a VMSZ helyi irodájában folytatták, ahol minden résztvevõt szívélyesen fogadtak egy koktél-parti keretein belül.

Moldvai Jenõ

avgust 2007.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Nastavljaju se javni radovi od opšteg interesa
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Zaštita zaposlenih
Molski dobošar
Vesti iz policije
Osvajači medalja sa Olimpijade
Impresum


Design by VA