Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. augusztus

Címoldal
A lelkesedéssel még várni kell
Községi események
A cél a gazdaság és a területfejlesztés fellendítése
Az ipartelep mai állapota
Önkormányzati eseménynapló
Szent István-napi emlékünnepség Moholon
A VMSZ lakossági fóruma
Tárlat kézimunkákkal, süteménykóstolással és mazsorettekkel
Színes programok - tartalmas szórakozás
Összefogással a Tiszáért
Egészségvédelem és fitnesz Adán
Éremmel tértek haza
Tökéletes illuzió
Mozgalmas július vidékünkön
Nőszervezetek találkozója
Megújult székház, új programok
Petőfi él!
Élő alkotás községünkben
Vizsgabáli eredmények
6. Motoros találkozó
Nyelvi figyelő
Tanulóink írják
Hittanosok tollából
Közünk a zsidókhoz
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Paradicsomvész
Horgász-híradó
Tarka oldal
Olimpiai érmeseink
Impresszum

Tökéletes illúzió

    Minden reggel hét óra körül bevásárolni indulok a sarki kisboltba, ez a bolt alig párszáz méterre van a házunktól. Nem nagy táv. Igazából azt szeretem, amikor a központi üzlet valamelyikébe is el kell mennem. Mert reggel még csendes a város, nyugodt és friss. Kevés az ember, kevés a jármû, ilyenkor még lehet érezni egy kicsit a természetet, jó így kezdeni a napot.
    Egyik reggel, amint a kisbolt felé karikázom, megpillantottam az ablakpárkányon ugráló verebet, csõrével az üveget verdeste.
    Talán véletlen néztem arra, az üres ház felé, talán nem? Ablakpárkányon ugráló veréb nem is különös, nem is ritka, mégis megjegyeztem ezt a képet.
    Pár nappal késõbb, talán egy hét is megvolt, vagy kettõ is, nem tudom. Ismét a ház felé néztem, a veréb ott ugrált a párkányon, hangoskodott, szemmel láthatóan izgatott volt. Magamban mosolyogtam.
    A következõ hetekben a magam gondjaival voltam elfoglalva, meleg is volt, így a körülöttem történõ dolgokra kevésbé figyeltem, így van ez. Eszembe sem jutott a veréb, pedig lehet, hogy láttam is, amint kétségbeesetten kopogtat az ablakon, de nem figyeltem rá.
    Délután volt, a nap még jócskán melegített, így sietõsre fogtam a pedál taposását, mégis az ablakra néztem, ahol reggelente a verebet szoktam látni. A veréb jobbra-balra ugrált a párlányon, csõrével bele-bele vágott az ablaküvegbe. Kíváncsian néztem a jelenetet, észrevettem, hogy az ablaküvegen visszatükrözõdik a veréb. Tehát a kisveréb látja önmagát, úgy tûnik neki, miközben õ kétségbeesetten ugrál, hogy a „társa” is ugrál…
    Figyelni kezdtem az ablakot, a veréb nem csak reggel jött az ablakhoz, hanem a nap bármelyik szakában. Néha csendesen álldogált, úgy nézett befelé, máskor tollát illegette-billegette, a „benti madárnak” olyan közel vannak egymáshoz, hogy szinte a csõrük is összeér, csak az ablaküveg…
    Más verebek is odaröppennek, kíváncsian, mondanak valamit, a párkányon ugrálnak, majd elszállnak, mivel a befelé nézõ veréb nem figyel rájuk.
    Fáradhatatlanul ugrál az ablakpárkányon, néz befelé, nézi egymást a két veréb, a valódi és az illúzió, miközben elmúlik a nyár, és talán elmúlik a kisveréb fele élete is…

Mészáros Aranka

avgust 2007.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Nastavljaju se javni radovi od opšteg interesa
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Zaštita zaposlenih
Molski dobošar
Vesti iz policije
Osvajači medalja sa Olimpijade
Impresum


Design by VA