Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. június

Címoldal
Ada felkészült a munkássport-olimpiára
A 9. Munkássport-olimpia szórakoztató programja
Községi hírek
Aláírták a szerződést
Folyik a hídverés
Második otthonunk a Helyi közösség
Önkormányzati eseménynapló
Képek a moholi ballagásról
Média, multikulturalizmus és Európai Unió
A mozgás harmóniája a tánc
Első díj a vásárról
Befejeződtek a felújítási munkálatok
Májusi események a Törökfalusi helyi közösségben
VMSZ barátkozási hétvége Adán
Széleskörű és eredményes aktivitás
Eredmények, sikeres programok
Közünk a zsidókhoz
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Tanulóink írják
Hittanosok tollából
Zöld levél
Érdekességek
Kosárlabda-torna volt Moholon
A II Helyi Közösség közleménye
Agócs-karikatúra
Az adai elsőáldozók
Utolsó simítások a Munkásolimpia előtt
Impresszum

ADA JE SPREMNA ZA RADNIČKU SPORTSKU OLIMPIJADU
- na obnovu sportskih objekata i infrastrukturu utrošeno je milion evra -

    Munjevito se približava 4. juli, otvaranje 9. Sportskih olimpijade radnika Vojvodine. Do tog dana sve planirane radove u vezi ove značajne manifestacije treba završiti. U vreme ove pisanja reportaže organizatorima i izvođačima je ostalo još 25 dana na raspolaganju, da sve stave na svoje mesto, završe zadnja doterivanja. Bude li išlo sve željenom brzinom, neće biti problema oko završetka poslova.
    U kojoj su fazi radovi, završiće li se izgradnje i renoviranja u predviđenim rokovima, da bi mirno mogli dočekati sportiste, pratioce i goste na ovu značajnu aktivnost – pitali smo najmerodavniju osobu, MIČIZ JOŽEFA, predsednika Tehničke komisije olimpijade, koji je izjavio sledeće:

    Počeću s time, da je jula 2004. godine izrađena analiza stanja sportskih objekata, koji je ukazivao, da po tadašnjim cenama i normativima potrebno je obezbediti oko milion evra. Odmah je krenulo lobiranje ka pokrajini, pošto je to vojvođanska manifestacija, glavni pokrovitelj je Pokrajinsko Izvršno veće, koje treba da odigra najveću ulogu, slično kao u prethodnim 8 opštinama, gde se do sada održavala olimpijada. Pošto je grupa ''Srcem i znanjem za uspešnu opštinu'' potpisala koaliciju sa odborničkom grupom G17+, posledica toga je bila značajna pomoć Ministarstva finansija. U 2005. godini, nakon izrade projekata, otpočeli smo sa sanacijom i to prvo fiskulturnih sala škola, u Adi 2 sale OŠ "Čeh Karolj" a još prethodne godine u Molu u OŠ "Novak Radonić" ali i cele zgrade. Istovremeno je krenula rekonstrukcija i legalizacija sportske hale Tehničke škole. Bitno je, da je posle 30 godine, ovaj je objekat sad legalizovan, obavljen je tehnički prijem, što prethodne lokalne samouprave  nisu obavile. Uz salu sređena je i okolina, asfaltirani su tereni u dvorištu, obnovljena ograda i doteran sanitarni čvor za gledaoce. U sportskoj hali svaki deo je renoviran.
    Organizovali smo brojne radne akcije u Adi i u Molu, radi čišćenja rekreacionih parkova i izvođenja korisnih pripremnih poslova. Asfaltirani su otvoreni tereni u oba centra, tako u Molu novi sloj asfalta je stavljen na košarkaški, rukometni i odbojkaški teren, a u Adi obnovljen rukometni teren. Asfaltirani su i prilazni putevi u ove centre. Značajna je bila još i investicija u vezi odvođenja kišnice i podzemnih voda u molskom rekreacionom centru, što je rešeno drenažom i izradom više jarkova za odvod voda. Nakon čišćenja parka dobijena je oko 1,5 hektara čistog terena, što je zatravnjeno i dat je novi sadržaj parku.

    U prošloj godini je počela izgradnja parking prostora od 5000 m2 preko puta rekreacionom centru u Adi, koji će zadovoljiti ne samo potrebe olimpijade, već i dugoročno služiti gostima bazena. Parking se nalazi sa leve strane puta za plažu i jedan manji most je izgrađen preko kanala. Ovih dana se taj teren pokriva tucanikom i biće gotov do olimpijade. Na području bazena izgrađeno je dva terena za odbojku sa tribinom, koja su već u funkciji. Potpuno je završena ograda fudbalskog terena u Adi i tribina, sa 600 udobnih mesta za sedenje, 200 u pokrivenom a 400 u otvorenom delu. Kod pokrivenog terena je i osvetljenje urađeno, što omogućava u buduće održavanje većih manifestacija na fudbalskom terenu.
    U septembru 2006. godine iz sredstava Nacionalnog investicionog plana otpočeta je izgradnja sportskog pansiona sa 36 ležaja, na mestu stare kuglane. Mora se reći da zbog krize prethodne Vlade, i pogrešnog svrstavanja, za ovaj objekat nismo uspeli na vreme obezbediti finansijska sredstva, zato smo prvu fazu izgradnje finansirali od transfernih sredstava. Odobrena sredstva u iznosu od 284.000 evra Ministarstvo za sport i omladinu sada već može preneti izvođaču radova, i čini se da do olimpijade ovaj objekat će se moći samo delom koristiti. Preostaće uređenje smeštajnih soba, ali garderoba, tuš-kabine i sanitarni čvor biće već na raspolaganju sportistima.

    Preuređivaće se i ozeleniće se površina kod ulaza u bazene, da bude još lepša okolina. Obnovljeni su i stare garderobe od krova do tuš-kabine. Restoran, koji tu godinama nije radio, sad ima novog zakupca koji će obaviti unutrašnje uređivanje i otvoriće savremeni ugostiteljski objekat.
    U toku je još obnavljanje teniskih terena. Ograda sa zaštitnom mrežom je već urađena,  radi se treći teniski teren i izgradnja tribine. Istovremeno se uređuje i okolina terena, parkovi i parkinzi se stvaraju. Tu smo dobili veliku pomoć od preduzeća DTD, izradom zatvorenog kanala uz terene u dužini od 150 metara. Pokrajinskim sredstvima se planira rešavanje osvetljenja, te će se moći i noću igrati. Također je u toku izrada atletskih terena između pomoćnog terena i kanala. Izvođač ovih radova je "VOJ-PUT", koji veći deo radova vrši u vidu donacije. Radovi kasne isključivo zbog meteoroloških uslova, ali sigurno će biti na vreme završeni, zajedno sa pojasom za skok u dalj i platoom za bacanje tegova. Izgrađuje se i novi put do zgrade ORTC-a, odnosno do zadnjeg ulaza bazena.
    Ove godine je obnovljena garderoba fudbalskog terena u Molu (zamena krova, malterisanje i farbanje zidova, unutrašnji poslovi). Sada se radi rekonstrukcija gvozdene konstrukcije tribina i sledi postavljanje sedišta. Sve ovo treba do 25. ovog meseca okončati. Malo je problematično korišćenje teniskih terena u Molu, jer je u privatnom gazdovanju, ali sigurno će se naći povoljno rešenje. Pokrajinskim sredstvima je urađeno osvetljenje rukometnog terena, i dobiće se novi put u prilaznoj ulici sa zapadne strane. Također se ove godine obnavlja i sala za stoni tenis i ceo objekat. Strelce  spremno dočekuje Streljački klub "HUBERTUS", dok za takmičare u šahu, tzv. Dudvarskijeva kuća se renovira ovih dana.
    Skrećem pažnju svima, da 30. juna u subotu, biće organizovana zadnja radna akcija u rekreacionim centrima u Adi i u Molu, kao i na teritoriji svih mesnih zajednica. I ovim putem pozivamo građane, da urede okolinu svojih kuća, da sklone građevinske ostatke i sve predmete koje bi kvarili dojam o opštini.
    Na kraju: sumirano iznete možemo reći da spremno očekujemo početak takmičenja i da je Ada spremna za 9. Radničku sportsku olimpijadu Vojvodine.

jun 2007.

Naslovna strana
Ada je spremna za Radničku sportsku olimpijadu
Program za 9. SORV Ada
Opštinske vesti
Ugovor je potpisan
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Slike sa oproštajne svečanosti u Molu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zajedno za bolje sutra
Široka lepeza aktivnosti
Navijajmo za naše
Održan košarkaški turnir u Molu
Prva pričest u Adi
Poslednje pripreme za Radničku olimpijadu
Impresum


Design by VA