Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. június

Címoldal
Ada felkészült a munkássport-olimpiára
A 9. Munkássport-olimpia szórakoztató programja
Községi hírek
Aláírták a szerződést
Folyik a hídverés
Második otthonunk a Helyi közösség
Önkormányzati eseménynapló
Képek a moholi ballagásról
Média, multikulturalizmus és Európai Unió
A mozgás harmóniája a tánc
Első díj a vásárról
Befejeződtek a felújítási munkálatok
Májusi események a Törökfalusi helyi közösségben
VMSZ barátkozási hétvége Adán
Széleskörű és eredményes aktivitás
Eredmények, sikeres programok
Közünk a zsidókhoz
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Tanulóink írják
Hittanosok tollából
Zöld levél
Érdekességek
Kosárlabda-torna volt Moholon
A II Helyi Közösség közleménye
Agócs-karikatúra
Az adai elsőáldozók
Utolsó simítások a Munkásolimpia előtt
Impresszum

ADA FELKÉSZÜLT A MUNKÁSSPORT-OLIMPIÁRA
- A sportlétesítmények felújítására és az infrastruktúrára egy millió eurót fordítottak -

    Rohamosan közeledik július 4.-e, a 9. Munkássport-olimpia megnyitója. Addigra minden betervezett munkát, ami erre a rangos rendezvényre vonatkozik, be kell fejezni. E riport készítésekor még 25 nap állt a szervezők és kivitelezők rendelkezésére, hogy még az utolsó perceket is kihasználva mindent a helyére rakjanak, elvégezzék az utolsó simításokat, mert még mindig van tennivaló. Amennyiben a munkálatok a kívánt ütemben haladnak, nem lesz gond a befejezéssel.
    Milyen fázisban vannak ma a munkálatok, elkészülnek-e az építkezéssel, a felújításokkal a megadott határidőig, hogy nyugodtan várhassuk a sportolókat, kísérőiket, a vendégeket erre a rendkívül jelentős megmozdulásra? – tettük fel a kérdést a legilletékesebbnek, Micsiz Józsefnek, az olimpiát előkészítő műszaki bizottság elnökének, és ő ezzel kapcsolatban a következőket nyilatkozta:


Micsíz József - Attila

    - Azzal kezdeném, hogy 2004 júliusában elkészült egy tényfeltáró dokumentum a sportlétesítmények állapotáról. Ez a dokumentum azt mutatta, hogy az akkori árak és normatívák szerint mintegy egy millió eurót kell biztosítanunk. Azonnal megindult a lobbizás a tartomány felé, hisz a munkásolimpia vajdasági jellegű, fő védnöke a Tartományi Végrehajtó Tanács, így természetes, hogy a legnagyobb szerepet kell, hogy vállalja a létesítmények felújításában, mint ahogy tette ezt az előző nyolc községben, ahol eddig megtartották az olimpiát. Mivel a Szívvel és szakértelemmel csoport koalíciós szerződést írt alá Gl7 plusz képviselőcsoporttal, ennek következményeként a pénzügyminisztérium támogatása volt a legjelentősebb. Miután 2005-ben elkészültek a szanálási tervek, elkezdtük a felújításokat. Elsőként az iskolák tornatermeit hoztuk rendbe – Adán a Cseh Károly iskola mindkét tornatermét, Moholon viszont már egy évvel előtte felújítottuk a N. Radonić iskola tornatermét, de magát az egész épületet is. Ugyanakkor elkezdődött a Műszaki Iskola tornatermének, pontosabban a sportcsarnoknak a felújítása és legalizálása. Fontos kihangsúlyoznom, hogy a sportcsarnok kb. 30 évig nem volt legalizálva, nem volt bejegyezve mint objektum, ezt most mind elintéztünk, megtörtént a műszaki átvétele is, ezt az előző önkormányzatok nem voltak képesek vagy hajlandók véghezvinni. A sportcsarnok mellett természetesen a környéküket is rendbe tettük, új aszfalt réteget kaptak az udvaron lévő sportpályák, átrendeztük, és modern kerítéssel láttuk el a bejárati részt, a nézők részére épített vizes gócot is felújítottuk. Elmondhatom, hogy a sportcsarnokban nincs olyan rész, amely nem lett volna felújítva.
    Számos munkaakciót szerveztünk Adán és Moholon, amikor a rekreációs központokat tisztítottuk meg az évek folyamán felgyülemlett hulladéktó, szeméttől, de más hasznos előkészületi munkákat is végeztünk. Elvégeztük a nyitott pályák aszfaltozását mindkét központban, így új aszfaltréteget kapott a moholi kosárlabda-, kézilabda-, hálólabda-pálya, úgyszintén Adán is felújítottuk a kézilabdapályát. Elkészült a rekreációs központokba vezető utak aszfaltozása. Ami még fontos beruházás volt, az a moholi rekreációs központban a talajvíz és a csapadék elvezetése. Ezt a futballpálya körül drénezéssel oldottuk meg, ugyanakkor több vízelvezető árkot is ástunk. A park kitisztítása után mintegy másfél hektár tiszta területet kaptunk, ezt fűvel vetettünk be, és új tartalmat adtunk a parknak.


A teniszpályákat övező kerítés

    A múlt évben indult egy 5000 m2-es parkoló építése az adai rekreációs központnak által lévő területen. Ez nemcsak az olimpiát szolgálja, hanem hosszú távra készült, és a medencék vendégeinek is alkalmat ad a parkolásra. A parkoló a strandra vezető út bal oldalán van, és hogy megközelíthető legyen, egy kisebb hidat is kellett építeni a csatornán át. Ezekben a napokban folyik a terület zúzott kővel való leterítése, és reményeink szerint elkészül az olimpia kezdetéig. A medencék területén két strandröplabda-pálya épült, lelátókkal, ami már most fogadhatja a játékosokat. Teljes mértékben elkészült az adai futballpálya kerítése és a lelátó, ahol összesen 600 kényelmes ülőhely van. Ebből 200 a fedett részben, a maradék 400 a szabadban van. A fedett stadion megfelelő világítást is kapott, ami a jövőben nagyobb méretű rendezvények megtartását teszi lehetővé a futballpályán.
    A Nemzeti Beruházási Terv pénzéből 2006 szeptemberében elkezdtük a 36 férőhelyes sportpanzió építését a valamikor tekepálya helyén. A mai napon kb. 60%-os készenlétről beszélhetünk. El kell mondani, hogy a nem régi kormányválság és a téves besorolás miatt erre az objektumra nem tudtuk időben biztosítani az eszközöket, ezért az építkezés első fázisát az ún. transzfer-eszközökből pénzeltük. A jóváhagyott 284.000 eurót a Sport- és Ifjúsági Minisztérium ma már átutalhatja a kivitelezőnek. Úgy tűnik, ami szinte biztos, hogy ez az objektum nem fog elkészülni teljes mértékben az olimpia kezdetéig, illetve csak részben lesz használható. Ugyanis a szobák, a szálláshelyek összetettebb munkákat követelnek, így elkészítésük és berendezésük későbbre marad, de az öltözők, tusolók, vizes gócok stb. már a sportolók rendelkezésére fog állni.


A készülő salakos futópálya

    Átrendezzük, parkosítjuk a fürdő bejárata előtti teret, ami még szebb környezetet nyújt a sportpanziónak és a medencéknek is. Elmondhatom azt is, hogy ebben az évben felújítottuk a régi öltözőket is, a tetőtől a tusolókig. Az található étteremnek, amely évek óta nem működött, új bérlőt találtunk, aki elvégzi a belső átalakításokat, és egy korszerű éttermet alakít ki.
    Ami még folyamatban van, az a teniszpályák felújítása. A kerítés a védőhálóval már elkészült, most van folyamatban a harmadik pálya kialakítása, majd a lelátók kiépítése. Ugyanakkor a pálya környékét is rendbe tesszük, parkot illetve parkolóhelyet alakítunk ki. Ebben a munkákban nagy segítséget jelentett a zentai DTD közvállalat, mert mintegy 150 m. hosszúságban befödte a pálya mellett húzódó nyitott csatornát, így megfelelő teret kaptunk az előbb említett park és parkolóhely kialakítására. Tartományi eszközökből megvalósíthatjuk a pályák kivilágítását, így éjjeli játékra is számíthatnak az igénybevevők. Ugyancsak most van folyamatban az atlétikai pálya építése a segédpálya és a csatorna közötti területen. Ezt a munkát a Vojput vállalta, és nagy részben donációként építi ki. A munkák késése kizárólag a szeszélyes időjárás rovására írhatók, de mindennek ellenére biztos vagyok abban, hogy időre elkészül a pálya, a távolugrás sávjával és a súlylökés platójával együtt. Új út épül az ORTC épületéig, azaz a medencék hátsó bejáratáig.
    Ebben az évben került sor a moholi futballpálya öltözőjének felújítására (a tetőzet cseréje, a falak malterozása, festése, a belső átrendezés stb.). Most folyik a lelátók vasszerkezetének rekonstrukciója, majd az ülőhelyek elhelyezése következik. Mindennek e hó 25.-ig el kell készülnie. Némi gondok vannak a moholi teniszpályákkal, mivel magánkézben vannak, de remélem közös nevezőre tudunk jutni a tulajdonossal, és nem lesz különösebb gond a használata körül. Tartományi eszközökből megoldottuk a moholi kézilabdapálya kivilágítását, ugyanakkor új utat kap az az utca, amely nyugatról közelíti meg a rekreációs központot. Ugyancsak az idén került felújításra az asztalitenisz-terem, illetve az egész épület. A céllövészet színhelye a Hubertus céllövő klub, teljes egészében készen áll a verseny kezdetére, viszont a sakkversenyek színhelye, az ún. Dudvarski-ház tatarozása most van folyamatban.
    Szeretném felhívni a figyelmet, hogy június 30-án, szombaton, még egy utolsó munkaakciót szervezünk az adai és moholi rekreációs központokban, ugyanakkor minden helyi közösség területén is. Ezúttal is felhívjuk a polgárok figyelmét, hogy tegyék rendbe lakóépületük környékét, távolítsák el az épületanyag maradványokat, minden más tárgyat, ami rontja az községünk összbenyomását.
    Végezetül: összegezve az elmondottakat azt jelenti, hogy felkészülten várjuk a játékok kezdetét. Ada felkészült a munkásolimpiára.

Vastag János

jun 2007.

Naslovna strana
Ada je spremna za Radničku sportsku olimpijadu
Program za 9. SORV Ada
Opštinske vesti
Ugovor je potpisan
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Slike sa oproštajne svečanosti u Molu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zajedno za bolje sutra
Široka lepeza aktivnosti
Navijajmo za naše
Održan košarkaški turnir u Molu
Prva pričest u Adi
Poslednje pripreme za Radničku olimpijadu
Impresum


Design by VA