Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. január

Címoldal
Volt egyszer egy Vajdaság!?
Januári gondolatok
Elfogadva a 2005. évi költségvetés
Nagysikerű élőújság Muzslyán
Muzslyai élőújság adai szereplőkkel
Két igazi sikertörténet
A farsang - vízkereszttől szárazszerdáig
Újévi fogadlamak
Itt a farsang, áll a bál!
Savanya káposzta
Modern madárijesztő, vagy valami más?
Rádiómánia
Falugyűlés Törökfalun
Számítástechnikai eszközöket kapott a völgyparti általános iskola és óvoda
Házhoz ment a Télapó
A fiskális pénztárgépekről
Gyere el hozzánk is!
Valami még hiányzik!
Budapesten jártunk
Újraszerveződött a VMSZ Adán
Az epekő
Almaecet, a természet ajándéka
LV. Zöld levél
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Hírek
Közlemények
Sport
Tarka oldal
Impresszum

Ünnepi lakomák utáni bántalmaink
Az epekő

    Az epebántalmak közül a leggyakoribb betegség az epekhólyag gyulladása és az epekő. Epeköve van a lakosság kb 10-12%-nak. Általában a huszadik életév után kezdődnek a problémák, a leggyakrabban mégis a 40 és 60 év közötti nők betegszenek meg. A betegek 2/3-a nő, mivel a terhesség ideje alatt megváltozik hormonháztartás, megnövekszik a koleszterinszint. A legtöbb nő a terhesség alatt hízik meg, ez is kihat az epekő kialakulására.
    Az epekő kisebb-nagyobb számban és méretben fordul elő. A kő nagyságától és lokalizálásától függ a klinikai kép. A kövek, amig az epehólyagban tartózkodnak, általában nem okoznak semmilyen panaszt. A betegségnek 90-95%-át véletlenszerüen fedezzük fel ultrahangos vagy röntgenvizsgálat folyamán. Egyes betegségeknél fájdalom jelenik meg a jobb bordák alatt, a páciens úgy érzi, megterhelte a gyomrát, különösen zsíros vagy sült ételek elfogyasztása után.
    A legfőbb tünet az epegörcs. A görcsöt az epekő megmozdulása okozza és néhány órával evés után jelentkezik. A páciens hány, izzad, szédül, összegörbül a fájdalomtól. Fejfájás, hasmenés is jelentkezhet. Az eperoham akkor ér véget, ha a kő visszatér az epehólyagba. Ezt az epehólyag izmainak görcsös rángatózása teszi lehetővé. A roham órákig is eltarthat. Előbb-utóbb magától is megszűnik a fájdalom, de kevés beteg tudja ezt kivárni. A görcsoldók, mint pl a Baralgin, a Buscopan gyakran megszüntetik a kibirhatatlan fájdalmat.
    A beteg elmondja a panaszát, ebből már következtetni szoktunk a megbetegedésre. A gyanúnkat meg tudjuk erősíteni fizikális vizsgálattal, tehát kitapintjuk, hogy hol fáj, esetleg az epekövet is érzékeljük. Ultrahangos vizsgálattal, röntgenfelvétellel is kimutathatjuk a kő létezését, és lokalizálhatjuk a helyzetét.
    Ha a kő belemegy az epevezetékbe, elzárja, s így az epe nem tud a belekbe ürülni. Ilyenkor felszaporodik a májban, majd a vérkeringéssel eljut a test minden részébe, és sárgaságot okoz. Ilyenkor már nagymértékben károsodik a máj is. A széklet fehér lesz, a vizelet pedig sötét, mint a sör. Ez nem fertőző sárgaság. Ha az epekő szerencsésen kijut az epevezetékből, a belekbe vándorol. Ha túl nagy a kő, bélelzáródást is okozhat. Az epekő komplikációi közé tartozik az epehólyag megnagyobbodása és az epehólyag gyulladása. A gyulladás lehet gennyes vagy gangrénás. A sokszoros epegyulladás akár egy elzáródási folyamatot is kiválthat.
    Aki hajlamos az eperohamra, annak vigyáznia kell az étkezésre. Nem szabad zsírosat enni, sülteket, rántotthúsokat. Problémát ojozhat a bab, a borsó a káposzta, a karfiol, a retek és minden, ami felfújódást okoz. Van, aki meg tudja inni a tejet gond nélkül, viszont van, aki nem. Egyesek ehetnek gyümölcsöt, mások viszont csak kompót formájában fogyaszthatják el. Nem ajánlatos disznóhúst, tojást, zsíros sajtokat és tejterméket sem fogyasztani. Ajánlatos sok folyadékot inni, teát, rostos gyümölcsleveket. Fogyaszthatunk még kétszersültet, krumplipürét, tököt, spenótot, halat és más száraz főtt húsokat. Az eperoham gyógyszeres kezeléssel, Baralginnal, Buscopannal, Spasmexel orvosolható. Ha az epehólyag gyulladásba jön, antibiotikumos kezelést is alkalmazunk.
    Akinek gyakran jelentkezik az epeproblémája, sebészhez kell, hogy forduljon, mert csak a sebészeti beavatkozás tudja eltávolítani a követ. Maradhatnak az operáció után is kisebb panaszok, mivel a műtéttel csak az epehólyagot távolítják el, az epevezetékben továbbra is folydogál az epe, továbbra is fennáll a veszélye újabb kövek keletkezésére az epevezetékben. Ma már a hagyományos operációt felváltja az endoszkópos műtét. Ennél a műtétnél néhány apró lyukon keresztül történik az epehólyag eltávolítása a kővel együtt. Nincs szükség a hasfal felmetszésére, emiatt a beteg pár nap alatt felépül. Ha a kő mérete nem haladja meg a 30 mm-t, a kő szétrobbantását is vállalják egyes helyeken a szakemberek. Ez a művelet nagyenergiájú hullámokkal történik.

Dr Pintér Anita

januar 2005.

Naslovna strana
TV emisija ZNANJE -- IMANJE u Adi
Radnička sportska olimpijada u Adi
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA