Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. január

Címoldal
Volt egyszer egy Vajdaság!?
Januári gondolatok
Elfogadva a 2005. évi költségvetés
Nagysikerű élőújság Muzslyán
Muzslyai élőújság adai szereplőkkel
Két igazi sikertörténet
A farsang - vízkereszttől szárazszerdáig
Újévi fogadlamak
Itt a farsang, áll a bál!
Savanya káposzta
Modern madárijesztő, vagy valami más?
Rádiómánia
Falugyűlés Törökfalun
Számítástechnikai eszközöket kapott a völgyparti általános iskola és óvoda
Házhoz ment a Télapó
A fiskális pénztárgépekről
Gyere el hozzánk is!
Valami még hiányzik!
Budapesten jártunk
Újraszerveződött a VMSZ Adán
Az epekő
Almaecet, a természet ajándéka
LV. Zöld levél
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Hírek
Közlemények
Sport
Tarka oldal
Impresszum

RADNIČKA SPORTSKA OLIMPIJADA U ADI

    Sportska olimpijada radnika Vojvodine (SORV) je prvi put održana u Novom Sadu 1975. godine, a zatim svake četvrte godine u raznim mestima Vojvodine: u Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Titovom Vrbasu, Kikindi, Apatinu, Srbobranu i Bačkoj Topoli 2003. godine. Uzimajući u obzir opštinska i zonska takmičenja koja prethode olimpijadi, dosada je u ovoj manifestaciji učestvovalo preko pet miliona radnika – sportista.
    U vezi održavanja 9. olimpijade u Adi, razgovarao sam sa direktorom Centra za sport i fizičku kulturu, Mrđanov Dragoljubom, na okolnosti izbora Ade kao organizatora, zatim šta je sve potrebno za uspešnu organizaciju, koliko gostiju se očekuje, i na druge okolnosti vezane za olimpijadu, koji je izneo sledeće:
    - Nakon raspisanog konkursa, Olimpijski komitet SORV je u decembru 2003. godine odlučio, da domaćin 9. Olimpijade u 2007. godini bude OPŠTINA ADA. Tako će naša opština ući u sportske anale Vojvodine. To je velika čast, priznanje i poverenje koje smo dobili. U to priznanje je utkan doprinos mnogobrojnih znanih i anonimnih sportskih i sindikalnih radnika, koji su doprineli druženju i jačanju zajedništva radnika i van radnog okruženja u opštini i šire.
    - Što se tiče sportskih disciplina mogu reći da će se muške ekipe takmičiti u 17 disciplina i to: fudbal, mali fudbal, rukomet, odbojka, kuglanje, streljaštvo, šah, stoni tenis, sportski ribolov, nadvlačenje konopcem, plivanje, tenis, atletski troboj, maraton, pikado i bič-volej. Ženske ekipe će se takmičiti u 13 disciplina i to : rukomet, odbojka, košarka, kuglanje, streljaštvo, stoni tenis, pikado, plivanje, tenis, atletski troboj, maraton, nadvlačenje konopcem i bič-volej. U svakoj disciplini takmičiće se po 10 ekipa i biće 300 ekipa. To znači da će od 4. do 8 jula 2007. godine kada se održava Olimpijada, u našoj opštini boraviti 2.000 do 2.200 takmičara, plus sudijsko i drugo službeno osoblje, koje je neophodno za ovakve manifestacije.
    Takmičenju na Olimpijadi prethodiće opštinska i zonska takmičenja. Vojvodina je podeljenja na 8 zona i to: Pančevo, Vršac, Srednji Banat, Srem, Novi Sad, Bačka Palanka, Subotica i Potisje. Pored 8 zonskih ekipa, na Olimpijadi će učestovati i ekipe pobednici na zadnjem takmičenju Vojvodine (2003.god) kao i ekipe domaćina.
    - Olimpijada će biti raznovrsna i masovna manifestacija. Bićemo domaćini celoj Vojvodini. Ne možemo sa zavaravati da do 2007.g. imamo vremena. Za učesnike Olimpijade pored sportskih terena, treba obezbediti i objekte za smeštaj i ishranu, prevoz, prostorije za rad potrebnih službi na Olimpijadi, uslove za kulturno-zabavni život za vreme takmičenja, zdravstvenu zaštitu, informaciono-komunikacioni sistem, sportske rekvizite, obezbeđenje administrativno-tehničkog opsluživanja Olimpijade i druge potrebe.
    - Opštim propozicijama SORV, predviđeni su svi relevantni detalji, tu ne može biti improvizacije. Do Olimpijade svi uslovi moraju biti ispunjeni. Predstoje nam veoma složeni zadaci, posebno u obezbeđivanju sportskih borilišta. Oronulost privrede u Opštini negativno se odrazila na društveni standard u celini, pa i na stanje naših sportskih objekata.
    Raspoložive sportske objekte treba obnoviti, proširiti, osavremeniti pa i nove izgraditi. Sopstvenim sredstvima, to će se teško ostvariti. Tu će nam morati pomoći i šira zajednica. Moram istaći da za neposrednu pripremu i obezbeđenje uslova za održavanje 9. SORV u Adi 2007. god., imenovan je organizacioni odbor u sastavu: Irmenji Ferenc, Vučurović Dušanka, Mičiz Atila, Dragin Zoran, Nača Ištvan, Horti Đerđ, Matić Mirjana, Prokop Robert, Siraki Mihalj, Belančić Miroslav, Geče Ištvan, Matić Đorđe, Radulaški Nebojša, Baranji Žužana, Mrđanov Dragoljub i Đuranović Mladenko.
    U organizacioni odbor su uključeni nosioci najodgovornijih u Opštini. Za očekivati je da će se oni krajnje profesionalno odnositi prema specifičnim zadacima organizacije, kao i da će u svoj rad uneti u nama svima prisutan lokalpatriotizam.
    - Neposredne pripreme za Olimpijadu su u toku. Održavaju se kontakti sa predstavnicima Izvršnog veća kao i drugim strukturama Pokrajine. Agilnost lokalne samouprave i ovoga puta se potvrđuje. Pored aktivnosti na uključivanju širih struktura, u Opštini se takođe neposredno radi na pripremi za SORV 2007. Opština je svojim Budžetom za 2005. godinu predvidela 2.500.000 dinara za pripreme na Olimpijadu.
    - Posle Olimpijade, svi sportski tereni ostaju u Opštini. Stvoriće se veoma povoljni uslovi za masovnije učešće, posebno mladih u oblasti sporta i fizičke kulture. Mladi će moći svoju afirmaciju i potvrđivanje, bolje nego do sada, da traže u unapređenju i stvaranju pozitivnih ličnih i kolektivnih osobina, koje pruža sport i fizička kultura.
    Ne možemo očekivati da nosioc svih poslova bude samo Organizacioni odbor i zaposleni u Centru za sport. Svi koji budemo pozvani i prozvani od strane organizatora, da učestvujemo u pripremi i održavanju Olimpijade (od spremanja, uređenja ulica do neposrednog učešća u sprovođenju takmičenja), moramo se odazvati. Naš lokalni patriotizam će biti na proveri. Našu ljubav i odanost prema našoj Opštini, nećemo dokazati žalopojkama za minulim vremenima kada smo po svemu bili među prvima u Vojvodini, nego spremnošću da taj nivo u privredi, društvenim delatnostima i zajedništvu različitosti povratimo i potvrdimo – završio je obrazloženje Mrđanov Dragoljub.

D. Aksin

januar 2005.

Naslovna strana
TV emisija ZNANJE -- IMANJE u Adi
Radnička sportska olimpijada u Adi
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA