Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. január

Címoldal
Volt egyszer egy Vajdaság!?
Januári gondolatok
Elfogadva a 2005. évi költségvetés
Nagysikerű élőújság Muzslyán
Muzslyai élőújság adai szereplőkkel
Két igazi sikertörténet
A farsang - vízkereszttől szárazszerdáig
Újévi fogadlamak
Itt a farsang, áll a bál!
Savanya káposzta
Modern madárijesztő, vagy valami más?
Rádiómánia
Falugyűlés Törökfalun
Számítástechnikai eszközöket kapott a völgyparti általános iskola és óvoda
Házhoz ment a Télapó
A fiskális pénztárgépekről
Gyere el hozzánk is!
Valami még hiányzik!
Budapesten jártunk
Újraszerveződött a VMSZ Adán
Az epekő
Almaecet, a természet ajándéka
LV. Zöld levél
Nyelvi figyelő
Rendőrségi hírek
Hírek
Közlemények
Sport
Tarka oldal
Impresszum

ELFOGADVA A 2005. ÉVI KÖLTSÉGVETÉS

    A Községi Képviselő-testület december 14-én tartotta meg a III. rendes ülését, melyen a legfontosabb napirendi pontként a 2005. évre szóló költségvetés tervezete szerepelt, továbbá a községi közigazgatásról szóló határozati javaslat, a községi költségvetés 2004. évi póteszközeinek felosztásáról szóló határozat stb.
    Mint az előbbiekben, ezúttal is napirend előtti felszólalásában Ürményi Ferenc polgármester ismertette a képviselőkkel a két ülés között eltelt időben végzett munkáját. Elmondta, hogy a híddal kapcsolatos kérdések továbbra is előtérben vannak, sőt bekapcsolódott az útügyi igazgatóság is, mert az úthálózat kiépítése ebben a térségben is fontos helyet foglal el, beleértve a moholi Nagyutat is. Ide sorolható még a kerülőút kiépítésének lehetősége is amiről már jó néhány évvel ezelőtt is volt szó. Az pedig Zenta felől jövet a gunarasi elágazásnál egyenesen haladna tovább a vasúti töltés mellett bekapcsolódva Moholon az Urbán József utcába, majd a szövetkezetnél csatlakozna a Becse felé vezető úthoz. Elmondta, hogy készül a híd lokációjának, valamint ennek a kerülőútnak a terve. A munkásolimpia szervezése állandó téma, és aktualitásánál fogva Ada bekerül a tartományi költségvetésbe. Ennek kapcsán kiemelte, hogy ez év első felében tartanak még egy promóciót, amit az adaiak szerveznek. Újdonságként említette, hogy a pénzügyi osztályra Gavrilovic Danijela személyében új munkaerőt alkalmaztak inspektori meghatalmazással, akinek feladata a költségvetés megvalósításának, illetve elosztásának figyelemmel kísérése és ellenőrzése (ez különösen a művelődésre és a sportra vonatkozik).
    A polgármester beszámolóját követően Búcsú Attila, az önkormányzat újonnan kinevezett titkára mutatkozott be, aki időközben elfoglalta munkahelyét.
    Az ülés további részében először annak a 8.202.000 dinárnak a felosztását hagyta jóvá a testület, amit a köztársaság a 2004. évi költségvetés póteszközeként utalt át Adának. Ebből az összegből 4.000.000 dinár került felosztásra a helyi közösségek, az iskolák (beleértve mindegyiket), az egyházközösségek, a civil szervezetek között, továbbá a halottasház rendezésére, a völgyparti utakra, a nyilvános WC építésére, a VMSO részére stb.
    Ami a 2005. évre szóló költségvetést illeti, elmondható, hogy a kiadásai össze vannak hangolva a bevételekkel. Ily módón helyreállt a költségvetési egyensúly, ami a tervezés fontos elve. A költségvetés eszközeinek a használók részére való átutalása a megvalósított bevételekkel arányosan történik.
    A költségvetés indoklásában többek között a községi közigazgatásban sorra kerülő gyökeres változásokról is szó van. Új, jó képességű és fejlődésorientált szakkáderek alkalmazását tervezik, akiknek tevékenysége a gazdasági aktivitás és fejlődés felé irányul. Javulni fognak a munkafeltételek, ami a polgárok érdekeit szolgálja, és lehetőség nyílik arra, hogy egy helyen oldják meg ügyeiket az eddiginél szebb és kellemesebb környezetben. Mindez, de különösen az új kádermegoldások nagyobb eszközöket követelnek, de befektetés nélkül nincs fejlődés és előrehaladás.
    Az idei költségvetési terv 168.000.000 dinárt irányoz elő a község és élvezőik működésére. Csak néhány jelentősebb és közérdekű tételt szeretnénk kiemelni: a községi közigazgatás 48.000.000 dinárt igényel – ebből a járulékokkal együtt a fizetésekre 37.000.000 dinár szükséges. A helyi utak karbantartására és a híddal kapcsolatos költségek 17.500.000 tesznek ki. A környezetvédelemre (hulladékszállítás, szeméttelep, csatornahálózat, szúnyogirtás stb) 27.950.000 dinárt, a Sport- és Testnevelési Központnak 3.800.000 dinárt, a művelődésre 4.000.000 dinárt terveznek, a Cseh Károly Általános Iskola 4.900.000 dinárt, a Novak Radonić 2.350.000, a Bartók Béla Zeneiskola 480.000-et, a Műszaki Iskola 4.800.000 dinárt kap, míg az általános és középiskolás diákok utazási költségeire összesen 1.800.000 dinárt fordítanak. A gyermekvédelem és az iskoláskor előtti intézmények költségeire 22.000.000 dinárt állapítottak meg. Meg kell még említeni, hogy a költségvetés néhány élvezője maga is valósít meg jövedelmet, amit 16.800.000 dinárra terveznek, így a költségvetést ezzel a tétellel együtt 184.800.000 dinárra tervezik. Rövidebb vita után a képviselők változtatás nélkül elfogadták a 2005 évi költségvetést, mint ahogy elfogadták a községi közigazgatásról szóló határozatot is.
    Szintén elfogadták a telekhasználati térítményről szóló határozatot is, aminek lényege, hogy január 1-től a természetes személyek a lakóterület négyzetmétere után 20 dinárt, az üzlettér után pedig 40 dinárt fizetnek. A beépítetlen telkek utáni térítmény 1.50 dinár/m2.

Vastag J.

januar 2005.

Naslovna strana
TV emisija ZNANJE -- IMANJE u Adi
Radnička sportska olimpijada u Adi
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA