Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. október

Címoldal
A gyermekhét margójára
A magad helyén
Aszfaltozás a temetőben
A szabadságharc mártírjaira emlékeztek
A hatékony szociális szolgáltatásokért
A hagyományokat meg kell élni!
Ezüst vadvirágos ünnep
Emberöltőnyi távolságokból fakasztott szépség
A múltat ismernünk kell!
Tízéves a New Ada Dance
A nyelvi norma
A polgárok és az Európai Bizottság
Odafigyelnek az idős személyekre
Új hangszereket kapott a zeneiskola
Ismerjük meg testvértelepüléseinket!
Újabb bababörzét tartottak Adán
Őszi események
A környék egyik legfiatalabb vőfélye
Október
Teológiai gondolatok
A gyümölcsök királynője
Tritikálé – Triticosecale
Árnyas oldal
Önkormányzati hírek
Hírek
Sakk
Izgalmas ügetőfutamok és vágták
Újabb kiváló eredmények
A karok és a lábak költészete
Impresszum

A szabadságharc mártírjaira emlékeztek
A nemzeti gyásznap megemlékezései Adán

    Október 6-án, csütörtökön Adán két koszorúzással egybekötött emlékműsort tartottak a nemzeti gyásznap alkalmából az aradi vértanúk és Batthyányi Lajos első magyar miniszterelnök tiszteletére, az egyiket a katolikus temetőben lévő 1849-es feszületnél, a másikat a főtéren található Damjanich-emlékműnél.

    Az adai önkormányzat, a Szarvas Gábor Könyvtár, a Bartók Béla Zeneiskola, a Cseh Károly Általános Iskola és a Műszaki Iskola késő délelőtt az adai katolikus temetőben, az 1849-es feszületnél tartotta meg emlékműsorát, amelyet az iskola diákjainak zenés-irodalmi műsora tett ünnepélyesebbé. A megemlékezésen Száz Krisztián nagykövetségi második titkár tolmácsolta dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövetének ünnepi beszédét, amelyben az az aradi vértanúkra és Batthyányi Lajosra első magyar miniszterelnökre emlékezett. Az ünnepi beszéd után az 1849-ben Zentán kivégzett adai magyarok tiszteletére emelt feszületnél koszorút helyezett el Magyarország belgrádi nagykövetsége nevében Szász Krisztián, Ada község önkormányzata képviseletében Bilicki Zoltán polgármester és Búcsú Attila, a képviselő-testület elnöke, illetve a Szarvas Gábor Könyvtár részéről Csonka Áron igazgató, valamint a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében Kalmár Gábor.  
    A Vajdasági Magyar Szövetség, a Millecentenáriumi Emlékbizottság és a Vadvirág Hagyományápoló Kör késő délután tartotta meg kegyeleti emlékműsorát és koszorúzási ünnepségét Adán, a Damjanich-emlékműnél. A helyszínen beszédet mondott dr. Aradszki András, a Magyar Kormány Nemzeti Fejlesztési Minisztériumának energiaügyért felelős államtitkára, aki az aradi vértanúkat méltatta, a magyarságot pedig a szabadság népének nevezte, amely bizonyította ezt a történelem során és bizonyítja ma is az irányított népvándorlás idején, amikor védi a keresztény Európát. A megemlékezést a Vadvirág Hagyományápoló Kör zenés-irodalmi összeállítása tette ünnepélyesebbé. A megemlékezés koszorúzással zárul a Damjanich-emlékműnél, ahol a kegyelet virágait a Magyarország képviseletében dr. Aradszki András és Szász Krisztián helyezte el. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Krizsán Vilmos koszorúzott, a Millecentenáriumi Emlékbizottság részéről Gruber Ferenc, Tóth László és Szabó Szabados Ilona, továbbá a Vajdasági Magyar Szövetség részéről Bús Ottó, Világos Tibor, dr. Tóth Béla és Patyi Lajos, illetve a Vajdasági Magyar Demokrata Párt képviseletében Györe Béla. Az emlékműsor misével zárult az adai Szentháromság római-katolikus templomban.

Csincsik Zsolt

oktobar 2016.

Naslovna strana
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA