Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. október

Címoldal
A gyermekhét margójára
A magad helyén
Aszfaltozás a temetőben
A szabadságharc mártírjaira emlékeztek
A hatékony szociális szolgáltatásokért
A hagyományokat meg kell élni!
Ezüst vadvirágos ünnep
Emberöltőnyi távolságokból fakasztott szépség
A múltat ismernünk kell!
Tízéves a New Ada Dance
A nyelvi norma
A polgárok és az Európai Bizottság
Odafigyelnek az idős személyekre
Új hangszereket kapott a zeneiskola
Ismerjük meg testvértelepüléseinket!
Újabb bababörzét tartottak Adán
Őszi események
A környék egyik legfiatalabb vőfélye
Október
Teológiai gondolatok
A gyümölcsök királynője
Tritikálé – Triticosecale
Árnyas oldal
Önkormányzati hírek
Hírek
Sakk
Izgalmas ügetőfutamok és vágták
Újabb kiváló eredmények
A karok és a lábak költészete
Impresszum

Őszi események

    Szeptember közeledtével elkezdődtek az őszi hónapok, illetve maga az ősz is megérkezett, a termések beérése, betakarítása, s a tél beállta előtti munkálatok elvégzése kinn, a határban. Igaz, a vénasszonyok nyara erőteljesen tombolt, ami a fecskéket és a számomra oly kedves színes gyurgyalagokat, a méhész madarakat megzavarta. A megszokott indulást a nagyvilágba későbbre halasztották. Az iskolás gyerekek, megkezdve az új tanévet, nekilendültek az iskolajárásnak, ki örömmel, ki pedig szomorúan. Az elsősök nagy kíváncsisággal léptek be az új környezetbe, ahol most már komolyan kell venniük a mindennapi feladatokat. A végzősök pedig reménykedve, mivel ez számukra az utolsó év, amikor még együtt vannak a megszokott iskolájukban. Mindezeken kívül gazdag programokkal és eseményekkel múlott el ez az időszak.

    Az iskolaév kezdete előtt rendezték meg Adán, a központi általános iskola sportpályáján a Napsugár Gyermekfesztivált, amelyen a völgyparti gyerekek is részt vettek. Az adai Jézus Evangéliuma Egyházi Gyülekezet szervezésében sok ügyességi játékkal és foglalkozással várták az oda érkező gyermekeket. A mi gyermekeink a helybeli óvónő, Bagány Andrea szervezésében jutottak el erre a fesztiválra, és ott nagyon jól érezték magukat. A kicsik arcáról sugárzott a boldogság és az öröm, hogy mi mindent tudtak elkészíteni, kipróbálni és megtapasztalni abban a pár órában, míg ott tartózkodtak. Igazi kikapcsolódást jelentett számukra az a délután, amelyet Adán töltöttek.
    Pár nappal később, szeptember 5-én Törökfalun egy új útszakasz átadására került sor. A zuhogó záporban Bilicki Zoltán, Ada Község polgármestere és Berze Tibor, a helyi közösség tanácsának elnöke az összegyűlt polgároknak átadták a Puskás Vilmos és Bazsó József utcák hátsó gazdasági kibetonozott útszakaszát. Az érintett polgárok az útátadás követően szerény megvendégelésre hívtak meg minden jelenlévőt, ezt a Százszorszép M.E. épületében rendezték meg.


Szeptember 5-én új útszakasz átadására került sor Törökfalun

    A hosszú évek során már hagyományossá is vált, hogy a doroszlói gyalogzarándokok megpihennek Völgyparton. Az idén is nagy szeretettel fogadták a helybeli hívek a huszonkét gyalogzarándokot, akik szeptember 6-án és 9-én érkeztek meg. A zarándokok minden alkalommal betérnek a kis templomunkba egy imára, és megpihennek a hosszú út közben, a helybeliek pedig szeretetükkel, valamint kaláccsal és frissítővel vendégelik meg őket. A találkozás mindenki számára felemelő lelkesedést ad, éppen ezért a falubeliek mindig izgalommal várják, és utána sokáig emlegetik is azt a napot, amikor vendégségbe érkeznek a lélekben feltöltődött zarándokok, akik vendégfogadóikat puszta jelenlétükkel is megerősítik hitükben, és feltöltik őket a hit erejével.
    Törökfalu testvértelepülése, a magyarországi Bogyiszló az idén szüreti napokat szervezett szeptember 10-én. Azon a vidéken sok szőlőtermelő van, akik jó bort is készítenek. Minden második évben szüreti napokat szerveznek, amelynek programjai az egész lakosságot megmozdítják. Ez alkalommal a Százszorszép M. E. is meghívást kapott a rendezvényre, amelyen az egyesület gyermekcsoportja vett részt, amelynek tagjai a valkaisori és a völgyparti gyerekekkel együtt felléptek a kulturális műsoron. A szülők és a gyerekek is nagy örömmel vettek részt az egynapos ottléten, ami fárasztó volt ugyan számukra, de az élmény mindent elfeledett velük.


Új polcokkal és könyvekkel gyarapodott a Török könyvtár

    Sajnos nemcsak jó dolgok történtek vidékünkön. Valkaisoron négy napig szünetelt a vízellátás szeptember közepén. A probléma abban keletkezett, hogy a szívószál megsérült, és emiatt nem tudta a vizet biztosítani. A helybeliek lajtos kocsiból juthattak a szükséges vízhez. A szabadkai Varga Servis Anni cég kiemelte a szívószálakat a kútból, de sajnos az utolsó szál pumpástul visszazuhant a furatba, s jelenleg is ott van. A cég szakemberei ideiglenesen egy másik pumpát tettek le, amelyet három hónapig használhatnak a helybeliek, amíg meg nem vásárolják az új pumpát. A gond gyorsan megjött, a megoldás jóval nehezebb volt, és az lesz a teljes megoldás is, amely a helyi közösség vállát terheli majd.
    Törökfalun a Százszorszép M. E. retróbulit is szervezett az épületében. Az első alkalommal tartott rendezvény igen jól sikeresedett, ezért a résztvevők arra biztatták a szervezőket, hogy több alkalommal is rendezzenek ilyen eseményeket. A rákövetkező vasárnap, szeptember 26-án Szent Gellért-napot szerveztek a M.E. tagjai. A rendezvény szentmisével kezdődött, ezt kulturális műsor és ügyességi foglalkozás követte. A szentmisét ft. Kormos Zoltán helybeli plébános mutatta be, a szentbeszédet pedig Pásztor Béla zentai diakónus mondta. A délutáni foglalkozásokon a gyöngyfűzéssel, a csuhékészítéssel és a különféle hímzési technikákkal is megismerkedhettek a gyerekek és a felnőttek.
    Nemzetközi kukorica-betakarítást tartottak Törökfalun október 2-án az adai Nyugdíjas Egyesület helybeli tagjainak és a moholi Konyhakertészek Egyesületének szervezésében. A rendezvényen tizenhárom csapat mérte össze ügyességét és tudását. A fő hangsúly a hagyományos kukoricatörésen és -betakarításon volt, valamint a szórakozáson, mind az idősebb korosztály, mind a fiatalok számára. Az érkezőket zsíros kenyérrel, pogácsával és teával várták a szervezők a Százszorszép M. E. épületében, valamint szerény kulturális műsorra is sor került, miután megkezdődött a kukoricatörés. A tizenkét csapat között ott volt a magyarországi Bogyiszló csapata is, rajta kívül Szenttamásról, Adáról, Moholról, Valkaisorról, Völgypartról és Törökfaluból is érkeztek részvevők. Miután megtörték a kukoricát, a csapatok a kukoricának kosárba dobásában is versenyre keltek egymással. A kukorica betakarítása után a közös ebédre és a mulatságra is sor került. Az idei versenyt a Szenttamási M.E. csapata nyerte meg. Végül szeretném megosztani a kedves olvasókkal azt is, hogy új polcokkal és könyvekkel gyarapodott a Török könyvtár. Az alapítók ugyanis két új polccal ajándékozták meg a könyvtárat, valamint újabb könyveket is hoztak, aminek köszönhetően jelenleg a már 5250 könyv várja az olvasni szerető személyeket a könyvtárban. Nagy hála illeti mindazokat, akik ezt a nagy kincset, értéket eddig is biztosították, és a jövőben is biztosítani tudják majd a település lakosainak.

Molnár József

oktobar 2016.

Naslovna strana
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA