Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. október

Címoldal
A gyermekhét margójára
A magad helyén
Aszfaltozás a temetőben
A szabadságharc mártírjaira emlékeztek
A hatékony szociális szolgáltatásokért
A hagyományokat meg kell élni!
Ezüst vadvirágos ünnep
Emberöltőnyi távolságokból fakasztott szépség
A múltat ismernünk kell!
Tízéves a New Ada Dance
A nyelvi norma
A polgárok és az Európai Bizottság
Odafigyelnek az idős személyekre
Új hangszereket kapott a zeneiskola
Ismerjük meg testvértelepüléseinket!
Újabb bababörzét tartottak Adán
Őszi események
A környék egyik legfiatalabb vőfélye
Október
Teológiai gondolatok
A gyümölcsök királynője
Tritikálé – Triticosecale
Árnyas oldal
Önkormányzati hírek
Hírek
Sakk
Izgalmas ügetőfutamok és vágták
Újabb kiváló eredmények
A karok és a lábak költészete
Impresszum

Vesti iz lokalne samouprave

Održali su radni sastanak u vezi tovarnog pristaništa

    Dana 29.09.2016. u kabinetu predsednika opštine Ada je održan radni sastanak, na kojem su prisustvovali predstavnici firme Vimeksim iz Novog Sada i nadležni opštine. Cilj radne posete bilo je prikupljanje podataka u vezi mogućnosti izgradnje tovarnog pristaništa na reci Tisa.
    Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki i stručna služba opštinske uprave su održali prezentaciju s kojom su upoznali goste o mogućnostima izgradnje teretnog pristaništa na lokaciji bivše asfaltne baze u Adi. Predmetna lokacija je opštinksim urbanističkim planovima predviđena za izgradnju objekta ovakvog tipa i to na osnovu prostornih planova Republike Srbije i APV. Zatim su gosti obišli predmetnu lokaciju. Prvi radni sastanak se može smatrati uspešnim, dogovoren je nastavak saradnje u cilju mogućnosti realizacije tovarnog pristaništa na reci Tisi u Adi.


Nova trafostanica u Industrijskoj zoni

    U Industrijskoj zoni je završena izgradnja još jedne nove trafostanice. Predsednik opštine, Zoltan Bilicki je povodom toga rekao, da je od 2008. godine ovo sedma trafostanica u našoj opštini, čiju je izgradnju finansirala Lokalna samouprava, koja se trudi, da sa ovakvim investicijama konstantno obezbeđuje potreban razvoj infratrukture za potrebe proizvođačkih preduzeća.


Renoviranje autobuskih stajališta

    Uskoro kreće realizacija projekta zamene infrastrukture na autobuskim stajalištima na teritoriji naselja Ada i Mol. Vrednost projekta je približno 1,7 miliona dinara. Ovaj projekat zajednički finansiraju Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Opština Ada, i Mesna zajednica Mol. Ovih dana se očekuje raspisivanje javne nabavke.


Naftagas nastavlja radove na termalnoj bunari

    Razmatrane su ponude za izvođenje radova na drugoj, završnoj fazi bušenja termalnog bunara. Od dve pristigle ponude, povoljnija je bila ponuda “Naftagas Naftni Servisi” d.o.o. iz Novog Sada, koja je iznosila 26.114.035,90 dinara. Radovi obuhvataju proširenje postojeće bušotine i ugradnju cevi sa filterom, a koji će biti završeni za oko 60 radnih dana - istakao je Zoltan Bilicki, predsednik opštine Ada.


U Adi je odžana sednica Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine

    Odbor za poljoprivredu Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine je u Adi održala svoju petu sednicu, na kojoj su razmatrane sledeće teme:
    1. Zahtev za podršku realizacije projekta izgradnje crpne stanice „Kaloča”, podsistema Ada – izvestilac je bio šef komunalnog odeljenja, Atila Volford;
    2. Predlog rešenja za izgradnju hidrantnog sistema za vodosnabdevanje zalivnog sistema na nivou opštine – izvestilac je bio zamenik predsednika Udruženja „Molski povrtari”,Zoltan Lajko;
    3. Iznošenje problematike korišćenja poljoprivrednog zemljišta u zajedničkoj svojini Republike Srbije i Agrohalas d.o.o. Ada – izvestilac je bio samostalni stručni saradnik zadužen za poljoprivredu, Laslo Apro.
    Predsednik opštine, Zoltan Bilicki je prisutnima predstavio Opštinu Ada, kojom prilikom je upoznao i Vuka Radojevića, Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo o aktuelnim pitanjima. Pored sekretara gosti su bili i njegov zamenik Robert Otot, i pomoćnik sekretara Miroslav Dunjić. Tokom radne posete Adi, Odbor je zajedno sa domaćinima posetio sedište Udruženja „Molski povrtari“ u Molu gde je nastavljena diskusija o aktuelnim temama.


Formiranje pešačke staze na Utrinama

    Lokalna samouprava odlučila za izgradnju pešačke staze pored puta Kevi-Utrine, na deonici od Velikog puta do naselja, sa čime pešački saobraćaj na toj deonici postaje bezbedniji. Na Utrinama, od salaša pored Velikog puta do naselja vodi samo jedan regionalni put. Deca, koja od salaša do škole na Utrinama mogu ići samo na kolovozu, svakog dana su izložena opasnosti od poljoprivrednih mašina i automobila.


Zavidni rezultat u Aero klubu

    Predsednik opštine, Zoltan Bilicki primio dva člana Aero kluba iz Ade. Milan Dimitrov, takmičar kluba je uz podršku Lokalne samouprave učestvovao i osvojio drugo mesto u kategoriji raketno modelarstvo (space modelling) na dvonedeljnom svetskom prvenstvu u Ukrajini. Mladog takmičara je pripremio trener, Stojan Mrđanov iz Ade, čije ekipe su već na mnogim prestižnim takmičenjima ostvarile zavidne rezultate. Predsednik opštine je čestitao na dosadašnjim rezultatima i poželeo dalji istrajan i uspešan rad svim članovima kluba.


Novi radovi na asfaltiranju u Ađanskoj katoličkoj groblji

    Lokalna samouprava je u saradnji sa Drugom mesnom zajednicom i sa župnim uredom Presvetog trojstva izvršila ponovno asfaltiranje ulaza Rimokatoličkog groblja, kao i pešačke staze od zvona do Kalvarije. Župnik Karolj Sunđi je ukazao na to da je potrebna sanacija svih pešačkih staza na groblju. Predsednik opštine, Zoltan Bilicki je rekao, da će Druga mesna zajednica i Lokalna samouprava nastojati da u planovima za sledeću godinu obezbede sredstva za tu namenu.


Novi radovi na asfaltiranju u Gunaroš

    Nastavljeni su radovi na asfaltiranju u delu naselja „Gunaroš“, i to u ulici Ivana Milutinovića. Pomenuta ulica je u celjoj dužini dobila novi sloj asfalta. Kako je predsednik opštine, Zoltan Bilicki rekao, tokom izgradnje kanalizacije je kolovoz puta probijen, a radne mašine su tokom betoniranja ulice Bakoš Kalmana takođe koristili tu ulicu. Zato su Lokalna samouprava i Druga mesna zajednica odlučile snošenje troškova ponovnog asfaltiranja ove ulice. Ukupan iznos investicije na groblju i u ulici Ivana Milutinovića iznosi 1,6 miliona dinara.


Modernizacija javne rasvete - mogući prekidi u distribuciji električne energije

    Počeli su radovi na modernizaciji javne rasvete, tojest na zameni svetiljki na teritoriji opštine. Za sada su završeni radovi u delu naselja Mola, u Novo selo, i u ulicama Rade Končara, Dimitrije Tucovića, Košut Lajoša, Save Kovačevića, Vojislava Ilića, Hrvatska i Slovenačka u Adi. Kao što smo saznali is današnjeg saopštenja predsednika opštine, Bilicki Zoltana.
    Zbog radova su u narednom periodu, do kraja decembra mogući prekidi u distribuciji električne energije, i to u Adi, Molu, na Utrinama, Obornjači i Sterijinu. Radovi se tokom svake nedelje odvijaju od ponedeljka do subote, tokom kojih se u aktuelnim ulicama očekuje prekid u snabdevanju strujom od 2-3 sata, i to u vremenskom periodu od 8.00-17.00 časova. Unapred se zahvaljujemo na razumevanju i strpljenju.

 

oktobar 2016.

Naslovna strana
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA