Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. október

Címoldal
A gyermekhét margójára
A magad helyén
Aszfaltozás a temetőben
A szabadságharc mártírjaira emlékeztek
A hatékony szociális szolgáltatásokért
A hagyományokat meg kell élni!
Ezüst vadvirágos ünnep
Emberöltőnyi távolságokból fakasztott szépség
A múltat ismernünk kell!
Tízéves a New Ada Dance
A nyelvi norma
A polgárok és az Európai Bizottság
Odafigyelnek az idős személyekre
Új hangszereket kapott a zeneiskola
Ismerjük meg testvértelepüléseinket!
Újabb bababörzét tartottak Adán
Őszi események
A környék egyik legfiatalabb vőfélye
Október
Teológiai gondolatok
A gyümölcsök királynője
Tritikálé – Triticosecale
Árnyas oldal
Önkormányzati hírek
Hírek
Sakk
Izgalmas ügetőfutamok és vágták
Újabb kiváló eredmények
A karok és a lábak költészete
Impresszum

Árnyas oldal

    Köztudott, hogy mi, adaiak szeretjük a szépet, a rendezett környezetünket, utcáinkat, tereinket, és igyekszünk is őket széppé tenni, ápolni, saját örömünkre és az idelátogatók megelégedésére. Kivételek, fogyatékosságok azért akadnak. Ilyen kivétel a postával szemben lévő parkban álló emlékmű közvetlen környéke. Siralmas állapotban látható az alapzat, összetört, levált lapjain már a gaz is elhatalmasodott. Az emlékmű és az emléktábla még szilárdan áll, de környékével nem dicsekedhetünk. Olyan benyomást kelt, mintha nem lenne gazdája, senki sem gondoskodna róla. Az emlékművet az egykori ’41-es Harcos Szövetség állíttatta fel, talán neki kellene gondot viselni róla, de valakinek valamit mindenképpen lépnie kellene, hogy rendben legyen az amúgy rendezett parkban álló tönkrement, rendezetlen emlékmű alapzata.

    A másik szégyenfoltja Ada egyik főutcájának az ún. nagymalom és környéke. Maga az épület már az enyészet visszafordíthatatlan útjára lépett. Romos falak, gazzal benőtt bejáratok, megroggyant tetőszerkezet, ahol már termetes fák nőnek, betört ablakok csúfítják a Tito Marsall utcai részét, mintegy száz méter hosszan. A járókelők messze elkerülik az utcának ezt a szakaszát, mert lassan veszélyessé válik a környezete.

    Valamikor a nyár elején végleg bezárta kapuit községünk egyik legmenőbb vállalata, a csiszolókorongokat gyártó IBA. Magánosították, ennek kapcsán a magánérdekek kerekedtek felül, és a valamikori határainkon túl is ismert vállalat számunkra egyszerűen meghalt. Ma már szellemvároshoz hasonlít: gazzal benőtt bejáratok, üres portásfülke, a csarnokokról nem is beszélve, a villanyáram kikapcsolva, kísértetiesen üres gyárudvar, és még sorolhatnánk. Ismerve a gyár valamikor pezsgő életét, ma borzongva halad el előtte a járókelő, különösen az éjjeli órákban.

Vastag János

oktobar 2016.

Naslovna strana
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA