Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. október

Címoldal
A gyermekhét margójára
A magad helyén
Aszfaltozás a temetőben
A szabadságharc mártírjaira emlékeztek
A hatékony szociális szolgáltatásokért
A hagyományokat meg kell élni!
Ezüst vadvirágos ünnep
Emberöltőnyi távolságokból fakasztott szépség
A múltat ismernünk kell!
Tízéves a New Ada Dance
A nyelvi norma
A polgárok és az Európai Bizottság
Odafigyelnek az idős személyekre
Új hangszereket kapott a zeneiskola
Ismerjük meg testvértelepüléseinket!
Újabb bababörzét tartottak Adán
Őszi események
A környék egyik legfiatalabb vőfélye
Október
Teológiai gondolatok
A gyümölcsök királynője
Tritikálé – Triticosecale
Árnyas oldal
Önkormányzati hírek
Hírek
Sakk
Izgalmas ügetőfutamok és vágták
Újabb kiváló eredmények
A karok és a lábak költészete
Impresszum

Odafigyelnek az idős személyekre
A Vöröskereszt az idősekről való gondoskodás kérdéseinek mielőbbi napirendre tűzését szorgalmazza

   Az idősekről való gondoskodásra napjainkban még nagyobb szükség van, mint korábban, hiszen egyre többen maradnak egyedül idős napjaikra – hangsúlyozta a Vöröskereszt adai szervezetének október 4-ei sajtótájékoztatóján Krizsán Vilmos, a szervezet titkára, és ismertette azokat a tevékenységeiket, amelyeket az idős személyek megsegítése érdekében, illetve az idősekre való odafigyelés jegyében szerveznek meg.

    – A moholi Idősek Otthona október elsejétől nem működteti azt a közös programot, amelyet az önkormányzat és a Vöröskereszt, az induláskor pedig a tartományi szervek támogatásával valósított meg – magyarázta Krizsán Vilmos, a Vöröskereszt adai szervezetének titkára. – A terepen végzett munkánk alapján úgy értékeljük, hogy a szociálisan rászorulók száma igen nagy, és sok esetben nemcsak szegénységről, hanem nyomorról, éhínségről is beszélhetünk – hangsúlyozta Krizsán Vilmos, és leszögezte, ezeknek az embereknek mindenképpen segíteni kell, éppen ezért – ahogyan fogalmazott – kezdeményezik, hogy az idősekről való gondoskodás kérdéseit minél előbb tűzzék napirendre, valamennyi intézmény bevonásával.
    – Az elmúlt napokban száz családhoz juttattunk el egy-egy élelmiszer- és tisztálkodási csomagot Adán és Moholon, a közeljövőben pedig ötven törökfalui és völgyparti egyénnek és családnak juttatnak majd el hasonló csomagokat. Az adai és a moholi rászorulóknak kenyeret osztunk, segítünk az iskoláknak, a legkritikusabb esetekben pedig azonnali segítséget is nyújthatunk a rászorulók számára. Beindult az önkormányzat és a Szociális Gondozói Központ által működtetett étkeztetés a rászorulók és az általános iskolás diákok részére. Reméljük, hogy januártól ismét beindulhat a népkonyha-program, amelynek keretében legalább száznegyven porció egytálételt osztunk majd szét a rászorulóknak – fogalmazott Krizsán Vilmos, és elmondta, október folyamán idén is megszervezik a Napsugaras Ősz elnevezésű rendezvényeiket, amelyeken művelődési programmal kedveskednek a községbeli idős személyeknek.
    – Az áldatlan helyzet sajnos egy másik tevékenységünkre is kihat, az önkéntes véradó akciókra, amelyeken sajnos egyre kevesebben jelennek meg, pedig az életmentő vérre továbbra is nagy szükség van. Az idősebbek kiöregednek a véradásból, sokan elmennek, a fiatalok pedig nehezen válnak rendszeres véradókká, pedig az egészséges emberek számára jó véradónak lenni, hiszen megújulnak a vérsejtek, jó érzés segíteni másokon, és az egész közösségünk felnéz azokra, akik önzetlenül segítenek embertársaikon. Az egyéb tevékenységeink közül elsősorban az elsősegélynyújtási tanfolyamokat emelném ki, amelyeket szintén rendszeresen megszervezünk a gépjárművezetőknek, a munkásoknak, valamint ettől a hónaptól kezdve az általános iskolásoknak is – tette hozzá Krizsán Vilmos, és elmondta, mindemellett a szervezet önkéntesei számára novemberben ismeretterjesztő előadásokat is tartanak majd, ezeknek keretében ismertetik a Vöröskereszt tevékenységét, valamint azt is, hogyan tudnak bekapcsolódni a szervezet munkájába.

H. A.

oktobar 2016.

Naslovna strana
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA