Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. október

Címoldal
A gyermekhét margójára
A magad helyén
Aszfaltozás a temetőben
A szabadságharc mártírjaira emlékeztek
A hatékony szociális szolgáltatásokért
A hagyományokat meg kell élni!
Ezüst vadvirágos ünnep
Emberöltőnyi távolságokból fakasztott szépség
A múltat ismernünk kell!
Tízéves a New Ada Dance
A nyelvi norma
A polgárok és az Európai Bizottság
Odafigyelnek az idős személyekre
Új hangszereket kapott a zeneiskola
Ismerjük meg testvértelepüléseinket!
Újabb bababörzét tartottak Adán
Őszi események
A környék egyik legfiatalabb vőfélye
Október
Teológiai gondolatok
A gyümölcsök királynője
Tritikálé – Triticosecale
Árnyas oldal
Önkormányzati hírek
Hírek
Sakk
Izgalmas ügetőfutamok és vágták
Újabb kiváló eredmények
A karok és a lábak költészete
Impresszum

A polgárok és az Európai Bizottság
Moholon az Európai Unióról tanácskoztak

    A magyarországi Békés város főpályázóként, az adai Pro Communitas civil szervezet és a temerini Prospero egyesület pedig partnerként vesz részt annak a konferenciasorozat megvalósításában, amelyet az Európa a polgárokért (Europe for Citizen) program támogatásával tartanak meg az érdeklődő polgárok részére szeptembertől decemberig Magyarországon, Szerbiában, Lengyelországban és Romániában.

    A konferenciasorozat második állomásaként október 8-án, szombaton Moholon, a művelődési otthonban rendeztek tanácskozást a Közösségek hálózata a polgári kezdeményezés elemzésére az európai demokrácia mentén címmel. A tanácskozáson Világos Tibor projektumvezető és Bálint Ferenc, a Pro Communitas elnöke, valamint Izsó Gábor, a magyarországi Békés város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Majd Szilágyi Tamás adjunktus tartott előadást Polgárok az európai közéletben címmel az európai polgári kezdeményezésről, a közéletről és az aktív polgárról. Végezetül pedig Butás Béla jogász, a köztársasági parlament VMSZ-frakciójának jogi tanácsadója beszélt az egybegyűlteknek Szerbia uniós integrációjáról, a honi euro-szkepticizmusról és a pro-európaiságról, illetve a kisebbségekről, köztük vajdasági magyarság helyzetéről Szerbiában és Európában, valamint magyar-szerb államközi kapcsolatokról és a Magyar Nemzeti Tanácsról.


A tanácskozás szervezői és előadói
(fotó: Csincsik Zsolt)

    A Pro Communitas elnöke, Bálint Ferenc lapunknak elmondta, a projektum az első állomása Békés városában volt szeptember elején, a hétvégén Adán és Moholon tartózkodtak, a következő tanácskozás november első hétvégéjén lesz egy lengyelországi kisvárosban Sziléziában, majd december első hétvégéjén az erdélyi Gyertyószentmiklóson. Kiemelte, hogy a konferenciasorozat lényege, hogy a polgárok megtanulja az Európai Unióban rejlő lehetőségeket: hogyan folyamodjanak az Európai Tanácshoz, az Európai Parlamenthez és az Európai Bizottsághoz. Bálint Ferenc megjegyezte, hogy a Pro Communitas civil szervezet egyik fő célkitűzése, hogy a vajdasági magyar közösséget megerősítse, hogy amikor Szerbia bekerül az Európai Unióba, akkor a közösség már tudjon élni a jogaival.

Csincsik Zsolt

oktobar 2016.

Naslovna strana
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA