Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. október

Címoldal
A gyermekhét margójára
A magad helyén
Aszfaltozás a temetőben
A szabadságharc mártírjaira emlékeztek
A hatékony szociális szolgáltatásokért
A hagyományokat meg kell élni!
Ezüst vadvirágos ünnep
Emberöltőnyi távolságokból fakasztott szépség
A múltat ismernünk kell!
Tízéves a New Ada Dance
A nyelvi norma
A polgárok és az Európai Bizottság
Odafigyelnek az idős személyekre
Új hangszereket kapott a zeneiskola
Ismerjük meg testvértelepüléseinket!
Újabb bababörzét tartottak Adán
Őszi események
A környék egyik legfiatalabb vőfélye
Október
Teológiai gondolatok
A gyümölcsök királynője
Tritikálé – Triticosecale
Árnyas oldal
Önkormányzati hírek
Hírek
Sakk
Izgalmas ügetőfutamok és vágták
Újabb kiváló eredmények
A karok és a lábak költészete
Impresszum

A hatékony szociális szolgáltatásokért
A munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium törvénybe kívánja iktatni az adai gyakorlatot

Ünnepélyes keretek között kezdődött meg szeptember 28-án Adán az a Duga Civil Szervezet által, az Európai Unió támogatásával életre hívott projektum, amely a szociális szolgáltatások hatékonyságának növelését irányozza elő a községek közötti együttműködés révén. A projektumban Ada mellett Magyarcsernye, Ruma és Sremska Mitrovica községek vesznek részt, amelyekben a következő tizennyolc hónap során az adaihoz hasonló Szegénységcsökkentő Irodák fognak majd működni.

    A rendezvény kezdetén Vesna Civrić, a projektumot életre hívó Duga Civil Szervezet elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Nenad Ivanišević, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium államtitkára méltatta azokat a kezdeményezéseket, amelyek az elmúlt évek során Adán a szociálisan hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatása érdekében megvalósultak, ezt követően pedig Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere mondott köszöntőt, amelyben kifejtette, büszke arra, hogy az önkormányzat és a civil szektor együttműködése az egész ország számára példaértékűnek számít.
    Adán már négy éve működik az a program, amelynek értelmében a munkaképes, szociálisan rászoruló személyeknek le kell dolgozniuk a szociális segélyként folyósított pénzbeli juttatásokat. Az illetékesek elmondása szerint az eddigi tapasztalatok rendkívül pozitívak, hiszen a kezdeti alig több mint harminc százalékhoz képest ma már minden Ada községbeli rászoruló személy vállalja, hogy ledolgozza a pénzbeli juttatás értékét.


A rendezvény kezdetén Vesna Civrić, Duga Civil Szervezet elnöke köszöntötte az egybegyűlteket

    Nenad Ivanišević, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium államtitkára kifejtette, Ada példája olyan példa, amelyet törvénybe is szeretnének iktatni, ugyanis – mint mondta – a pénzügyi támogatásban részesülő, szociálisan hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatása terveik szerint az új szociális védelmi törvény értelmében nemcsak követendővé, hanem kötelező erejűvé is fog válni. Hozzátette, a jövőben mindemellett a hátrányos helyzetű személyek képzésére is nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni, ezzel is segítve a felzárkózásukat és a társadalomba való újbóli beilleszkedésüket.
    – Ada község önkormányzata a civil szférával közösen négy éve realizálja azt a programját, amelynek lényege, hogy a községben élő szociálisan hátrányos helyzetű személyek ne ajándékként kapják a szociális támogatást, hanem tegyenek is érte. Bizottságot alakítottunk, amely elbírálja a kérvényeket, és a bizottság döntése értelmében a támogatást kérvényező személy társadalmilag hasznos munkával kell, hogy ledolgozza azt az összeget, amelyet a bizottság jóváhagy neki. A pénzt nem kapják kézhez, hanem a község a megfelelő helyre fizeti be. A szociális központba bejelentkező rászorulók közül ma már mindenki elfogadja ezt a lehetőséget, holott négy évvel ezelőtt még csak harminc százalékuk találta elfogadhatónak – hangsúlyozta Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere, aki elmondta, az elkövetkezőkben is szeretnék folytatni ezt a programot, amihez igyekeznek majd anyagi forrásokat is biztosítani, majd hozzátette, nagyon örül annak, hogy Ada község a köztársasági kormány és a munkaügyi minisztérium számára is követendő példának számít.

H. A.

oktobar 2016.

Naslovna strana
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA