Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. október

Címoldal
A gyermekhét margójára
A magad helyén
Aszfaltozás a temetőben
A szabadságharc mártírjaira emlékeztek
A hatékony szociális szolgáltatásokért
A hagyományokat meg kell élni!
Ezüst vadvirágos ünnep
Emberöltőnyi távolságokból fakasztott szépség
A múltat ismernünk kell!
Tízéves a New Ada Dance
A nyelvi norma
A polgárok és az Európai Bizottság
Odafigyelnek az idős személyekre
Új hangszereket kapott a zeneiskola
Ismerjük meg testvértelepüléseinket!
Újabb bababörzét tartottak Adán
Őszi események
A környék egyik legfiatalabb vőfélye
Október
Teológiai gondolatok
A gyümölcsök királynője
Tritikálé – Triticosecale
Árnyas oldal
Önkormányzati hírek
Hírek
Sakk
Izgalmas ügetőfutamok és vágták
Újabb kiváló eredmények
A karok és a lábak költészete
Impresszum

Önkormányzati hírek

Munkatalálkozó a rakodókikötő építéséről

    Munkatalálkozót tartottak a polgármesteri kabinetben szeptember 29-én, amelyen az újvidéki Vimeksim cég képviselői és a község illetékesei vettek részt. A cég küldöttsége adatgyűjtési céllal érkezett, amellyel az adai tiszai rakodókikötő építésének lehetőségét térképezték fel. A találkozó során Bilicki Zoltán polgármester és a Községi Közigazgatási Hivatal illetékes szakszolgálata bemutatót tartott, amellyel ismertették a vendégekkel a kikötő építésének lehetőségét. A kikötő az egykori adai aszfaltbázis helyén kaphat helyet.
Jellegét tekintve a megbeszélés tárgyaként szereplő létesítmény építését irányozzák elő a községi városrendezési tervek az aszfaltbázis helyén, mégpedig a Szerb Köztársaság és a Vajdaság Autonóm Tartomány területrendezési tervei alapján, olvasható a polgármesteri hivatal közleményében.
    A bemutatót követően a vendégek megtekintették a helyszínt. Az első találkozó sikeresnek értékelhető, a felek megállapodtak a további együttműködésről, amelynek célja továbbra is az adai rakodókikötő megvalósításának lehetősége.


Új trafóállomás az ipari övezetben

    Befejezték egy újabb trafóállomás építését az adai ipari övezetben. Bilicki Zoltán polgármesteri hivatalának közleményéből kiderül, hogy 2008 óta ez a hetedik olyan trafó a községben, amelynek kiépítéséhez az önkormányzat biztosította az anyagi keretet. Ezzel, és az ehhez hasonló beruházásokkal is a termelővállalatok számára szükséges infrastruktúra fejlesztését igyekszik folyamatosan biztosítani az önkormányzat.


Felújítják a buszmegállókat

    Összesen 1,7 millió dinár az összértéke annak a projektumnak, amelynek keretén belül felújítják Ada és Mohol buszmegállóit. A közbeszerzési eljárás lefolytatását követően, az önkormányzat tervei szerint maga a munkafolyamat is hamarosan elkezdődik. A felújításhoz szükséges anyagi keretet a Tartományi Munkaügyi, Foglalkoztatási és Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság, Ada község önkormányzata és a Moholi Helyi Közösség közösen biztosítja.


A Naftagas folytathatja a termálkút fúrását

    Elbírálták az adai termálkút fúrásának második, befejező fázisára vonatkozó ajánlatokat. A közbeszerzési eljárásra beérkezett két ajánlat közül az újvidéki Naftagas Naftni Servisi Kft. 26.114.035,90 dináros ajánlata bizonyult kedvezőbbnek. A munkafolyamat következő szakaszában kibővítik a meglévő furatot, valamint beépítik a leendő termálkút szűrővel ellátott csővezetékét. A munkálatok megközelítőleg hatvan munkanapot vesznek igénybe, tudtuk meg Bilicki Zoltán polgármester tájékoztatójából.


Adán ülésezett a Tartományi Képviselőház Mezőgazdasági Bizottsága

    A Tartományi Képviselőház Mezőgazdasági Bizottsága Adán tartotta ötödik ülését, amelyen három fő témát vitattak meg a jelenlévő községi és tartományi vezetők és képviselők. Bilicki Zoltán polgármester köszöntőjében röviden bemutatta Ada községet, valamint tájékoztatta Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárt az aktuális ügyekről. A titkáron kívül Ótott Róbert titkárhelyettes és Miroslav Dunjić segédtitkár is az ülés vendége volt.
    A polgármesteri beszámoló után Volford Attila, a Kommunális osztály vezetője kérelmet terjesztett elő a Kalocsa átdobó állomás adai alrendszerének kiépítésére vonatkozó projektum támogatására. Lajkó Zoltán, a Moholi Konyhakertészek Egyesületének alelnöke a községi öntözőrendszer vízellátását biztosító pumpaház kiépítésére vonatkozó javaslatot terjesztett elő. Apró László, a községi közigazgatás mezőgazdasággal megbízott önálló szakmunkatársa pedig a Szerb Köztársaság és az Agrohalas Kft. közös tulajdonában lévő állami földek használatának problematikájáról tájékoztatta a bizottságot. A megbeszélést követően a bizottság tagjai a házigazdákkal a Moholi Konyhakertészek Egyesületének székhelyére is ellátogattak, ahol folytatták az aktuális községben aktuális mezőgazdasági kérdések megvitatását.


Gyalogjárda épül a Törökfaluba vezető út mentén

    Gyalogjárdát építenek ki a Kevi és Törökfalu között haladó út mentén, a Nagyúttól a faluig nyúló szakaszon. A munkálatok célja biztonságosabbá tenni a gyalogos közlekedést az említett szakaszon, amelyet többek között a tanyavilágból iskolába járó gyerekek is minden nap megtesznek. Mivel nem volt más választásuk, az útszalagon teljesítették a távot. Ebben a helyzetben a gyalogosok testi épségét mezőgazdasági gépek és a személyautók is veszélyeztették, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy lehetőségeihez mérten hozzájárul a körülmények javításához. Törökfalun, az ún. nagyúti tanyavilágból csak egy regionális út vezet a faluba.


Előkelő versenyeredmény a Repülősklubban

    Bilicki Zoltán polgármester fogadta az adai Repülősklub két tagját. Ada község önkormányzatának támogatásával Milan Dimitrov a klub versenyzőjeként részt vehetett és második helyezést ért el rekéta modellezés kategóriában (space modelling) az augusztus végén, két héten át tartó világbajnokságon, amelyet Ukrajnában rendeztek meg. A fiatal versenyző felkészítő edzője a szintén adai Stojan Mrđanov volt, akinek csapata már számos neves versenyen előkelő helyezést ért el. A polgármester gratulált az eddigi eredményekhez, és további kitartó, sikeres munkát kívánt a klub minden tagjának.


Felújították a járdát az adai katolikus temetőben

    Ada község önkormányzata, a Második Helyi Közösséggel és az adai Szentháromság plébániával karöltve újra aszfaltoztatta a római katolikus temető bejáratát, valamint a lélekharangtól a Kálváriáig vezető járdát. Szungyi Károly plébános jelezte, hogy a temetőben lévő összes járda felújításra szorul. Bilicki Zoltán polgármester elmondta, a jövő évi tervekben rendbetételükre is igyekszik majd eszközöket biztosítani a Második Helyi Közösség és az önkormányzat.


Aszfaltozták a gunarasi Ivan Milutinović utcát

    Október 20-án a gunarasi városrészben lévő Ivan Milutinović utcában folytatódtak az aszfaltozási munkálatok, amelynek keretében az említett utca teljes hosszában új burkolatot kapott. Mint Bilicki Zoltán polgármester elmondta, a szennyvízhálózat építése során az úttestet megbontották, valamint a Bakos Kálmán utca betonozásakor a munkagépek is ezt az utcát használták. Ezért döntött úgy az önkormányzat és a Második Helyi Közösség, hogy felvállalják az utca újra aszfaltozásának költségeit. A temetőben és az Ivan Milutinović utcában elvégzett beruházás összértéke 1,6 millió dinár.


Korszerűsítik a közvilágítást - időszakos áramszünetek várhatóak

    Elkezdték a közvilágítás korszerűsítését Ada községben, ennek kereteiben cserélik az utcai lámpaoszlopokon és az izzókat. Lapzártáig Moholon az Újfaluban, továbbá Adán a Rade Končar, Dimitrije Tucović, Kossuth Lajos, Savo Kovačević, Vojislav Ilić, a Horvát és a Szlovén utcában végezték el a munkálatokat.
    A munkálatok miatt december végéig áramszünetek várhatóak a község minden településén, így Adán, Moholon, Törökfalun, Völgyparton és a Valkaisoron is. A munkálatok minden héten hétfőtől szombatig tartanak, és ez idő alatt egy-egy utcában 2-3 órás áramkimaradás várható, 8.00 és 17.00 óra között. Az illetékesek előre is köszönik az érintettek megértését és türelmét!

oktobar 2016.

Naslovna strana
Vesti iz lokalne samouprave
Vesti
Šah
Impresum


Design by VA