Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. május

Címoldal
Háborgó természet
Községi hírek
Zentai galambok Adán
Határtalanul Adán és Budapesten
A Póni Állatkert jövője
J N H
Haszonnövényeket termesztünk
Kitüntették a községünk többszörös véradóit
Topolyai kisdiákok az állatkertben
Kell ez a fesztivál
A környezet, (vagy) ami körül vesz bennünket
Nyugdíjasok majálisa Moholon
Öt helyszín, öt iskola, öt sportág
Felhívás
Hírek
Fiatalok írják, rajzolják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakkrovat
Sport
Adai fényképes mozaik
Az eltűnt idő nyomában
Tarka-barka
Elsőáldozók
Impresszum

HATÁRTALANUL Adán és Budapesten

    Ötven diák és hat tanár vett részt abban A közös utak, közös célok elnevezésű projektumban, amely a Bethlen Gábor Alapítvány  Határtalanul programja révén valósulhatott meg.. A budapesti Than Károly Ökoiskola és az adai Műszaki Iskola közös, projektumának célja az volt, hogy a diákok a néhány nap alatt tervezzék és készítsék el azokat a sablonokat, amelyek segítségével a magyarországi túravonal jeleit felfesthetik.
    A magyarországi vezető Papp Péter, a program vajdasági részének szervezője pedig Karácsonyi József igazagtóhe-lyettes volt.
    - A jelek elkészítése és felfestése mellett arra törekedtünk, hogy diákjaink megismerjék egymást és egymás környezetét. A pályázat két részben valósult meg - magyarázta Karácsonyi József, az adai projektvezető.
    - Március 21-e és 28-a között a magyarországi intézmény 26 diákja 3 tanár kíséretében Adán töltött néhány napot. A budapesti diákok megismerhették a Tisza parti város nevezetességeit, de eljutottak Óbecsére is, ahol megkoszorúzták Than Károly világhírű kémikus emléktábláját az óbecsei városháza emeletén, majd ellátogattak a Than-fivérek emlékházába, ahol Than Mór festményeinek reprodukcióit is kiállították. A diákok megnézhették a különböző fizikai jelenségeket bemutató eszközöket, és próbára tehették az ügyességüket is. A kirándulók Törökbecsére is elutaztak, ahol a városnézés előtt az aracsi Pusztatemplomot is megnézhették. A következő napon hajókiránduláson vettek részt,  eljutottak a Tisza torkolatvidékére, majd pedig Péterváradra.
    A következő két nap a munka jegyében telt, az iskola gépésztechnikus és számítógépes szerkesztő tanulói modellező program segítségével a túravonal fáin található útjelzések felfestésére szolgáló sablonokat terveztek. Másnap végigkísérhették a megtervezett sablonok legyártását számítógéppel verzérelt lézermegmunkáló gépeken az adai Termometal kft.-ben. A sablonokat nemrégiben 24 adai diák  három tanár kíséretében Budapestre vitte. Az ötnapos kirándulás során az adai és a budapesti diákok közösen felfestették a jeleket, szabadidejükben pedig bejárták Budapest és környéke nevezetességeit.
     - Számunkra a földalattival való utazás igazi élmény volt, mert nálunk idehaza nincs ilyen - mondta Görög István, az adai iskola negyedik osztályos diákja. - A budai váron belül pedig meg kellett keresni bizonyos helyeket, nevezetességeket. Voltunk a Bécsi kapunál, a Halászbástyánál, feladatként pedig még megválaszolandó kérdések is vártak ránk. Másnap megnéztük a Hősök terét és bejutottunk a Parlamentbe is.

 

    Adáról hoztunk magunkkal sablonokat, amelyek segítségével felfestettük egy Budakalász környéki túravonalon a fákra, kövekre a jelzéseket - tette hozzá Raffai Imre, aki az adai iskola végzős tanulója. - Útközben Hornyák tanár úr valami fura növényeket vett fel a földről és akkor megkezdődött a rögtönzött biológiaó-ra.  Mikor felértünk a csúcsra, gyönyörű kilátás tárult Pomáz-ra és Szentendrére. Az esztergomi Bazilika megtekintése után tettünk egy sétát Esztergomban, majd a Mária Valéria hídon gyalog átmentünk Szlovákiába. Érdekes volt, hogy határ nélkül át lehet sétálni egy másik országba. Az ott töltött idő alatt buliztunk, beszélgettünk. Mintha már régóta barátok lennénk. Azt is megbeszéltük a budapestiekkel, hogy mindenképpen találkozunk még. Legkésőbb a nyári szünetben! - mondta befejezésül az adai középiskola diákja.

Józó Krizsán Mónika

maj 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Poziv
Aktivnosti sindikata
Omladinci pišu, crtaju
Šah
Primaoci prve pričesti
Impresum


Design by VA