Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. május

Címoldal
Háborgó természet
Községi hírek
Zentai galambok Adán
Határtalanul Adán és Budapesten
A Póni Állatkert jövője
J N H
Haszonnövényeket termesztünk
Kitüntették a községünk többszörös véradóit
Topolyai kisdiákok az állatkertben
Kell ez a fesztivál
A környezet, (vagy) ami körül vesz bennünket
Nyugdíjasok majálisa Moholon
Öt helyszín, öt iskola, öt sportág
Felhívás
Hírek
Fiatalok írják, rajzolják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakkrovat
Sport
Adai fényképes mozaik
Az eltűnt idő nyomában
Tarka-barka
Elsőáldozók
Impresszum

A KÖRNYEZET, (VAGY) AMI KÖRÜLVESZ BENNÜNKET
a moholi Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet oktató jellegű munkaakciója

    Az ember szinte létezése óta folyamatosan használja a természetet, annyira, amennyire ismeri. Mivel a gyerekek a példákból és a személyes élményekből tanulnak a legtöbbet, ezért fontos, hogy minél jobban megismerjék a közvetlen környezetüket, a természetet, és hogy azt lássák, a felnőttek számára is fontos ez. A természettel való ismerkedés kirándulás vagy tábor alkalmával alakul ki, de a Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet példájára akár egy munkaakció keretében is lehet beszélgetést folytatni velük, vagy megfigyeltetni a környezet változásait.
    – Kis lépésekkel kezdünk, de van előttünk konkrét cél – hangsúlyozta Báity Ferenc, a szervezet elnöke. – Hétköznapi rutinná kell válnia az életünkben a környezetünk tisztelése, ezért nagyon fontos a felnövekvő generáció minél korábbi elérése a természeti értékeink felismerése és megbecsülése felé vezető úton. A környezettudatos gondolkodás kialakításában igyekszünk saját nyelvükön megszólítani a gyerekeket, ezért ez alkalommal munkaakciónk helyszínére invitáltuk a moholi Novak Radonić Általános Iskola 4.a és 4.b osztályát, akiket Tényi Tóth Erika és Čorić Izabella osztálytanítók kisértek az ártéri fásított terület tisztításának napján a helyszínre. A gyerekekkel dr. Miklós Ferenc és Miklós Mihaldžić Melitta beszélgetett magyar, illetve szerb nyelven. A természetvédelemmel kapcsolatos ismertető beszélgetés után a gyerekek körbenézhettek a közelmúltban fásított területen, melynek gondozásához és tisztításához aznap a moholi Nyugdíjas Egyesület 20 aktivistája is csatlakozott, hiszen célkitűzéseink között szerepel más partnerszervezetek bevonása is, ezért külön örömünkre szolgál a nyugdíjasok jelenléte.


Dr. Miklós Ferenc a gyerekekkel

    Az április 26-i eseményre ellátogatott Urbán Mónika, községi elnökhelyettes, aki kihangsúlyozta, hogy az adai önkormányzat támogat minden olyan természetvédelmi megmozdulást, amely a Zöldike szervezetéhez hasonlóan összehozza a civil szervezeteket, bevonja a gyerekeket és hangsúlyt fektet a környezetvédelem fontosságára, majd a jelenlevő gyerekekkel való beszélgetése után meglepetés ajándékcsomagot osztott ki nekik. A természetvédők munkaakcióját és környezettudatos tevékenységüket a terepre érkezve dicsérte Ódri Tamás, a Moholi Helyi Közösség titkára, valamint Ognjan Tomić és Dragoljub Bajić, a helyi közösség tanácsának tagjai is, hiszen ez az intézmény is a lehetőségeitől függően igyekszik anyagi támogatást nyújtani minden helyi civil szervezetnek.
    A természet csodálói értelemmel élik az adottságokat. A gyűjtögető ember szinte nem okozott kárt a természetben, a növekvő népesség pedig ma is tartó környezeti átalakítást eredményez. A természet „hódítása” legtöbbször káros a környezetre, melynek része maga az óvatlan ember is. A Zöldike oktató jellegű megmozdulása a természettel való összhang fontosságára és értékére hívta fel a figyelmet, hogy ez legyen a környezetünk, ne a nagy Valami, ami körülvesz minket.


Urbán Mónika ajándékokat oszt a gyerekeknek

    Ennek a megmozdulásnak támogatói voltak: az önkormányzat, Moholi Helyi Közösség, Molprevoz, Kalmár Zoltán, Csúzdi Endre, Almádi Attila, Lajkó Sándor, Lakatos Eszter, Linda pékség, Hanák pékség, Halász József Lovas Klub.
    Amennyiben módjában áll, kérjük, támogassa a Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet munkáját, akár anyagilag, akár önkéntes munkával, hogy kitűzött céljainkat minél hatékonyabban és eredményesebben végezhessük – fejezte be nyilatkozatát Báity Ferenc, a szervezet elnöke. Telefon:  Báity Ferenc   063/8-433-284, Kassai Dániel  063/1-053-398, e-mail: zelentarka.zoldike@gmail.com, weboldal: zelentarka.hupont.hu, bankszámla: Banca Intesa  160-384732-83.

Szöveg és képek: Lajkó Szilvia

maj 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Poziv
Aktivnosti sindikata
Omladinci pišu, crtaju
Šah
Primaoci prve pričesti
Impresum


Design by VA