Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. május

Címoldal
Háborgó természet
Községi hírek
Zentai galambok Adán
Határtalanul Adán és Budapesten
A Póni Állatkert jövője
J N H
Haszonnövényeket termesztünk
Kitüntették a községünk többszörös véradóit
Topolyai kisdiákok az állatkertben
Kell ez a fesztivál
A környezet, (vagy) ami körül vesz bennünket
Nyugdíjasok majálisa Moholon
Öt helyszín, öt iskola, öt sportág
Felhívás
Hírek
Fiatalok írják, rajzolják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakkrovat
Sport
Adai fényképes mozaik
Az eltűnt idő nyomában
Tarka-barka
Elsőáldozók
Impresszum

HASZONNÖVÉNYEKET TERMESZTÜNK
Beszélgetés Koós Miklós mezőgazdasági termelővel

    Mezőgazdasági termelőkkel való riportsorozatom első beszélgető alanya Koós Miklós adai termelő volt, aki a Szőlősor utcában lakik egy csinos házban, melynek nagy udvara, hátsó épületei (többek közt műhely is) vannak! Miklós elmondta hogy a szülei is földműveléssel foglalkoztak, így „az alma nem esett messze a fájától”, azaz, már gyermekkorában láthatta e munka nehéz és könnyű oldalát is. Magától értetődött, hogy Ő is a mezőgazdaságnál marad. Ott is maradt!
    • Mennyi földjük van és mit termesztenek ? Milyen mezőgazdasági gépeik vannak? Mennyiben érinti magukat a mezőgazdaság nehéz helyzete? Milyen hatással van ez a munkájukra? Hol szerzik be a magokat, növényvédő-szereket, műtrágyát?
    - 70 hektáron gazdálkodunk, amiből saját tulajdon 35 hektár; két fiam van, akikkel összesen 130 – 140 hektár földet művelünk meg. E földek nagyobb része bérelt föld, ún. „állami földterület”, amelynek hozzájutásához a községi önkormányzat is segített. Kizárólag haszonnövényeket termesztünk: búzát, kukoricát, napraforgót és cukorrépát, amiből kevesebb van, mint a többi felsorolt növényből. Tavaly például cukorrépából több termett, viszont kevesebb kukorica volt; búzából és napraforgóból is valamivel kevesebb termett, de ezekre nem lehet nagyon panaszkodni. Mindenféle mezőgazdasági gépünk megvan, ami szükséges e földek műveléséhez: kombájn, csőtörő, traktorok, valamint egy cukorrépa-kombájn (ami még nincs átvéve, de folyamatban van az ügy), amit a zentai TE-TO cukorgyártól kaptunk. A magokat itt községünkben szerezzük be, ugyanis helyben mindegyik haszonnövény-mag beszerezhető (Agrogrnja, Hunnia, MK Comerc stb.); igaz ugyan hogy némelyiknek az ára idén tavasszal magas volt, de hát valahogy megoldottuk. A növényvédő szereket, műtrágyát is be lehet községünkben szerezni, a mezőgazdasági boltokban, ami nekünk megkönnyíti a munkánkat, mivel nem kell ezért is vidékre utazni.. A cukorrépát a zentai cukorgyárnak szoktuk átadni, míg a többi haszonnövényt a Hunnia, Agrogrnja, az adai malom veszi át tőlünk – egy-két kivétellel 24 órán belül kifizetik az átadott termést (van olyan hely, ahol pár napot kell várni a pénzre, de olyan még nem történt meg hogy fél-, vagy egy hónapot kellett volna várni). Minket annyiban érint a mezőgazdaság nehéz helyzete, hogy a megnövekedett papírmunka miatt nem kapjuk meg időben a számlákat, nem kapunk időben értesítést. Az egyes mag-árak drága volta, illetőleg a kukorica átvételi árának alacsony szintje is némi hatással van munkánkra. Nem könnyű a mezőgazdasággal foglalkozók mai helyzete. Természetesen költségeink is vannak: a mezőgépek karbantartása (alkatrészekre), a magok, növényvédő szerek, műtrágya megvásárlása, üzemanyag. Hogy ez mennyire térül meg? Ha az ember csinálja, keményen és megfeszítetten, akkor megtérülhet, de ez több külső tényezőtől is függ. A Farmer mezőgazdasági egyesület (amelynek én is tagja vagyok), nem hiszem, hogy túl sokat segíthet e helyzet megoldásán, talán ha összefognánk és kedvezőbbé tehetnénk a kukorica felvásárlási árát… Nem tudom, ezt mennyire lehetne megvalósítani! Hogy az új mezőgazdasági miniszter mennyire javíthat ezen a helyzeten és mit bír tenni, azt majd a jövő mondja meg - mondta Koós Miklós.
    Miklós azt is elmondta, hogy az egyes ültetni való magok árát kellene csökkenteni, míg egyes termékek felvásárlási árát növelni, és akkor talán könnyebb lenne a mezőgazdasági termelők helyzete. Hozzátette : „ A sok papír-munka felgyorsítása szintén lendíthetne a helyzeten.
    Fentebb, amikor a mezőgazdasági gépeket említettem, elfelejtettem mondani, hogy van egy ciszternánk is, amelyet permetezéskor használunk, a víz kiszivattyúzására a csatornából. Néhány éve már lemegyünk az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárra, így az ideire is szeretnénk lejutni; mindig lehet látni valamilyen új gépet, traktort (tavaly egy nagyobb Zetor traktort vettünk e vásáron) és más mezőgazdasági terméket. Évről évre több a kiállító, korszerűbbek a mezőgépek, sokkal többfajta termék található és vehető (rendelhető) meg!
    Földjeinken nincs megoldva a locsolás, a bérelt földterületeink egy része a Nagypál-tanyán túl van, igaz, ott van öntözőrendszer, de az a Halász József Mezőgazdasági Kombináté és mi azt nem használhatjuk. Más földjeinken a fúrott kúthoz áram kell, az meg eléggé drága dolog” - fejezte be a beszélgetést Koós Miklós.
    E sorok írója még csak annyit tenne hozzá, hogy az önkormányzat e termelőknek legalább annyiban segíthetne, hogy megoldják nekik a locsolást, ott ahol az lehetséges.

Bálizs Géza

maj 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Poziv
Aktivnosti sindikata
Omladinci pišu, crtaju
Šah
Primaoci prve pričesti
Impresum


Design by VA