Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. május

Címoldal
Háborgó természet
Községi hírek
Zentai galambok Adán
Határtalanul Adán és Budapesten
A Póni Állatkert jövője
J N H
Haszonnövényeket termesztünk
Kitüntették a községünk többszörös véradóit
Topolyai kisdiákok az állatkertben
Kell ez a fesztivál
A környezet, (vagy) ami körül vesz bennünket
Nyugdíjasok majálisa Moholon
Öt helyszín, öt iskola, öt sportág
Felhívás
Hírek
Fiatalok írják, rajzolják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Sakkrovat
Sport
Adai fényképes mozaik
Az eltűnt idő nyomában
Tarka-barka
Elsőáldozók
Impresszum

Kell ez a fesztivál

    Zenés kavalkáddal indult a XII. Tavaszi Vadvirág Fesztivál április 26-án. A délelőtti órákban a Vadvirág Hagyományápoló Kör apraja és nagyja énekszóval sétált be az adai piacra, és meghívókat osztott szét, invitálva mindenkit az aznap esti ünnepi gálaműsorra. A piaci hívogatás közben megérkezett néhány zenész is, akiknek muzsikája egy helyre csalogatta és közös táncra bírta a táncosokat, a piacozók nagy örömére.


Tánc a piacon

    A piaci alkalmi bemutató után a táncosok és muzsikusok dalolva tették meg ünnepi felvonulásuk útját a városban, mely a Tisza-menti motívumkincseink címet viselő kézimunka kiállítás megnyitójára vezetett. A tárlat a fesztivál keretein belül nyílt meg a Vadvirág HK kézimunka csoportjának páratlan szépségű és szemet gyönyörködtető munkáiból, melyek eredeti minták alapján készültek fehér- illetve lyukhímzéssel. A tárlat megnyitóját a kis furulyacsoport  Csincsik Réka, Lévai Ivett, Virág Borbála, Nagypál Zsófia, Apró Boglárka és Gálfi Dorka zenés összeállítása, Klima Döníz éneke és Szügyi Levente tamburamuzsikája tette ünnepivé.


A kis furulyacsoport a kiállítás megnyitásán

    A délelőtti hívogató felvonulás nagyszámú közönséget vonzott a színházterembe aznap este, annak ellenére, hogy több más jellegű rendezvényt is tartottak a községben szombaton. A Vadvirág HK tekintélye eredményeinek fényében mégis olyan értéket képvisel, melynek megkülönböztetés nélküli közvetlenségét, emberi tisztaságát szinte éhezi a békés gyökerekhez kívánkozó ember. Bizonyíték erre a tömeges nézősereg, aki őket választotta ezen a hétvégén.
    Aki részese volt a Vadvirág HK gálaműsorának, varázslatos élményben lehetett része, hiszen a színpadon bemutatott produkciók olyan energiát közvetítettek a teremben, ha lehetséges lett volna, a színházterem a fellegekbe emelkedik. Felléptek: a temerini Szirmai Károly MME felnőtt néptánccsoportja, a kelebiai Vackor táncegyüttes, a budakalászi Lenvirág táncegyüttes, valamint a Vadvirág HK színeibenFüzike-, Csillagvirág- és Tarsóka néptáncegyüttesek, a Bojtocska furulyacsoport, a Bodros és Kócos tamburazenekarok, a Napvirág leánykórus, az asszonykórus, Bognár Odett tamburás, valamint Nagypál Zsófia és Apró Boglárka szólóénekesek. A vadvirágos csoportokat Varga Imola, Varga Lilla, Varga Emese, Csonka Katalin, Resócki Roland és Zombori Péter készítették fel. A Fesztivál zenészei Keszég Ákos, Polyák Dániel, Bezzeg Gyula és Marjovszki Endre voltak.
    „Megelégedettséggel tölt el a XII. Tavaszi Vadvirág Fesztivál sikere. A testvérváros, Budakalász néptáncosai először voltak Adán, mi pedig örömmel vártuk ezt a találkozást. A temerini és kelebiai vendégeinket pedig már ismerősként fogadta az esti gálán a hűséges és lelkes közönség, aki állva tapsolta a fesztiválozókat, így köszönve meg a felemelő és igazán színvonalas műsort. A fergeteges hangulat a Vadvirág székházában ünnepi vacsora és tömeges táncház keretein belül folytatódott kifulladásig. A Nemzeti Kulturális Alap, az adai önkormányzat és kiemelten növendékeink szüleinek támogatása fontos szerepet töltött be a rendezvény lebonyolításában.” – mondta Varga Lívia, a Kör elnöke.


Muzsika a Koós-tanyán

    A vadvirágos ünnep vasárnap az adai Koós-tanyán folytatódott, ahol családi napra gyűltek össze a vadvirágos gyerekek, fiatalok és szülők. A családi nap hagyományos színhelye a nyugalmat sugalló és erre az eseményre tökéletesen alkalmas környezet, ahol családbarát és közösségformáló programokkal teli vasárnap múlt el igencsak gyorsan. Finom ebéd, játékos vetélkedők, táncház és persze vidámság jellemezte ezt az összejövetelt is, amelynek tartalmas programjáról a Kör Tarsóka táncegyüttesének tagjai gondoskodtak. Kicsi és nagy, gyerek és felnőtt egyaránt kivette részét a játékból, és felszabadult vidámsággal töltötték be a tanya minden szegletét.
    A Tavaszi Vadvirág Fesztivál értékrendjéhez méltóan emelkedik ki a táncművészet világnapjának ünnepében egyedi szellemi jelenségként a szívek nyelvén.

Lajkó Szilvia

maj 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Poziv
Aktivnosti sindikata
Omladinci pišu, crtaju
Šah
Primaoci prve pričesti
Impresum


Design by VA