Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. november

Címoldal
Valahol valami nem működik
Községi események
6. Nemzetközi Befektetési Vásár
Községi hírek
Kivételesen értékes ajándék
246 moholi áldozat emlékére
December 4-én választások
Az adai szerszámgépgyártás 90 éve
Kedves Télapó!
Előtérben a beruházások
Könyvtárnyitó és honlapavató
A MURATÁJ irodalmi estje Adán
Végleges az adai víkendtelep terve
Ünnepi hangulat az idősek napközijében
Nyelvi jogaink Szerbiában
A XII. TUDOK Adán
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma
"Az anyanyelv az ember legszemélyesebb sajátja"
Fiatalok írják
Zöld levél
Megtartották a harmadik kukoricatörő versenyt Moholon!
Itt valami bűzlik!
Hírek a szakszervezetből
Lapunk megjelenésének napján történt…
Sport
Napos oldal
Árnyas oldal
További képek, események...
Impresszum

AZ ADAI SZERSZÁMGÉPGYÁRTÁS
90 ÉVE

1971-ben, az adai szerszámgépgyártás 50 éves jubileumára adtuk ki A Potisje 50 éve című sikeres emlékkönyvet, most pedig, 2011-ben, elérkezett az az idő, amikor ez a fél évszázados jubileum már 90 évesre duzzadt. Mint valamikori potiszjes, én is megilletődve és elérzékenyülten olvastam egy adai óriásplakáton, hogy az utód, a Litostroj-Potisje december elején már a 90. évforduló megünneplésére készül.

    Koós Sándor okleveles gépészmérnök, a Litostroj–Potisje Szerszámgépgyár és Öntöde vezérigazgatója az ünneppel kapcsolatban kijelentette:
    – A gazdag múlt kötelez bennünket arra, hogy ezt a jelentős évfordulót méltóképpen ünnepeljük meg. A december 2-án, pénteken sorrakerülő ünnepségünkön felidézzük majd a régi szép időket, azt a hagyományt, ami Ada községben az eltelt 90 évben kialakult a fémfeldolgozás és a gépgyártás terén.

    Kilenc órára várjuk vendégeinket a szereldében, utána kezdődik a bemutató, melynek keretében működés közben lesz látható négy esztergapad:
    • egy ø 1300 mm megmunkálási átmérőjű, 2000 mm csúcstávolságú, számjegyvezérlésű, CNC nehézesztergapad,
    • egy ø 1000 mm megmunkálási átmérőjű, 10 000 mm csúcstávolságú, számjegyvezérlésű, CNC nehézesztergapad,
    • egy ø 2000 mm megmunkálási átmérőjű, 6000 mm csúcstávolságú, számjegyvezérlésű, CNC nehézesztergapad,
    • egy PA/30–1500 mm hagyományos univerzális, Morando esztergapad.
    Ezeket a gépeket mutatjuk be működés közben a mintegy 200-250 meghívott vendégnek, partnereinknek, beszállítóinknak, vevőinknek, barátainknak.
    Ez egy kötetlen beszélgetéssel, nézgelődéssel, bámészkodással egybekötött bemutató lesz, ahol mindenki nézheti a gépek munkáját, érdeklődhet, kérdezhet, társaloghat. Utána 11,30-12 óráig elmegyünk a Park-szálló termébe, ahol Tegnap, ma, holnap elnevezéssel, videóvetítéssel egybekötött előadást tartunk arról, hogy meddig, hova pozícionáljuk magunkat a jövőbeni, ötéves terveink alapján.
    • Az egykori gyártelepet nézve, mi tartozik most a LitostrojPotisjehoz?
    – Az ún. bolgárcsarnokon, a mellette lévő fogaskerékvonalon és az ugyancsak mellette lévő, 2000 m² raktárépületen kívül minden: a régi nehézosztály, a régi könnyűosztály, a szerelde és a szürkeöntvényöntöde.


Az óriáspanó Ada központjában az ünnepre emlékeztet

     • Sokunk nevében kérdezem: mi van a korábbi műszaki dokumentációval?
    – A Litostroj–Potisje megvásárolta a korábbi Potisje összes műszaki dokumentációját is, így azok meg vannak mentve! Több mint 25 000 dokumentumot vásárolt meg a Litostroj–Potisje egy adásvételi szerződés alapján a Sokoli–Potisje cégtől, úgy mint műszaki, intellektuális értéket, úgyhogy a komplett dokumentáció, ami a konstrukciós és technológiai dokumentumokat illeti, ott van a Litostroj–Potisjeban. Elhelyezésükre egy 250 m² területű archívumot alakítottunk ki.
    • E megnyugtató tájékoztató után, kérem, foglalja össze a Litostroj-Potisje történetét.
    – Örömmel. A Litostroj–Potisje 2007. novemberétől létezik Adán, mint 100% magántulajdonban lévő vállalat. A Potisje nevet átvette, a Litostrojt tette mellé, mert a tulajdonos a szlovéniai eredetű, Ljubljanában székelő, Litostroj–Jeklo nevű cég, amelyik szintén 100%-ban magántulajdonú.
    A Litostroj–Potisje 2008. áprilisától kibővült, mert a szlovén cég megvette az adai szerszámgépgyártást is, így Litostroj–Potisje Szeszámgépgyár és Öntöde lett. Jelenlegi területe 6 hektár föld és 24 000 m² csarnok. Elmondható, hogy gyakorlatilag a Potisje Szerszámgépgyár és Öntöde teljes programját átvette. Az esztergapadgyártás, a célgép-gyártás is a tulajdonában van, de ez utóbbit egyelőre nem tervezzük gyártás alá venni..
    A rövid és hosszúlejáratú terveink elsősorban a szürke- és gömbgrafitos öntvénygyártást szorgalmazzák 20 tonna súlyú öntvényekig, utána a ø 1000–2000 mm (megmunkálási átmérőjű) 1000–10 000 mm csúcstávolságú nehézesztergákra szakosodunk. Ízlelgetjük azt a lehetőséget is, hogy ettől nagyobb megmunkálási átmérőjű és hosszabb csúcstávolságú gépeket is gyártsunk, és a következő év folyamán valószínűleg ebbe az irányba is megtesszük a kezdő lépéseket.
    • Mit tudhatnánk meg a munkaerőről, a szakembereikről?
    – E tekintetben a Litostroj–Potisje még nem érte el a tervezett nagyságrendet, mivel kezdetben, 2008. májusában a létszám 104 munkás volt, most meg, 2011. novemberében 172 munkásunk van. Ez messzemenőleg nem az a létszám, amit rövid és hosszútávú terveinkben megcéloztunk. Ezért – folyamatos fejlődést feltételezve – 2015-ben a 4-500-as létszámot szeretnénk elérni. Ez magába foglalja az öntödét (szürke- és gömbgrafitos öntvénygyártás) és a nehézesztergapad-gyártást. Ez alatt nemcsak a konvencionális gépgyártás értendő, hanem inkább a számjegyvezérlésű, ún. CNC esztergák, ami felé hajlunk, mert nyugaton is a CNC esztergapadok iránt tapasztalható nagyobb igény.
    Ha már a szakembereink iránt érdeklődik, megemlíthetek néhány nevet, akiket az adaiak ismernek. Az öntödei munkatársak között van Ferenci Tibor, Savica Bajić, Raffai Hilda, Krizsán Rudolf, Pintér Anita, a szerszámgépgyártóknál pedig Mulai Péter, Kaszás Károly, Istenes Gábor, Égető Szabolcs. Ez a vezetőgárda.
    •  A reklámozás, az eladás?
    – 2009-től különösen intenzíven dolgozunk, hogy az európai piacon ismertté tegyük az új esztergapadokat és visszaszerezzük a régi hírnevet, amit valamikor joggal viselt az adai gépgyártás. E célból 2009. szeptemberében Milánóban, 2010. szeptemberében Stuttgartban, 2011. májusában Moszkvában, 2011. szeptemberében Hannoverben vettünk részt szerszámgép-kiállításon, de kiállítóként a kisebb árumintavásárokon is megjelentünk (Zágráb, Celje) a nehézesztergákkal.
    Ilyformán ki merem jelenteni, hogy az eltelt 3 év alatt – ha nehézesztergákról van szó – a Potisje nevet már igenis, újból emlegetik.

Király János

novembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Mladi pišu
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Sport
Impresum


Design by VA