Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. november

Címoldal
Valahol valami nem működik
Községi események
6. Nemzetközi Befektetési Vásár
Községi hírek
Kivételesen értékes ajándék
246 moholi áldozat emlékére
December 4-én választások
Az adai szerszámgépgyártás 90 éve
Kedves Télapó!
Előtérben a beruházások
Könyvtárnyitó és honlapavató
A MURATÁJ irodalmi estje Adán
Végleges az adai víkendtelep terve
Ünnepi hangulat az idősek napközijében
Nyelvi jogaink Szerbiában
A XII. TUDOK Adán
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma
"Az anyanyelv az ember legszemélyesebb sajátja"
Fiatalok írják
Zöld levél
Megtartották a harmadik kukoricatörő versenyt Moholon!
Itt valami bűzlik!
Hírek a szakszervezetből
Lapunk megjelenésének napján történt…
Sport
Napos oldal
Árnyas oldal
További képek, események...
Impresszum

Kivételesen értékes ajándék
Az adai műszaki középiskola a legkorszerűbb kötőgép birtokosa lett

    Az adai kötödésvilág messzeföldön ismert. Községünkben ez a vállalkozás nyújt sok családnak megélhetőséget, hiszen becslések szerint a kötőiparban több száz munkás dolgozik. Mivel ez az ipar immár 30 – 40 éves múltra tekint vissza, és semmiképpen sem szabad megengedni, hogy a mai árnyéka legyen a múlténak, így egy helyi vállalkozó úgy döntött, megpróbálja megőrizni Ada büszkeségét.
    Lássuk csak, miről is van szó!
    Szeptember végén megérkezett az adai Műszaki Iskola műhelyébe egy kivételesen értékes adomány a németországi STOLL cégből, méghozzá egy CMS – 530 HP – E-7 számítógépes vezérlésű legújabb típusú kötőgép, WALTER WÖRNER úr jóvoltából.
    Ez egy érintőképernyős, számítógép-vezérlésű masina, ami jelenleg világviszonylatban is a legkorszerűbb. A világhálón keresztül összeköthető bármely érdekelt gyártási programmal, amire szükség van. Percek alatt képes programokat fogadni, azt felismerni és a kívánt darabot elkészíteni. Csodálatos adatok ezek.


Az érintettek a kötőgéppel az iskolában

    Nem véletlen, hogy ez a csodagép éppen Adára érkezett, hiszen az adai középiskola immár 10 éve elindította a szakirányú oktatást, ahol kötősöket képeznek.
    Adankó Nándor, különösen szívügyének tekintette ezt az ágazatot, hiszen jómaga az egyik legkorszerűbben felszerelt műhely tulajdonosa, és elmondása szerint a jó szakember aranyat ér, ennek vetületében cselekedett. Ő és fia Árpád voltak, akik ezt a programot megálmodták, közvetítettek és megvalósították, hogy ez a 90 000 eurós „csodagép” Adára kerülhessen.
    – Biztos vagyok abban, hogy ezzel a lehetőséggel minőségbeli értéket fogunk elérni az oktatás folyamán, hogy a helyi kötődéseknek legyenek a legképzettebb szakemberei, akik nemcsak községünkben, hazánkban, de a környező országokban is megállják helyüket – mondta Nándor –, mert a továbbiakban az itt képzett tanulók, és nem utolsó sorban a tanárok, a legújabb módszertani informatikai képzés birtokosai lesznek.
    Árpád, fáradságot nem kímélve megszervezte az érdekeltek előképzését, ami szintén a szakmai elit bekapcsolásával történt. A németországi STOLL cégből érkeztek a szakemberek, akik pár nap alatt az első, már előtudással rendelkező, 15 személyt beavatták a kivételesen korszerű kötőgép fortélyaiba.  Az adai Műszaki Iskolában Ivan Pundžin és Drider úr vezették és irányították a tanfolyamot.
    – Sajnos nagyon rövid az idő, de célszerű munkával a jelenlévők gépismeretet, technológiát, programszerkesztést és gyakorlatot is tanulnak, - mondta Iván, – aki egyébként megelégedetten nyugtázta, hogy az iskola eddigi elavult gépei mellet, a mostani képzésben a jelöltek milyen odaadóan vesznek részt.

    Remélhetőleg a kiképzés nem zárul le ezzel a négy nappal, hiszen ez igen rövid idő a cél eléréséhez, és hogy jövő szeptemberétől az adai középiskolában olyan szakirányt tudjanak indítani, ahol a diákok tudása egy ilyen gép használatával és kezelésével európai dimenziókat öltsön. Az itt zajló oktatásnak olyannak kell lennie, hogy a felkínált lehetőséget közkincsként kezelve fordítsuk elsősorban az adai vállalkozók javára.
    Jövőre az iskola elindítja a kötős és programozó szakirányú oktatást, ahol a tanulók a hároméves oktatás után kötős szakképesítést, a négyéves oktatás után pedig programozói képesítést nyernek, amit immár nem csak hazánkban, hanem a világ bármely részén kamatoztathatnak.
    Hajrá! Sok sikert!

    Végezetül Adankó úr még hozzátette:
    – Az iskola nem más, mint környezetünk tükörképe. Gyakran a változások azok, amik átszövik és befolyásolják a dolgokat. Remélhetőleg a mi törekvésünk is egy ilyen szembetűnő „átszövés” lesz községünkben.
    A magam, és valamennyi szülő nevében köszönjük a STOLL és az Adankó cégnek, hogy odafigyelnek gyermekeinkre és törődnek velük, hogy amit tanulnak, ne hiába legyen, és örülünk annak, hogy az elhelyezkedési lehetőségüket az elsajátított tudás, nem pedig a politika fogja irányítani.

Sáfrány Ágnes

novembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Mladi pišu
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Sport
Impresum


Design by VA