Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. november

Címoldal
Valahol valami nem működik
Községi események
6. Nemzetközi Befektetési Vásár
Községi hírek
Kivételesen értékes ajándék
246 moholi áldozat emlékére
December 4-én választások
Az adai szerszámgépgyártás 90 éve
Kedves Télapó!
Előtérben a beruházások
Könyvtárnyitó és honlapavató
A MURATÁJ irodalmi estje Adán
Végleges az adai víkendtelep terve
Ünnepi hangulat az idősek napközijében
Nyelvi jogaink Szerbiában
A XII. TUDOK Adán
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma
"Az anyanyelv az ember legszemélyesebb sajátja"
Fiatalok írják
Zöld levél
Megtartották a harmadik kukoricatörő versenyt Moholon!
Itt valami bűzlik!
Hírek a szakszervezetből
Lapunk megjelenésének napján történt…
Sport
Napos oldal
Árnyas oldal
További képek, események...
Impresszum

Árnyas oldal

    Furcsa egy jelenségre hívták fel a figyelmemet. A valamikori ismert, híres gunarasi magánfolyó kútról és a környékéről van szó. A kút ugyan már régen nincs meg, helyét lebetonozták, sima, biztonságos. Nem úgy a környéke. Mintegy 4-5 méterre a város felé, közvetlen a trafó mellett, egy nagyméretű víztároló (saht) éktelenkedik rozoga fémfedelével, azzal, hogy az egész tetőszerkezet kimozdítható a földbe ágyazott biztonsági rudakkal együtt, a födém felnyitható, és ez azt jelenti, hogy „életveszélyes”, hisz még egy gyermek is könnyen felnyithatja. Ha figyelembe vesszük a trafó túloldalán lévő gyerekjátszó teret, nyugodt lelkiismerettel mondhatjuk, hogy veszélyes helyről van szó. Hol vannak az illetékesek? Csak ennyire figyelünk gyerekeink biztonságára?


    Az előző számunkban már írtam a fantom gyalogátjárókról a Zentai úton, melyek sehonnan nem vezetnek sehova, vagy jó néhányuk egy fal mellől egy árokba. Azt is megemlítettem, hogy a Moholi úton, ahol igen élénk a gyalogosforgalom, nincs kijelölt átkelőhely a Becsei útról a nagyhíd gyalogátjárójára. Hogy ki az aki ilyen rendszert alakított ki, nem tudni, de hogy óriásit tévedett, az biztos. Más szóval, ha valaki a Becsei útról jön és igyekszik a város központja felé, nem térhet át biztonságosan az út jobb oldalára, hiszen nincs kijelölt gyalogátkelő. A gyalogjárdára felhívó, figyelmeztető tábla viszont ott áll a híd kezdeténél. Hogy a felháborodás és a kritika még nagyobb legyen, a napokban új aszfaltburkolatot kapott a hídon átvezető gyalogjárda, és csak „egy irányban” lehet használni.


    Nem kis bosszúságot okoz a Vuk Karadžić utca 17-es számú ház előtt elburjánzott, gondozatlan élő sövény (buxus) különösen a szomszédoknak. A se nem fa, se nem sövény ugyanis gondot okoz azoknak a polgároknak, akik ott akarnak bekapcsolódni a forgalomba, mert se jobbra, se balra tekintve nem láthatják a forgalmat. Mindez elkerülhető lenne, ha a ház tulajdonosa a megszokott méretre levágná a sövényt, szebbé téve így a környezetét, de a forgalom biztonságát is növelné.

Vastag János

novembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Mladi pišu
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Sport
Impresum


Design by VA