Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. november

Címoldal
Valahol valami nem működik
Községi események
6. Nemzetközi Befektetési Vásár
Községi hírek
Kivételesen értékes ajándék
246 moholi áldozat emlékére
December 4-én választások
Az adai szerszámgépgyártás 90 éve
Kedves Télapó!
Előtérben a beruházások
Könyvtárnyitó és honlapavató
A MURATÁJ irodalmi estje Adán
Végleges az adai víkendtelep terve
Ünnepi hangulat az idősek napközijében
Nyelvi jogaink Szerbiában
A XII. TUDOK Adán
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma
"Az anyanyelv az ember legszemélyesebb sajátja"
Fiatalok írják
Zöld levél
Megtartották a harmadik kukoricatörő versenyt Moholon!
Itt valami bűzlik!
Hírek a szakszervezetből
Lapunk megjelenésének napján történt…
Sport
Napos oldal
Árnyas oldal
További képek, események...
Impresszum

A XII. TUDOK Adán

    Előző számunkban már röviden bemutattuk a kutató diákok országos jellegű rendezvényét, amit ezúttal XII. alkalommal Adán, a Műszaki Iskolában tartanak meg.
    Mivel maga a verseny lapunk megjelenését követő napon zajlik (november 26-án) ezúttal bővebben szeretnénk bemutatni a megmozdulás lényegét, fontosságát, fejlődését valamint iskolánk előkészületeit erre a rendkívül nagy eseményre.
    1996-ban egy rendhagyó kezdeményezés indult el Magyarországon, amely a kiemelkedően tehetséges középiskolás diákok számára biztosított lehetőségeket a legjobb hazai kutatóhelyeken. A diákokat a laboratóriumok, intézetek, műhelyek megtalálásában egy könyv segíti. Már az első kiadvány is közel háromszáz kutatási helyet sorol fel, míg a 2008-as tizenegyedik, bővített kiadás már több mint 800-at. Vannak mentoraink Ausztriában, Ausztráliában, Szerbiában, Kanadában, Romániában és az USA-ban is. A kutatható témákat az abortusztól a zsinagógáig mintegy 3200 címszó fedi le. A tudományos akadémia 108 tagja – többek között a Nobel-díjas Oláh György – mentorunk, de emellett részt vesz a munkában számos elismert professzor és alkotmánybíró is. A mentorok listáját tartalmazó könyvet minden év elején az összes hazai és környező országbeli magyar középiskola igazgatója megkapja és közel ezer tehetséges tanulóhoz személyesen is eljut.
    1999-ben a Kutató Diákok Országos Konferenciáján megalakult a tudományos munkákat végző középiskolás diákokat összefoglaló Kutató Diákok Országos Szövetsége (KutDiák).
    Jelenleg már csaknem ötezer itthoni és környező országbeli magyar diák kutat különböző kutatóhelyeken és középiskolai diákkörökben. A szövetség tagjainak többsége falvakban illetve kisvárosokban él és több mint 500-an pedig Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján illetve a Vajdaságban tevékenykednek. A kiemelkedő eredményeket elérő diákok amerikai, horvát, ír, izraeli és német tehetséggondozó táborokban kitűnő eredménnyel vettek részt. Beléptünk az Ashoka International-ba, ahol dél-amerikai programokkal kezdtük meg ez együttműködést. Diákjaink közül a legjobb 2002-től a Nobeldíj-kiosztás vendége.
    A tudományos kutatások bemutatásának legfőbb tere a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (innen a TUDOK rövidítés). A szakmai zsűrik értékelése alapján a legjobbak az egyetemi diákkörök országos konferenciáján is megmérettethetik magukat. A nagyszámú résztvevőre való tekintettel, 2002-től minden évben öt magyarországi központban, valamint Erdélyben, Felvidéken és a Vajdaságban – egyfajta első fordulóként – regionális diákköri konferenciákat szervezünk.
    Iskolánknak megtiszteltetés a szervezésre való felkérés, amit valószínűleg azzal érdemeltünk ki, hogy több alkalommal is négy-ötfős, néha egyszemélyes „csapattal” vettünk részt a regionális konferenciákon, ahonnan ötször jutottunk tovább az országos döntőbe. Itt emelném ki Szalai Péter különdíját és Bálind Árpád két nagydíját, ami eddigi legnagyobb sikerünk.
    Az Adán tartandó regionális diákköri konferenciára eddig 129 tanuló nevezett be 94 munkával. Iskolánkból ezúttal 12 diák indul 8 munkával. A munkák bemutatása 11 szekcióban fog történni a neves szakemberekből összeállt zsűri előtt. Iskolánkban folyik az előkészület, a tizenegy szekcióhoz 11 számítógéppel és vetítővel felszerelt tanterem szükséges. Ezen kívül a konferencia mindegyik résztvevője, egyfajta hagyomány szerint, egy golyóstollat és egy jegyzettömböt kap, ami arra jó, hogy a résztvevők címet, telefonszámot, e-mailt cserélhessenek. Ugyanis Dr. Csermely Péter, a Kutató Diák mozgalom megalkotója szerint a konferenciák legnagyobb értéke az itt létrejövő kapcsolatok. A konferenciára többek között várjuk a Kutató Diákok Országos Szövetségének alelnökét, társszervezőink és támogatóink képviselőit, a községből és a tartományból egyaránt, a községi elöljárókat és a média képviselőit. A feltételeket pályázatokból és adományokból biztosítjuk. A Tartományi Oktatási Titkárság, a Szekeres László Alapítvány és a Magyar Nemzeti Tanács pályázatán nyert összegekből, valamint a következő adományozók támogatásából: Ada község önkormányzata, az I. és II Helyi Közösség, a Termovent, a Gem Trade, az Elastic Trade vállaltok, valamint Sutka Antal vállalkozó és a Braća Pékség.

(kutdiak.hu)
Pece Rózsa

novembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Mladi pišu
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Sport
Impresum


Design by VA