Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. november

Címoldal
Valahol valami nem működik
Községi események
6. Nemzetközi Befektetési Vásár
Községi hírek
Kivételesen értékes ajándék
246 moholi áldozat emlékére
December 4-én választások
Az adai szerszámgépgyártás 90 éve
Kedves Télapó!
Előtérben a beruházások
Könyvtárnyitó és honlapavató
A MURATÁJ irodalmi estje Adán
Végleges az adai víkendtelep terve
Ünnepi hangulat az idősek napközijében
Nyelvi jogaink Szerbiában
A XII. TUDOK Adán
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma
"Az anyanyelv az ember legszemélyesebb sajátja"
Fiatalok írják
Zöld levél
Megtartották a harmadik kukoricatörő versenyt Moholon!
Itt valami bűzlik!
Hírek a szakszervezetből
Lapunk megjelenésének napján történt…
Sport
Napos oldal
Árnyas oldal
További képek, események...
Impresszum

Könyvtárnyitó és honlapavató

    November 15-e és 17-e között ünnepelték  Adán a Szarvas Gábor Könyvtár napját. A jeles esemény alkalmából megnyitották a könyvtár gyermekrészlegét, író-olvasó találkozót, színházi előadásokat tartottak, s nem utolsó sorban bemutatták a könyvtár honlapját is.
    – Majd két évtizedes vágyunk teljesült azzal, hogy könyvtárunkat új részleggel, a gyermekkönyvtári részleggel bővíthetjük – mondta dr. Hódi Éva, az adai Szarvas Gábor Könyvtár igazgatója, a könyvtár új gyermekrészlegének megnyitó ünnepségén, ahol köszönetet mondott az adai önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács és a Szekeres László Alapítvány támogatásáért.
    Az egyelőre szerény könyvállományú, de folyamatosan bővülő könyvtárban a fiatalok érdeklődését különböző foglalkozásokkal, vetélkedőkkel, olvasási és szavalóversenyekkel szeretnék felkelteni az irodalmi, a nyelvi és kulturális értékek iránt.
    – Nagyon fontosnak tartjuk a gyermekrészleg megnyitását az olvasóvá válás, a könyvekkel való megismerkedés és elmélyült kapcsolat kialakítása szempontjából – hangsúlyozta a könyvtár igazgatója. – Úgy érezzük, hogy minél fiatalabb korban meg kell ismertetni a gyerekeket a könyvek világával, azzal a gazdag élmény-, érzelem- és ismeretanyaggal, amelyet az irodalom közvetít felénk.  Az olvasóvá nevelést már a legkisebbeknél el lehet kezdeni, azoknál is, akik még nem járnak iskolába.
    A megnyitóünnepségen kihirdették a könyvtár napja alkalmából kiírt irodalmi és képzőművészeti pályázat eredményét is. Kedves mesém címmel az alsós diákok írhattak fogalmazást, a felsős tanulók pedig kedves könyvüket mutathatták be. A 33 beérkezett írás közül, az alsós kategóriában legjobbnak bizonyult Pámer Bence munkája, második lett Varsi Anett, harmadik pedig Tóth Ádám fogalmazása. A felsősök közül a moholi Bartuc Éva írását értékelték a legjobbnak, második lett Mihályi Csenge, harmadik pedig Német Beáta. A szerb nyelven írt munkák közül legjobban sikerült a moholi Branislav Bogojević, Sanja Šević és  Marko Andrašić munkája. A képzőművészeti pályázatra 252 rajz érkezett. A bíráló bizottság  alsós kategóriában legsikeresebbnek találta Hodik Nikolett és Csuvik Sára illusztrációját, Petrics Réka és Bogityevity Anna második díjat kapott, a harmadik helyen pedig Apró Fruzsina és Kiss Anikó osztozott. A felsős munkák közül legjobbnak bizonyult Németh Anita rajza, második lett Bera Laura, harmadik pedig Szécsényi Kata munkája.
    A képzőművészeti pályázatra érkezett alkotásokat a könyvtár kiállítótermében összeállított, Meseillusztrációk című alkalmi kiállításon is megcsodálhatták az érdeklődők.
    A mese és a könyvek világába kalauzolták el a legkisebbeket az ünnep színházi rendezvényei is. Kedden Takarics Róbert íróval találkozhattak a szerb ajkú felsős diákok, szerdán Hajnal Anna, Máriás Endre és Zsoldos Ervin Lélek lép a lajtorján című interaktív gyermekműsorán vehettek részt  az iskolások, szerdán pedig Raffai Ágnes előadásában  A sötétben látó tündér mese-monodrámáját nézhették meg a színházteremben.  Csütörtökön elmaradt az író-olvasó találkozó Németh Istvánnal, helyette Hajnal Anna és Zsoldos Ervin összeállítását  és a zentai  óvodások Csík Mónika verseiből felépített, mosolyfakasztó műsorát hallgathatták meg az érdeklődők.
    A könyvtár ünnepén bemutatták azt a honlapot (biblada.org.rs) is, amely segítségével bárki betekintést nyerhet a Szarvas Gábor Könyvtár munkájába, tájékozódhat az aktuális kulturális és művelődési eseményekről, sőt kedvére keresgélhet a könyvtár mintegy 50000 könyvet számláló állományában is.

Józó Krizsán Mónika

novembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Mladi pišu
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Sport
Impresum


Design by VA