Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. november

Címoldal
Valahol valami nem működik
Községi események
6. Nemzetközi Befektetési Vásár
Községi hírek
Kivételesen értékes ajándék
246 moholi áldozat emlékére
December 4-én választások
Az adai szerszámgépgyártás 90 éve
Kedves Télapó!
Előtérben a beruházások
Könyvtárnyitó és honlapavató
A MURATÁJ irodalmi estje Adán
Végleges az adai víkendtelep terve
Ünnepi hangulat az idősek napközijében
Nyelvi jogaink Szerbiában
A XII. TUDOK Adán
Teológiai gondolatok
Hírek
Rendőrségi hírek
Gyermekszínjátszóink jubileuma
"Az anyanyelv az ember legszemélyesebb sajátja"
Fiatalok írják
Zöld levél
Megtartották a harmadik kukoricatörő versenyt Moholon!
Itt valami bűzlik!
Hírek a szakszervezetből
Lapunk megjelenésének napján történt…
Sport
Napos oldal
Árnyas oldal
További képek, események...
Impresszum

Első Helyi Közösség
Előtérben a beruházások

    Az Első Helyi Közösség tanácsa az októberben és novemberben megtartott ülésein több kérdés szerepelt napirenden, de főleg a beruházásokról volt szó. Hosszú idő után elkészült és kézhez kaptuk azt a tervdokumentációt, amely a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésére vonatkozik az Alvég városrészben. A terv, amely tíz utcát ölel fel, több mint hatszázezer dinárba került. Szó volt és döntés született azoknak a bejáratoknak a betonozásáról úgyszintén az Alvég városrészben, amelyek át lettek vágva tavasszal az esővíz elvezető csatornák ásásánál. Több mint ötven bejáratról van szó, a költségek itt is meghaladják a félmillió dinárt. A Tanács döntött a kis értékű közbeszerzési eljárás elindításáról, mégpedig a szennyvízcsatorna-hálózat építéséről a Đura Daničić utcában (a Moholi úttól a Becsei útig). Előzetes számítások szerint a beruházás megközelíti majd a három millió dinárt. Az utak karbantartását – foldozását minden évben rendszeresen elvégezzük. A nyáron 30 tonna aszfaltmasszát használtunk fel az utak javítására helyi közösségünk területén, melynek értéke háromszázötvenezer dinárt tett ki. Akkor néhány utca kimaradt, így november elején folytattuk az utcák javítását a Fodor Sándor, a Temető és a Petar Drapšin utcában. A fanyesések időszakát éljük. Egyes háztartások hozzánk fordulnak kérelemmel, mivel a faágak több helyen benőttek a villanyvezetékek közé. Az Elektrovojvodinával való egyeztetés után, mivel ki kell kapcsolni az áramot míg a munkálatok folynak, elvégezzük a fák nyesését.


Bejáratok betonozása a Ðura Daničić utcában


Útjavítás a Fodor Sándor utcában


Fanyesés az I. Helyi Közösség területén


40 ház elé biztosítottunk tujafákat


Megjavított korlát a Dositej Obradović utában

    Az ülésen szó volt továbbá a segélynyújtásokról is. Egy korábbi döntés alapján azoknak az épületeknek a tulajdonosai, ahol a magas talajvíz és az esővíz megrongálta a lakóépületeket tízezer dináros támogatást kaptak épületanyag formájában. A mai napig több mint húsz háztartás kapott segítséget.
    Több apróságnak tűnő hiányosságra is felhívják a figyelmünket az emberek. Néhány éve egy közúti szerencsétlenségből kifolyólag megrongálódott a korlát a Tiszára vezető út mellett. A hiányzó részt pótoltuk. Úgyszintén a JNA utca végén található kishíd talapzatán elkorhadt deszkákat kicseréltük.
    Tavasszal elkezdtük, és ősszel folytattuk a zöldesítési akciónkat. Legtöbb háztartás tuját igényelt. Több mint százat kiosztottunk, háztartásonként hármat, ami azt jelenti, hogy majd negyven ház elejét ékesítik.
    Mint minden ülésre, most is több kérelem érkezett különböző egyesületektől, szervezetektől és intézményektől. Pénzbeli támogatást kapott a Vöröskereszt Községi szervezete a Szarvas Gábor Magyar Nyelvművelő Egyesület, a Cseh Károly Általános Iskola, a Prometheusz Civil Szervezet, az Adica 2002 Tenisz klub, a System Body Building Club, a Műszaki Iskola, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a férfi és női kézilabda klub, az AFK, az Egészségügyi Alap adai fiókintézménye, ez összesen 209.500 dinárt tesz ki.
Mivel a helyi hozzájárulás programjában előláttunk egy olyan tételt is, mint az Elő nem irányzott szükségletek és szociális esetek támogatása, így a napokban két háztartásnak biztosítottunk tüzelőfát, egy személynek pedig egészségügyi segédeszközt.

Gecse István
az Első Helyi Közösség titkára

novembar 2011.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz opštine
Mladi pišu
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Sport
Impresum


Design by VA