Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. május

Címoldal
Egy lakossági fórum margójára
Községi hírek, események
Tanácsülés volt a Második Helyi Közösségben
Tíz évvel ezelőtt ezt írtuk májusban
Gyermekrajz-kiállítás
Szülőföld Alapnál pályázott a Műszaki Iskola
A Musica Humana
Európa nap
Remény az adai fiataloknak
Szólj síp, szólj!
Célunk a változatos műsorok
Édes-keserű mindennapok
Vezetéknév
Volt egyszer egy iskola
A rossz fogak nem örökölhetőek
Ada község ösztöndíjasai
Mi újság a nyugdíjasoknál Adán?
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Gyermekszínjátszóink jubileuma - V.
Teológiai gondolatok
Madárfészek a villanyóránál
Ismét virágzik az adai orchidea!
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély – IV.
A női kadet regionális labdarúgó válogatottak
Sporthorgászok eredményei
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Szülőföld Alapnál pályázott
a Műszaki Iskola

Miklós Nándor iskolaigazgatóval beszélgettünk

    A korszerű oktatáshoz korszerű felszerelés szükségeltetik – tisztában van ezzel az adai Műszaki Iskola vezetősége is. Évek óta különböző pályázati forrásokból bővítik az iskola eszköz-készletét, ezzel is lépést tartva a technika sebesen fejlődő világával, ami magával vonja a szakemberképzés átszervezését, modernizálását is. A Szülőföld Alap legutóbbi pályázati kiírásán a középiskola öt projektor, öt vetítővászon és öt laptop vásárlására kapott anyagi fedezetet, a számítógépek közül kettőbe plusz memóriaegységre is futotta.


A pályázaton nyert korszerű felszerelés

    Milyen előrelépést várnak az új eszközök alkalmazásától?
    - Ezúttal is az oktatás minőségét szerettük volna emelni. Hiszem azt, hogy ezek az eszközök ezt meg is valósítják – nyilatkozta a Körképnek Miklós Nándor, a Műszaki Iskola igazgatója. - A tanulók nagyon fogékonyak az informatikai újításokra, ezek segítségével érdekesebbé tehető számukra a tananyag. Szakközépiskola vagyunk, négy szakterülettel, és kivétel nélkül mindegyikben olyan szakmákat oktatunk, ahol fontos elem a számítógép alkalmazása. Ez pedig azt jelenti, hogy mennyiségileg is nagyobb informatikai felszereléssel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy ezeket a szakokat a kellő színvonalon, a kellő minőségben tudjuk oktatni. Emellé érdekesebbé is tehetjük a tananyagot, motiváltabbá a diákokat, tanárokat.
    Ahogyan már utalt is rá, nem ez az első alkalom, hogy pályázati úton az iskola felszerelése bővült. Korábban milyen eszközökkel gazdagodott a műszaki iskola?
    - Korábban már négy számítógépes szaktantermet felszereltünk, ezen kívül korszerű a műhelyünk, az irodák technikai felszerelése is. Már az elődöm, Baranyi Zsuzsanna is sikeresen pályázott eszközök beszerzésére, még az Apáczai Közalapítványnál, nekünk pedig sikerült továbbvinni ezt a lendületet. Pályázati pénzek által jutottunk korábban a CNC-marógépekhez, amelynek vásárlásához a Tartományi Oktatási Titkárság is hozzájárult. CNC-eszterga vásárlását is, a mostani fejlesztésekhez hasonlóan, a Szülőföld Alapnál pályázott összegből fedeztük.
    Milyen újításokra számíthatunk még az iskolában?
    - Évek óta szeretnénk az iskolának kollégiumot, és most úgy néz ki, lesz elmozdulás ebbe az irányba is. Ahhoz, hogy oktatási központtá váljunk, fönn tudjunk maradni, szükség van olyan épületre, ahol a vidéki diákokat el tudjuk szállásolni. Az önkormányzat a Tartományi Nagyberuházási Alapnál pályázott a felderítő otthon felújítására, ami némi csúszással ugyan, de elkezdődött. A kollégium közel ötven férőhellyel rendelkezik majd, konyhával, nevelőtanárokkal, szakácsokkal, teljes személyzettel. Várhatóan a 2012/13-as tanévre készül majd el.
    Milyen hosszú távú tervekkel rendelkeznek?
    - A 2014-től jelentős mértékben módosul az oktatási rendszer. A bevezetésre kerülő változások az iskolánkra nézve többek között azt jelentik majd, hogy egy váltásra kell majd áttérnünk, ami azt jelenti, hogy új tantermekre lesz szükségünk. Viszont azzal az ötszáz fő körüli létszámmal, amennyivel az iskola általában rendelkezik, csak két váltásban tudjuk megoldani az oktatást, ami problémát vet fel. Ezt orvosolná az az évek óta fontolgatott tervezet, amelynek kereteiben megvásárolnánk az iskola épületével egyik szomszédos házat, telket. Van elmozdulás az ügyben, reményeink szerint ebben az évben ez a probléma is megoldódik: ha az önkormányzat megvásárolja a területet, teljesül az előfeltételünk a következő nagyobb beruházási tervünkhöz. Az iskola egy határon átívelő pályázaton, egy IPA-projekt keretében, valószínűleg a makói testvériskolával közösen, egy új iskolaépület felépítését tervezi, amely legalább annyi tanteremmel rendelkezik, mint a jelenlegi.

Pál Zsófia

maj 2011.

Naslovna strana
Prva sednica Štaba za vanredne situacije Opštine Ada
Dan Evrope
Nada za mlade u Adi postoji!
Stipendisti opštine Ada
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA