Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. május

Címoldal
Egy lakossági fórum margójára
Községi hírek, események
Tanácsülés volt a Második Helyi Közösségben
Tíz évvel ezelőtt ezt írtuk májusban
Gyermekrajz-kiállítás
Szülőföld Alapnál pályázott a Műszaki Iskola
A Musica Humana
Európa nap
Remény az adai fiataloknak
Szólj síp, szólj!
Célunk a változatos műsorok
Édes-keserű mindennapok
Vezetéknév
Volt egyszer egy iskola
A rossz fogak nem örökölhetőek
Ada község ösztöndíjasai
Mi újság a nyugdíjasoknál Adán?
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Gyermekszínjátszóink jubileuma - V.
Teológiai gondolatok
Madárfészek a villanyóránál
Ismét virágzik az adai orchidea!
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély – IV.
A női kadet regionális labdarúgó válogatottak
Sporthorgászok eredményei
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A rossz fogak nem örökölhetőek

    Répa, retek, mogyoró, fogat mosni jaj de jó! – harsogták az adai Pitypang óvoda végzős növendékei az ismert mondóka alkalomhoz illő változatát az egészséges fogak hete alkalmából szervezett  rendezvényen, amelyet május 11-én tartottak az adai Egészségházban.
    A délutáni összejövetelen dr. Kaszás Lengyel Márta gyermekfogász szakorvos megragadta az alkalmat, hogy felhívja a jelenlevő gyermekek és szüleik figyelmet a megelőzés fontosságára, hiszen ahogy a doktornő mondta, a fogszuvasodás ellen a leghatékonyabb védekezés a rendszeres, azaz a minden étkezés utáni fogmosás.
    Kiemelte azt is, hogy a terhesség ötödik, illetve hatodik hetében megjelennek a tejfogak csírái, s a tejfogak elcsontosodására is már sor kerül a negyedik hónapban, sőt ekkor már kialakulnak az állandó fogak első sejtjei is. Ezért fontos, hogy már ekkor megkezdődjön a születendő gyermek fogainak védelme, azaz az oly sokat emlegetett megelőzés a fluortabletta segítségével. A következő lépés pedig már az első fogak megjelenésekor következik, amikor a fluortabletta elszopogatásán kívül már fogmosásra kell szoktatni a gyermekeket.


Dr. Zapletán Kablár Akekszandra előadása

    Dr. Kaszás Lengyel Márta elmondta, hogy a fogak megjelenése természetes folyamat, amelynek tünetmentesen kellene lezajlania, és a gyakran jelentkező láz, hasmenés a rágáskényszer következményeként megszerzett fertőzéseknek, a szájba bevitt baktériumoknak, vírusoknak a számlájára írható.
    Az előadáson elhangzott, hogy a tejfogak és az állandó fogak tulajdonságai külön-külön öröklődnek, és, a hiedelemmel ellentétben, a rossz fogak nem örökölhetőek, csak a hajlamot vihetjük tovább, de arra pedig oda tudunk hatni, és fogmosással, fluortabletta szedéssel megtréfálhatjuk a genetikát. A fogorvos szerint fontos, hogy a szájhigiéniát, a fogmosást már csecsemőkorban bevezessük. Az újszülöttek szájüregét kamillateába vagy szódabikarbónás vízbe mártott ruhával naponta egyszer ki kell törölni, a stabil ülés kialakulása után pedig már ajánlják, hogy a gyermek kezébe vegye a fogkefét, játékosan próbálja megtanulni a használatát. Itt a szülők szerepe kulcsfontosságú, hiszen hároméves korukra, már a gyerekeknek tudniuk kellene maguk fogat mosni.
    A doktornő előadásában a csalóka cumi és a cumisüveg káros hatásaira is felhívta a figyelmet, kiemelve, hogy a fogak deformációjának és szuvasodásának elkerülése érdekében minél hamarabb mellőzni kellene a használatukat.
    Hatéves korban, az állandó fogak megjelenésekor még inkább ügyelni kell a rendszeres fogmosásra, hiszen a fogszuvasodás már népbetegség, amelyet olyan baktérium okoz, amely a fogakon megtapadt lepedékben található.


Élnénk érdeklődés a hallgatóságban

    A baktérium mellett még néhány dolog segíti a fogszuvasodás kialakulását magyarázta dr. Zapletán Kablár Alekszandra, az adai Egészségház fogorvosa, és hozzátette, hogy a rágásnak  is fontos szerepe van a fogak védelménél, hiszen amellett, hogy öntisztító hatású, a nyáltermelést is fokozza, és a nyál hígítja a baktériumok okozta savas hatást is. Többek között a fogak alakja, a fogzománc minősége, az életkor, a rossz szokások és hormonok is kedvezőtlenül hatnak a szuvasodásra, de fokozottabb odafigyeléssel megőrizhetjük az egészséges fogakat – emelte ki a doktornő, és a fogkefe helyes használatát is bemutatta a gyerekeknek.
    Dr. Kaszás Lengyel Márta elmondta, hogy két évvel ezelőtt az adai egészségház már bevezette a csecsemőkori tanácsadást, ahol az öt-hat hónapos gyermekek szüleit fogápolási és étkezési tanácsokkal látják el, négy éve pedig már rendszeresen végeznek iskoláskor előtti fogászati ellenőrzést, ahol nemcsak a fogak állapotára kíváncsiak, hanem arra is hogy mit tudnak a gyerekek a fogakról és a fogápolásról, sőt a szülők figyelmét is igyekeznek felhívni arra, hogy ilyenkor az állandó fogak megjelenésekor még jobban ügyelni kell a fogak védelmére. A gyermekek fogainak kezelése az iskolai fogorvosi rendelőkben folytatódik, és a megelőzésnek és a tájékoztató előadásoknak köszönhetően van már olyan osztály, ahol egyetlen szuvas állandó fog sincs — hangsúlyozta  a gyermekfogász szakorvos.
    A rendezvény végén a közönség soraiban ülő gyerekek csokoládét kaptak, hiszen csokoládét is szabad enni, hallhattuk a fogorvosoktól, csak utána és minden étkezés után kötelezően fogat kell mosni.

Józó Krizsán Mónika

maj 2011.

Naslovna strana
Prva sednica Štaba za vanredne situacije Opštine Ada
Dan Evrope
Nada za mlade u Adi postoji!
Stipendisti opštine Ada
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA