Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. május

Címoldal
Egy lakossági fórum margójára
Községi hírek, események
Tanácsülés volt a Második Helyi Közösségben
Tíz évvel ezelőtt ezt írtuk májusban
Gyermekrajz-kiállítás
Szülőföld Alapnál pályázott a Műszaki Iskola
A Musica Humana
Európa nap
Remény az adai fiataloknak
Szólj síp, szólj!
Célunk a változatos műsorok
Édes-keserű mindennapok
Vezetéknév
Volt egyszer egy iskola
A rossz fogak nem örökölhetőek
Ada község ösztöndíjasai
Mi újság a nyugdíjasoknál Adán?
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Gyermekszínjátszóink jubileuma - V.
Teológiai gondolatok
Madárfészek a villanyóránál
Ismét virágzik az adai orchidea!
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély – IV.
A női kadet regionális labdarúgó válogatottak
Sporthorgászok eredményei
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Egy lakossági fórum margójára

    Ma már egészen más életmódban telik az idő, mint 20, 30 vagy még több évvel ezelőtt. Ma már mások a viszonyok, a körülmények, a követelmények, mások a törvények, az előírások, amiket be kell (kellene) tartani, de nincs kinek. Vagy már annyira elfásult volna a polgár, hogy semmi sem érdekli, ami körülötte történik? Ugyan ezt a kérdést feltehetnénk a vezetésnek is (minden szinten) mert a gyakorlat azt igazolja, hogy nem igazán érdekli mi is történik ott lenn a „bázisban”. Nem kérik ki a véleményüket, nem hallgatják meg azokat az embereket, akik végeredményben a választásokon keresztül oda helyezték őket. Sokkal fontosabbnak tartják, mondjuk a jó kampány beindítását a közelgő választásokra, fontosabb a kitűnő helyezkedés, mint a választóik véleménye egy-egy adott kérdésben.

    Miről is van szó tulajdonképpen?

    A törvény, az előírás, az alapszabály értelmében, a demokratikus elvek alapján, a polgárok teljesebb körű tájékoztatása végett, a hatalmi szervek munkájának ellenőrzése céljából, a problémák kétoldali megbeszélések alapján történő megoldása érdekében – de még sorolhatnánk az okokat – lakossági fórumot hívott össze a helyi közösség vezetősége két okból kifolyólag: hogy formálisan (?) eleget tegyen az előírásoknak, és, hogy ismertesse a polgárokkal a múlt évben elvégzett munkákat az illető helyi közösség területén, ugyanakkor véleményezésre bocsátotta az idei évi pénzügyi tervét. Ezen kívül, ami talán a legfontosabb, a polgárok együttműködését, véleményét, észrevételeit, javaslatait kérte (volna) a közösségben felmerült problémák együttes sikeres megoldása érdekében. Tudni kell, hogy az ilyen fórumokon minden polgár (a helyi járulék fizetője) elmondhatja véleményét, beleszólhat a pénzügyi tervbe, előhozhatja saját azaz egyéni vagy szűkebb, illetve tágabb környezete problémáit. Jó ez a lakossági fórum, mert egyrészt értesülnek a helyi közösség illetékesei a terepen uralkodó helyzetről, másrészt pedig a polgár szabadon elmondhatja saját meglátásait, véleményét, ajánlatokat tehet. Ez eddig mind szép és jó. Valahogy ilyen módon kellene, hogy érvényesüljön a helyi közösség és a polgárok közötti együttműködés.


Lenne mit megvitatni a lakossági fórumokon!

    Mivel a HK munkája és tevékenysége nagymértékben összefügg az önkormányzat munkájával különösképp a kommunális kérdéseket illetően, annak rendje-módja szerint, még időben, meghívót kaptak a fórumra a legilletékesebb önkormányzati tisztségviselők: a kommunális osztály osztályvezetője, a kommunális felügyelő és a kommunális gondokkal megbízott elnöki tanácsadó. A polgárok értesítése a helyi TV adón, illetve a Körképben megjelent felhíváson keresztül történt. Aki akarta megjegyezhette a dátumot, az időpontot, tudhatott róla.
    Elérkezett a lakossági fórum kezdetének ideje: április 26., 18 óra. Erre az időpontra a helyi közösség nagytermében 3 (három) polgár jelent meg, valamint 6 tanácstag. Ez összesen 9 ember. Ha leszámítjuk azt, hogy a HK tanácsának tagjai mindenről értesülve vannak, az előlátott napirendi pontokat a tanácsülésen részletesen megvitatták, szavaztak rá, tehát tudomásuk van róla, akkor marad a három ember, akik a polgárok csoportjába sorolható. Rajtuk kívül a fórumon megjelent még a mezőőrök képviselője, a HK titkára és a jegyzőkönyvvezető – így már a lakossági fórumon 12 személy vett részt! Fantasztikus részvétel nemde! – egy olyan területről, ahol több mint 3000 választópolgár él, és a helyi hozzájárulást fizető munkások száma közel 1000 fő. Ugyanilyen részvételi arány volt érezhető a meghívott tisztségviselők oldaláról is, sőt még rosszabb, mert közülük senki sem jelent meg. Úgy látszik tudták az illetékesek, hogy ebből nem lesz semmi, így nem is vették a fáradtságot, hogy ellátogassanak a helyi közösségbe.
    Akaratlanul is vissza kell kanyarodnunk a régi időkre, a 20, 30 évvel ezelőtti, sőt még korábbi évekre, mert akkor is tartottunk lakossági fórumot, csak akkor „választók gyűlése” elnevezéssel. Azokban az időkben a helyi közösség nagyterme sokszor kicsinek bizonyult, akkora volt a polgárok érdeklődése. Így aztán nemcsak egy helyen, hanem választó körzetenként is szerveztünk gyűléseket, mindenhol telt ház előtt. Akkor a polgár aktív részese volt a helyi közösségnek életének. Igaz ugyan, hogy azokra az időkre tehetők a villanyhálózat korszerűsítése (vezetékek cseréje), az utak kiépítése az utcákban, a járdák, a vízvezeték lefektetése, a sportcsarnok majd a medencék kiépítése de még sorolhatnák más aktivitást is. Mind olyan kérdés, ami az adott közösséget, de attól szélesebbet is, közvetlenül érintette. Akkor ezek a kérdések a fejlődést, a jobblét megteremtését jelentették. Akkor könnyű volt döntést hozni helyi közösség szinten is, hisz az óhajok, ötletek, elképzelések a polgároktól jöttek, itt már csak végrehajtani, megvalósítani kellett…
    Az utóbbi időben, – ezúttal is meggyőződhettünk róla – mindjobban tapasztalható a polgárok érdektelensége az efféle tömeges megmozdulások iránt, mindannak ellenére, hogy a helyi közösség a pénzükkel „gazdálkodik”. Ugyanez a jelenség tapasztalható az önkormányzati tisztségviselők részéről is, noha jelentős anyagi terhet vesz le a községről különösen a kommunális problémák terén éppen a polgárok pénzén keresztül.
    Végezetül, a helyi közösség formálisan eleget tett a demokratikus követelményeknek, a törvénynek, az alapszabálynak, megtartotta a lakossági fórumot, de hogy milyen foganatja volt, az kitűnik a fent elmondottakból.

Vastag János

maj 2011.

Naslovna strana
Prva sednica Štaba za vanredne situacije Opštine Ada
Dan Evrope
Nada za mlade u Adi postoji!
Stipendisti opštine Ada
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA