Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2011. május

Címoldal
Egy lakossági fórum margójára
Községi hírek, események
Tanácsülés volt a Második Helyi Közösségben
Tíz évvel ezelőtt ezt írtuk májusban
Gyermekrajz-kiállítás
Szülőföld Alapnál pályázott a Műszaki Iskola
A Musica Humana
Európa nap
Remény az adai fiataloknak
Szólj síp, szólj!
Célunk a változatos műsorok
Édes-keserű mindennapok
Vezetéknév
Volt egyszer egy iskola
A rossz fogak nem örökölhetőek
Ada község ösztöndíjasai
Mi újság a nyugdíjasoknál Adán?
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Gyermekszínjátszóink jubileuma - V.
Teológiai gondolatok
Madárfészek a villanyóránál
Ismét virágzik az adai orchidea!
Zöld levél
Vigyázat, tűzveszély – IV.
A női kadet regionális labdarúgó válogatottak
Sporthorgászok eredményei
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Aktivnosti sindikata
SPORAZUMI SA VLADOM

    Socijalno-ekonomski sporazum za 2011. godinu, potpisan je od strane  Vlade, sindikata i poslodavaca, dana 29. aprila 2011. godine u  Vladi Srbije. Ovaj dokument inače obavezuje sve socijalne partnere da kroz zajedničko delovanje u 2011. godini stvore uslove za privredni rast kroz unapređenje poslovnog ambijenta, očuvanje zaposlenosti, makro-ekonomske stabilnosti, zaštiti socijalno ugroženih kategorija stanovništva i daljih sprovođenja reformi po pitanju evro-integracija.  Vlada RS je na sebe preuzela obaveze u 17 tačaka a sindikati i poslodavci u od po 7 tačaka uz precizno definisanje po svim tačkama kratkoročnih ciljeva, konkretnih aktivnosti, nosioca aktivnosti, rokova, uz mesečnog praćenja efekata usvojenih mera na sednicama SES-a. Sporazum između ostalog sadrži i novi iznos minimalne zarade u iznosu od 102,00 dinara po radnom času za period juni-decembar 2011. g., tako da će minimalna zarada u Srbiji od juna do decembra iznositi u proseku 17.748 dinara, mogućnost povećanja neoporezivog dela zarada (rasterećenje), snabdevanje tržišta po povoljnim cenama najznačajnijih životnih namirnica, subvencije za podsticanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta, podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje, mogućnosti povezivanja staža osiguranja (za period 01.01.2004. g. do 31.12.2010.g.), dodatne socijalne zaštite teško zapošljivih i ranjivih grupa stanovništva, afirmacije kolektivnih ugovora u svim delatnostima i na svim nivoima, socijalna i društvena odgovornost u poslovanju (uzdržavanje od otpuštanja ...) intenziviranja formiranja SES-a na nivoima lokalnih samouprava i još mnoge druge mere. Sporazumom se predviđa i da iz budžeta do kraja godine bude izdvojeno 500 miliona evra za oporavak privredne aktivnosti i povećanje životnog standarda. Ljubisav Orbović, predsednik SSS Srbije je ovim povodom izjavio da je konačno došlo do usaglašavanja sporazuma posle dužeg perioda i izrazio nadu da će on uroditi plodom i dati rezultate, a da su najvažnije stavke sporazuma  povećanje minimalne plate za nešto više od sedam odsto i povezivanje radnog staža. On je istim putem najavio i novo razmatranje Opšteg kolektivnog ugovora i dodao kako očekuje da će Vlada doneti određene zakone koji će pomoći privredi u smislu rasterećenja od poreza i drugih opterećenja. Premijer Vlade RS, Mirko Cvetković, je ovim povodom izjavio da je Vlada odlučila da pokrije radni staž za sve one radnike u državnim preduzećima u kojima je on nepovezan, za šta će biti izdvojena značajna sredstva iz budžeta. Osim toga, rekao je da Vlada predviđa značajan novac za podsticaj razvoja. Tom prilikom je rekao da je zajednički cilj potpisnika makro-ekonomska stabilnost, uz uvažavanje značaja evropskih integracija kao dugoročnog cilja, za šta je potrebno da svi u narednom periodu daju svoj maksimum. Ako izuzmemo okolnosti pod kojima se ovaj Sporazum potpisuje on može da predstavlja vrlo kvalitetnu osnovu  za ostvarivanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva koji se nalaze u njemu.
    Upravo u skladu i kao jedan od prvih rezultata  ovog Sporazuma, Vlada RS je usvojila Uredbu o podsticanju zapošljavanja (objavljeno u «Službenom glasniku RS» broj 32 od 13.05.2011. g.), prema kojoj se poslodavcima smanjuju troškovi prilikom zapošljavanja novih radnika. Na osnovu ovih mera privatni poslodavci koji uposle radnika, koji pre toga nije radio šest meseci, narednih godinu dana neće davati ni dinara za doprinose za PIO (radnicima teče staž pošto ovom merom država nadoknađuje ove obaveze). Ukoliko je radnik mlađi od 30 a stariji od 45 godina neće plaćati ni porez na plate, a ukoliko je stariji od 30 a mlađi od 45 godina na porez će imati popust od 30%. Povod za ovakve mere je drastičan pad broja zaposlenih u Srbiji tokom poslednje dve godine. Nadležni očekuju da će doprineti novom zapošljavanju, ali i da će motivisati poslodavce da radnike koje drže u «crnoj» zoni – konačno prijave. U ovim merama postoje i određeni uslovi (npr. ne sme se smanjivati broj postojećih radnika, zamenjivati već angažovane i slično). Kontrolu sprovođenja ovih mera vrši Poreska uprava, Inspekcija rada i Nacionalna služba za zapošljavanje.
    Dana 13.05.2011. godine u Novom Sadu je održan seminar u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Sindikata L.O. iz Švedske a na kojem su uzeli učešće predsednici i poverenici Saveza samostalnih sindikata iz opština širom Vojvodine. Ova saradnja i edukacija koju finansira Ministarstvo inostranih poslova Švedske će se odvijati u naredne četiri godine. Jedan od najstarijih i najjačih sindikata u svetu je upravo Švedski sindikat L.O. (formiran je 1898. godine i ima 1.6 miliona članova) će u narednom periodu preneti svoja sindikalna iskustva našim sindikalnim aktivistima na teme organizovanja i delovanja (Švedski model), edukacija, organizovanje kampanja, informisanja članstva i javnosti, pridobijanja novog članstva, saradnja sa političkim partijama, međunarodne sindikalne saradnje i što je nažalost za mnoge naše socijalne partnere misaona imenica – stogodišnje tradicije (i kulture) socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja. Cilj je da se preuzeta iskustva implementiraju  u naše svakodnevne sindikalne aktivnosti i putem socijalnog dijaloga  o njima upoznamo  naše socijalne partnere, jer su ista građanima Švedske donela epitet jedne  od najjačih država u svetu po pitanju socijalnog modela.

Miroslav Belančić

maj 2011.

Naslovna strana
Prva sednica Štaba za vanredne situacije Opštine Ada
Dan Evrope
Nada za mlade u Adi postoji!
Stipendisti opštine Ada
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA