Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. január

Címoldal
Ismét válaszút előtt
Községi hírek
Európát választani
A közösségi érdekek érvényesítéséért
Nehéz, de eredményes évet zártunk
Új tanács a II. Helyi Közösségben
Parafapadlót kapott a moholi napközi
Megígérem, hogy  jövőre …
Pedro, Pedro...!
Zengett a nagyterem
Karácsonyi-újévi műsorok
A megkerült adai halottsirató vers
Boldogság és út
Ingyenes részvények
Téli vers
Munkába álltak a csőszök
A fúvósok karácsonyi koncertje
A télapók motorkerékpáron érkeztek
Gazdag télapócsomag
Hófedte fehér vidékünk
Tanuljunk meg önéletrajzot írni!
Az elnökválasztás adai eredménye
Fogadáson Szabadkán
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Boldog, aki olvassa!
Egerészölyvet mentettünk!
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek, közlemények
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Nehéz, de eredményes évet zártunk
Elmondja Krizsán Vilmos, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára

    - A Vöröskereszt községi szervezete már január elején megkezdte realizálni az idei évre szóló aktivitásokat. Az első jelentősebb ténykedésünk az általános iskolásokkal való egész napos foglalkozás, amelyet január 7. és 11. között bonyolítottunk le. Ez tulajdonképpen jutalom volt a legszorgalmasabb tanulók részére, akik tavaly sikeresen részt vettek Szolidaritási Napok elnevezésű gyűjtési akcióban. A foglalkozás során megismertettük velük szervezetünk történetét, tevékenységét, betekintést nyerhettek a Vöröskereszt humanitárius munkájába. Elbeszélgettünk velük a függőség fogalmáról és a függőségi betegségek kialakulásáról, de volt kézműves foglalkozás, ismerkedés és különféle játékok.
    Ha már a Szolidaritási Napok gyűjtési akcióját említettem, elmondhatom, hogy az akcióban az adai Cseh Károly és a moholi Novak Radonić Általános Iskola tanulói vettek részt, főleg pénzbeli segélyt gyűjtöttek. Megállapítottuk, hogy a gyerekek ezúttal valóban szép sikereket és eredményeket értek el. A moholi iskola diákjai 74.000 dinárt gyűjtöttek össze, míg az adaiak végeredménye 57.000 dinár lett. A másik gyűjtési akció az iskoláskor előtti intézményben volt, ott gyermekruhákat, cipőket és játékokat gyűjtöttek, összesen mintegy 14 zsákkal, Adán és Moholon. Az akció harmadik része abból állt, hogy a vállalatoknak, intézményeknek mintegy 120 felhívást küldtünk szét, amire mindössze 11 vállalat illetve intézmény adott pozitív választ, azaz támogatta az akciónkat. Ezúttal szeretném kiemelni, mint arany támogatót: IBA Ada, BERKO Mohol, Narcissus gyógyszertár, Bilicki Malom, a Moholi Helyi Közösség (támogatásuk 10.000 din. és efölött), ezüst támogatók: az adai Első Helyi Közösség, dr .Kovács Zoltán fogász (5 és 10.000 dinár között), valamint a bronz támogatóink: a Törökfalui Helyi Közösség, az adai Egészségház, az Agro 2000 fatelep. (3 és 5.000 dinár között). A felsorolt támogatók összesen 73.000 dinárt fizettek be a Vöröskereszt számlájára, míg az IBA és az Egészségház mosóporral járult hozzá az akcióhoz.
    - Az összegyűlt pénzből a legnehezebb szociális helyzetben lévő családok és magánszemélyek  számára 60 élelmiszer csomagot és 70 tisztálkodási csomagot osztottunk szét. A csomagokból egyformán jutott minden településre, azaz 20-20 Adára, Moholra és a tanyavilágba. A pénzösszeg másik részéből egy segélycsomagot állítunk össze, amit a második félév elején az adai segédtagozatos diákok étkeztetéséhez szeretnénk felajánlani és megvalósítani. Ugyanezekből a pénzekből szervezzük meg a téli és nyári szünidőben az egész napos foglalkozásokat a tanulók számára. Továbbá, fedezzük a magyarkanizsai táborozás költségeit is – mesélte Krizsán Vilmos titkár.
    A továbbiakban elmondta még, hogy a Zentai Kórház vérátömlesztő állomásával továbbra is rendszeres a kapcsolat, közösen szervezik meg a községben a véradási akciókat.
    - Összesítettük a tavalyi, 2007-es véradási akciók eredményeit a 2006-os eredményekkel, és megállapítottuk, hogy majdnem teljes egészében megegyeznek, ezt sikernek könyvelhetjük el, mert a rengeteg nehézség ellenére nem csökkent a véradók száma, sikerült megtartani az előbbi szintet. 2007-ben összesen 626-an jelentkeztek a 13 véradásra, ebből 84 személy nem adhatott vért, így a véradók száma 542, ami a lakossághoz viszonyítva 2,85%. (2006-ban 2,88% volt az eredmény). Ami örvendetes, 53 új fiatal véradó is jelentkezett.
    A pénzügyi helyzetről szólva, elmondhatom, hogy nagyon nehéz évet zártunk, mert körülbelül 1 millió dinárral kevesebb folyt be, mint ahogyan terveztük. Sokkal többet kellett dolgoznunk, és nagyon nehezen pénzeltük ki a tevékenységeinket, de büszkén mondhatom, hogy minden számlát kifizettünk, így pozitívan sikerült zárni az évet. Az épület karbantartására sikerült 100.000 dinárt biztosítanunk, ebből elvégezhettük a falak szigetelését, a bepucolást és meszelést, megjavítottuk a redőnyöket, és még 20 új széket is vehettünk a nagyterembe. Nagyon megörültünk, amikor december 28-án megérkezett a tartománytól az a 2.058.912 dinár, amiből az épületünket tervezzük teljes egészében rendbe tenni és berendezni az idősek nappali tartózkodására. Ebből a pénzből próbáljuk megoldani a tetőszerkezet javítását, a falak szigetelését, a villanyhálózat cseréjét, toalettek kiépítését stb. Ezekkel a munkákkal szeretnénk végleg befejezni az épület javítását, átalakítását, hogy mielőbb funkcióba helyezhessük, úgy, ahogyan már régen megálmodtuk. Nehéz évet zártunk, de munkánk nem veszett kárba – fejezte be a titkár, Krizsán Vilmos.

Bálizs Géza

januar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Božićni program u O.š. “Novak Radonić”
Zakon o pravu na besplatne akcije
Počela sa radom poljočuvarska služba
Važno obaveštenje za porodilje
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA