Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. január

Címoldal
Ismét válaszút előtt
Községi hírek
Európát választani
A közösségi érdekek érvényesítéséért
Nehéz, de eredményes évet zártunk
Új tanács a II. Helyi Közösségben
Parafapadlót kapott a moholi napközi
Megígérem, hogy  jövőre …
Pedro, Pedro...!
Zengett a nagyterem
Karácsonyi-újévi műsorok
A megkerült adai halottsirató vers
Boldogság és út
Ingyenes részvények
Téli vers
Munkába álltak a csőszök
A fúvósok karácsonyi koncertje
A télapók motorkerékpáron érkeztek
Gazdag télapócsomag
Hófedte fehér vidékünk
Tanuljunk meg önéletrajzot írni!
Az elnökválasztás adai eredménye
Fogadáson Szabadkán
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Boldog, aki olvassa!
Egerészölyvet mentettünk!
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek, közlemények
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Božićni program u O.š. “Novak Radonić”

    U O.š. “Novak Radonić” u Molu 21. decembra krenulo je praznično raspoloženje. Međutim, ta praznična euforija počela je mnogo ranije, pošto su se učenici zajedno sa svojim nastavnicima i učiteljima pripremali mesec dana za obeležavanje predstojećih praznika. U školi je, svih ovih nedelja, vladala veoma čudna praznična atmosfera. Učenici su se pripremali za veliki vašar i za božićnu priredbu, a sve u duhu zajedničkog rada i božićne ljubavi. Lokalna samouprava je u saradnji sa Odborom za smanjenje siromaštva pripremila paketiće za đake prvake i za decu ometenu u razvoju. Darodavac paketića bio je Rudolf Valter, on je omogućio da praznično raspoloženje prvo osete najmlađi. Podela paketića bila je u petak pre podne. Velika božićna priredba počela je u petak u 16.00 časova. Fiskulturna sala škole bila je puna, a program propraćen medijski. Prisutni su bili i predstavnici lokalne samouprave: Irmenji Ferenc, predsednik Opštine Ada, Zoran Dragin, potpredsednik Opštine Ada, Dušan Telečki, predsednik Skupštine opštine Ada, Kovač Dobo Lea, načelnik za društvene delatnosti Opštine Ada. Posebnu, veliku čast pružio je svojim dolaskom i gospodin Branimir Andrić, pomoćnik Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu AP Vojvodine.

    “Praznici su počeli! Hristos se rodi!” tiho se razlegalo među učesnicima i slavlje je počelo. Učenici srpskih i mađarskih odeljenja pripremili su božićne igrokaze “Božićna bajka” i “San uoči Božića”. Ceo program, kao i scenografija bili su prilagođeni vremenu o kome se govorilo. Kostimi su dočarali svečanu atmosferu Hristovog rođenja i na tren vratili gledaoce u prošlost i u svakome od njih probudili čežnju za proteklim vremenima, kada je bilo više vremena za ljubav i porodična okupljanja. To je bila jedinstvena prilika u kojoj su se stapali običaji različitih vera pod sjajem iste, Božićne Zvezde. I dok se čuo veseo glas školskog hora, na licima gledalaca videlo se zadovoljno raspoloženje.
    Na kraju priredbe, direktorica škole, Snežana Došić, uručila je zahvalnice svim saradnicima koji su pomogli i finansirali radove u školi i izrazila nadu da će 2008. godina biti u znaku još većih investicija. Naime, 2007. godina je bila u znaku investicija u O.š. “Novak Radonić”. Lokalna samouprava je uložila 2.000 000 dinara za rekonstrukciju kotlarnice,  uvođenje grejanja na gas i popravku podova u učionicama i 800.000 za kupovinu kuće, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu je uložio 4. 500 000 dinara za kotlarnicu, popravku podova, sanitarnog čvora i krova, iz sredstava Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine je popravljen pod u fiskulturnoj sali.
    Srpska i mađarska deca zajedno su proslavila predstojeće praznike, ali ne samo to, oni su se družili i posle, na velikom božinom vašaru koji je otvoren posle priredbe. Na ovaj način O.š. “Novak Radonić” u Molu realizuje svoje ciljeve: negovanje običaja i tradicije, kako srpske tako i mađarske i romske kulture, kao i multikulturalnost i toleranciju među njima.

Radulaški Nataša

januar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Božićni program u O.š. “Novak Radonić”
Zakon o pravu na besplatne akcije
Počela sa radom poljočuvarska služba
Važno obaveštenje za porodilje
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA