Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. január

Címoldal
Ismét válaszút előtt
Községi hírek
Európát választani
A közösségi érdekek érvényesítéséért
Nehéz, de eredményes évet zártunk
Új tanács a II. Helyi Közösségben
Parafapadlót kapott a moholi napközi
Megígérem, hogy  jövőre …
Pedro, Pedro...!
Zengett a nagyterem
Karácsonyi-újévi műsorok
A megkerült adai halottsirató vers
Boldogság és út
Ingyenes részvények
Téli vers
Munkába álltak a csőszök
A fúvósok karácsonyi koncertje
A télapók motorkerékpáron érkeztek
Gazdag télapócsomag
Hófedte fehér vidékünk
Tanuljunk meg önéletrajzot írni!
Az elnökválasztás adai eredménye
Fogadáson Szabadkán
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Boldog, aki olvassa!
Egerészölyvet mentettünk!
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek, közlemények
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Karácsonyi – újévi műsorok

    Karácsonyi kézimunka-kiállítás
    A Vadvirág Hagyományápoló Kör kézimunkacsoportja december 14-től négy napig tartó karácsonyi kézimunkakiállítást szervezett a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében. A rövid kultúrműsorral egybekötött kiállítást Tóth Anna, a Kör alelnöke nyitotta meg.
    A legkisebbek mézeskalács-figurákat állítottak ki, míg a felnőttek, név szerint: Tóth Anna, Török Margit, Dobó Rózsa, Szabó Szabados Ilona, Pintér Éva, Török Valéria, Szűcs Ilona, Lakatos Éva, Vajer Katalin, Szalma Katalin, színes hímzésű, karácsonyi jelképeket ábrázoló kézimunkákkal juttatták eszünkbe a közelgő karácsonyt.

    Ünnepi koncert
    Az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság szervezésében a TAJJ vonósnégyes vajdasági körútja során többek között Adára is újból eljött, és 2007 december 18-án a városháza dísztermében ünnepi hangversenyt adott. Az újvidéki vonósnégyessel ezúttal két fiatal szólista is vendégszerepelt, mégpedig Danijela Jovanović szoprán, és Saša Štulic tenor – mindketten a Szerb Nemzeti Színház opera-társulatának tagjai.
    A koncerten népszerű komolyzenei szerzemények, olasz dalok, spanyol és mexikói dallamok, operettrészletek szerepeltek. A TAJJ együttes ismételten bizonyította zenei képzettségét és tudását, magas fokú tehetségét és sokoldalúságát. Igazi zenei élménnyel távozhatott az a kis-számú közönség, aki vastapssal jutalmazta meg a kiváló művészeket. 

    Kiállítások
    Az adai Nyugdíjas-egyesület immár 12. alkalommal szervezte meg december 18. és 21. között a már hagyományos karácsonyi kiállítást a szervezet székházában. A kiállítás anyagát az egyesület tagjai, a Hortenzia kézimunkacsoport és az iskoláskor előtti intézmény kicsinyei készítették és állították ki. A különféle ételek, a szebbnél-szebb kézimunkák, mind-mind a karácsony hangulatát és régi hagyományait idézték fel.
    A kiállítást Bikicki Mária meleghangú üdvözlő beszédével nyitotta meg. Elmondta, hogy a kiállításon látható mindaz, ami a karácsonyi hagyományokhoz kötődik, amiket szüleink, nagyszüleink hagytak ránk örökségül. A megnyitó kulturális részében közreműködött a Vad-virág asszonykórusa, a Cseh Károly Általános Iskola tanulói szavalatokkal, a Zeneiskola tanulói, Csernus Valéria saját versével, valamint az óvodások adtak rövid alkalmi műsort. A kiállítás vendége volt Ürményi Ferenc polgármester.

    A moholi nyugdíjasok is december 18. és 21. között szervezték meg otthonukban a karácsonyi kiállítást. Az ízlésesen elrendezett asztalokon a kocsonyától, sült haltól kezdve az apró süteményeken  keresztül minden látható volt, amit még tetézett a gyönyörű kézimunka-kiállítás. A rendezvényt Bózsó Erzsébet nyitotta meg, és mondott rövid ünnepi beszédet.

    Az adai Adart képzőművészeti csoport december 18. és 24. között eladással egybekötött karácsonyi kiállítást tartott a Szarvas Gábor könyvtár galériájában. A csoport tagjai igyekeztek újabb alkotásokat is bemutatni, illetve értékesíteni. Láthattunk olajfestményeket, pasztell- és temperával készült képeket, különleges kézimunkákat, selyemre festett képeket, szárított virágból készült kompozíciókat, batikolással készült selyemsálakat, díszes megfestett tükröket, festett üvegeket, fafaragásos domborművet, vasból készült és aranyszínűre festett igen különleges és szép gyertyatartókat.

    Karácsonynak éjszakáján
    A Vadvirág Hagyományápoló Kör december 23-án tartotta hagyományos karácsonyi műsorát az adai színházteremben. Rendhagyó, de nagyon szép bevezetővel kezdődött a műsor: az elsötétített terembe két oldalról égő gyertyákkal, karácsonyi dalt énekelve vonultak be a fellépő csoportok tagjai.
    A megjelent vendégeket – dr. Félegyházi Pétert, Magyarország konzulját, Tóth Tamást, a szerbiai parlament adai képviselőjét, az est fővédnökét, Ürményi Ferenc polgármestert és természetesen a közönséget Varga Lívia, a Kör elnöke köszöntötte és üdvözölte. Rövid beszédében a szeretet fontosságáról, a szoros családi kapcsolatokról és a karácsonyról szólt, majd átadta a mikrofont Tóth Tamásnak, aki ugyancsak köszöntötte a közönséget. Utána Ürményi Ferenc mondta el gondolatait, és szerény ajándékot adott át a Kör elnökének.
    A műsorban felléptek: Török Tilla magyar népdalokkal (különben a budapesti Liszt Ferenc zeneakadémia hallgatója), az asszonykórus, az Iglice tánccsoport, majd Nagybali Tamara egy prózát mondott. Utána az Esztena népzenei együttes következett, majd újra egy monológ Mészáros Gábor tolmácsolásában, aki az újvidéki Színművészeti Akadémia hallgatója. Őt Varga Lilla és Varga Imola (ének és furulya) kettőse követte, utána pedig egy jelenetet láthatott a közönség a drámai csoporttól. Mint vendég fellépett a temerini Szirmai Károly M. E. tánccsoportja, továbbá az Árgyélus népzenei együttes, illetve a Pipacs és a Tarsóka néptánc-együttes.

Bálizs Géza

januar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Božićni program u O.š. “Novak Radonić”
Zakon o pravu na besplatne akcije
Počela sa radom poljočuvarska služba
Važno obaveštenje za porodilje
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Šarena strana
Impresum


Design by VA