Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. december

Címoldal
Kellemes ünnepeket!
Betlehemes
Községi hírek
Karácsonyi gondolatok
Lecke a vadludaktól
A gazdaság fejlesztése mindenek előtt
Önkormányzati hírek
Vasárnap választások
Megmarad-e Adán a bíróság?!
Régi karácsonyok üzenete
Mézvásár
Van egy témám
Parcellázásra várva
Hogyan lett a 130 évből 50?
Események vidékünkön
Egykori betlehemezés Adán
Karácsonyfa
Karácsonyi kézimunka-kiállítás Moholon
Újra itt járt a Mikulás
Ádventi készülődés
Újabb elismerés a kis képzőművészeknek
Rendőrségi hírek
Eltűntnek nyilvánítva
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
A nyelvműmelő egyesület közgyűléséről
Zöld levél
A gyanúsított még nem elítélt
Postagalmbsport
Győzelem Szegeden
Tarka oldal
Impresszum

Karácsonyi kézimunka-kiállítás Moholon
„A népmûvészet - írta József Attila – a felgyülemlett jelenlevõ múlt, hatékony emlék, mely irányítja a jövõt.”

    Mûveltségünkhöz tartozik, hogy ismerjük és becsüljük a népmûvészet hagyománykincsét, és megõrizzük azt a következõ nemzedék számára.
    A népi díszítõ mûvészet legnépszerûbb ága a textilmûvészet és ezen belül a hímzés Akiben megvan a kézimunkázó kedv, a szükséges technikai alapismeret és  fejleszti ízlését,  szemet gyönyörködtetõ  mûvészi alkotást mondhat magáénak, és büszkélkedhet vele az érdeklõdõk kedvére, mint ahogy a moholi Arany Kezek Kézimunka Egyesület tagjai tették a  december 8-tól 14-ig tartott  II. Karácsonyi Kiállításon.
    A megnyitó napján Teleèki Elvira, az egyesület elnöke köszöntötte a jelenlevõket és a Csobolyó ME  Berec Tünde vezette tánccsoportja tette ünnepélyessé a hangulatot. Közben a Mikulás is megérkezett, és amíg osztotta Krampusz kísérõje terhét, a virgácsot, saját puttonyából édességet is párosított hozzá.

    A szervezõk invitálására vonult a közönség megcsodálni a kiállítást, amelyen a hímzésen kívül a  horgolt alkotások, valamint a  filcbõl ,gipszbõl, papírból, üvegbõl és növényi alapanyagból készült karácsonyi hangulatú dísztárgyak is helyet kaptak. Bárki választhatott számára közelállót, és ellenérték ellenében magáénak tudhatta.
    Beszélgetésünk során Teleèki Elvira elmondta, hogy sikeresen zárult az I. Karácsonyi Kiállítás, ezt hasonló eredményû nõnapi esemény követte. Részt vettek a Kézimunka-kedvelõk Szövetségének kiállításán Törökbecsén, a Zentán megszervezésre került MIRK-en, vendégek voltak a péterváradi kézimunkázók ünnepén, ezután a Mohol napi, majd a péterrévei uborkanapi kiállítás és a horgosi Megyejáró Fesztivál következett. Köszönet illeti ezért támogatóikat, akik nélkül mindez nem jöhetett volna létre: Moholi Helyi Közösség, Kriska cukrászda (Zenta), Bonita vegyeskereskedés (Mohol), Severtrans (Zenta), Hoppá csoki (Mohol), Idõsek otthona (Mohol).
    Hogy viszonozzák a péterváradiak kedvességét, a moholiak ez alkalomból látták vendégül õket, vagyis az újvidéki Vredne ruke, azaz Szorgos Kezek Kézimunka-egyesület képviselõit, aki az elnökük és egyben alapítójuk, Marija Dragišiæ volt másodmagával, és hajlandósággal vette át a szót moholi kolléganõjétõl, hogy folytatásul ismertesse munkásságukat. A péterváradi HK támogatása segíti elõrehaladásukat immár két éve, és férfi tagokkal is büszkélkednek, vagyis elmondhatják: az alkotás vágya és öröme nemcsak a kézimunkázó nõkben él.
    Céljuk a nemzetek hagyományának õrzése a kézimunka minden formájában. Kimeríthetetlenül gazdag a  hagyományanyag, amely nemzedékrõl nemzedékre változott, erõsödött, továbbfejlõdött, újabb színekkel, formákkal motívumokkal gazdagodott.
    Az egyesületek közötti kapcsolatok ápolása a legmûvészibb szõttes, melynek tisztasága érzékeny, mégis érdemes összetartani értékmegõrzõ szálait. Ezzel a gondolattal pecsételték meg a vendégek és házigazdáik az együttmûködésüket.
    A kézimunka jelentõségérõl legszebben Krúdy Gyula vélekedik: „A nõi kézimunkáról már régen az a véleményem, hogy ez olyasmi, mint a becsületrend a rendjelek között. S talán éppen azért, mert napról napra kevesebben lesznek azok a ’modern, nagyvárosi nõk’ akik kézimunkázás ábrándjait, elandalgásait életük kiegészítõ részének tartják – mint anyáink, akik sokszor menekedtek a kézimunkázás árva világába a bánat és az öröm eseményei elõl. Sokat tudnék írni a nõi kézimunka szükségletérõl, okosságáról, megnyugtatásáról, sõt boldogságáról is.”
    A kiállítás az utolsó napon tombolával zárult, így a karácsonyi készülõdést nemcsak a megtekintett kézimunkák élménye tölti fel, hanem a szerencsések, szuvenírrel is õrzik az esemény emlékét.
    Kellemes ünnepeket!

(További képek a Tarka Oldalon)

Lajkó Szilvia

decembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Da li će nam ukinuti sud u Adi?
Vesti iz skupštine opštine
Novi uspesi na Javnim radovima
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Zakon o radu
Ađanski odbor
Šarena strana
Impresum


Design by VA