Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. december

Címoldal
Kellemes ünnepeket!
Betlehemes
Községi hírek
Karácsonyi gondolatok
Lecke a vadludaktól
A gazdaság fejlesztése mindenek előtt
Önkormányzati hírek
Vasárnap választások
Megmarad-e Adán a bíróság?!
Régi karácsonyok üzenete
Mézvásár
Van egy témám
Parcellázásra várva
Hogyan lett a 130 évből 50?
Események vidékünkön
Egykori betlehemezés Adán
Karácsonyfa
Karácsonyi kézimunka-kiállítás Moholon
Újra itt járt a Mikulás
Ádventi készülődés
Újabb elismerés a kis képzőművészeknek
Rendőrségi hírek
Eltűntnek nyilvánítva
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
A nyelvműmelő egyesület közgyűléséről
Zöld levél
A gyanúsított még nem elítélt
Postagalmbsport
Győzelem Szegeden
Tarka oldal
Impresszum

Események vidékünkön

    A nagytestvér és a kistestvér kiemelkedõen tündökölnek 114 m tengerszint felett a sárga parton Kevi és Törökfalut összekötõ köves út mellett. A 063-as mobil szolgáltató pár évvel ezelõtt egy kis antennát szerelt fel, amely részben megoldotta a környéken élõ lakosok mobiltelefon használatát. Az elmúlt pár hónap leforgása alatt egy Eiffel-toronyszerûséget építettek mellé, és így már messzirõl kitûnik az építmény. Ezekben a hónapokban a 063-as szolgáltató Völgyparton számomra nem Utrinát hanem Lovæenacot, B. P. Selót és Mali Iðošt, néha meg Tordát tüntetette fel a szolgáltatás elérhetõségeként. Ne is mondjam, nagyon rossz térerõ volt és többnyire nem is mûködött a telefonom. Most már a térerõnk nagyon is jó, és gond nélkül telefonálhatunk, valamint büszkén mondhatjuk „nekünk is van Eiffel tornyunk”!  Sajnos mostanára már magányosan áll, miközben e cikket írom, mivel a kicsit szétszedték.
    Kis óvodásaink és kis iskolásaink õszi kifestõket festettek ki melyek a helyi közösség törökfalui és völgyparti épületében vannak kiállítva, és minden erre járó érdeklõdõ, megtekintheti õket.
    November 5-én a községi tûzoltó szövetségbõl Vlasity Zoltán és Katona Pál tûzmegelõzõ elõadásokat tartottak a törökfalvi és völgyparti kisiskolások részére, õk pedig nagy örömmel és érdeklõdéssel figyelték mindazt, amit számukra elmondtak.
    A völgyparti iskoláskor elõtti intézmény, a „cifra palota” kicsinyei óvónõjükkel apák napját szerveztek. A kicsik meghívták apukájukat, mint az indiánok törzsfõnökeit egy kedves és szép kis mûsorra. A kis indiánok kincset kerestek erdõn, hegyen és barlangokon, átvezetõ úton elérve azt, amit törzsfõnöküknek (apukájuknak) adtak át. A kincs egy saját kezûleg készített portré volt apukáról és egy puszi nekik a kis indiánoktól. A gyerekek és apukáik is jól érezték magukat, és ez mindannyiunk örömére szolgált e rohanó világban, melyben sokszor nem tudunk idõt szentelni egymásnak.
    „Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó!” szól a közismert közmondás, de a megvalósítása még jobban hangzik, mint a közmondás. Dr. Lódi Gábor, a Tartományi Végrehajtó Tanács alelnöke az idén harmadszor látogatott el vidékünkre Jovan Ševiætyel, Ada község Demokrata pártjának elnökével. A Demokrata párt a törökfalui általános iskolai tantermeinek és a tornateremnek a padlózatát új technológiával felújította, amely korszerû, könnyen takarítható és egészségesebb is. Az épület belsõ tatarozása is megtörtént, miután a tetõszerkezetet megjavították, mert több helyen beázott a sok csapadék miatt. Mindhárom település iskolaudvarában rég, elavult játékszerek álltak a gyerekek rendelkezésére, felújították õket, valamint új, természetes anyagból készült játékszereket állítottak fel. Gyerekeink nagyon örülnek, de a szülõk is, mivel eddig nem igazán volt lehetõség a kicsiknek játszani. Az új színes játékszerek messzire kitûnnek az iskolaudvarokból, és maximálisan, kihasználják õket a kicsik. Dr. Lódi úr megvolt elégedve az eredményekkel, és ígéretet tett, hogy a három települést érintõ tervek mindegyikét a közeljövõben meg fogják valósítani. A Demokrata párt segítségével és támogatásával a helyi közösség az idén két pályázaton vissza nem térítendõ támogatásban részesült. A Tartományi Földmûvelési, Erdészeti és Vízügyi Titkárságnál 2.000.000 dinár értékben  az új kút kiépítésére valamint 250.000 din a  falusi szeméttelepek rendezésére és  tisztítására, mely a régi téglagyár helyén van a temetõtõl nem messzire. Ezek a pályázatok realizálása folyamatban van, és a közeljövõben megvalósulnak.
    Az Adai Szociális Központ november 7-én délelõtt Törökfalun és Völgyparton tisztálkodási csomagokat osztottak a rászoruló személyeknek és családoknak, akik náluk vannak nyilvántartásban és bejelentve.
    Az Észak-vajdasági Szarvasmarha-tenyésztõk Egyesülete elõadást szervezett november 12-én törökfalun a szarvasmarha tenyésztõk részére. Az elõadás célja tájékoztató jellegû volt a tej árával kapcsolatban, az egyesület eddigi munkájáról, valamint elõkészület az évi közgyûlésre. A szarvasmarha-tenyésztõk közül, akik már korábban beléptek az egyesületbe most erre az elõadásra eljöttek, igaz, hogy kevesen, de nagy reményeket fûzve a jövõbeni eredményeket illetõen mely segíthet sokat a mindennapi munkában és zökkenõ-mentesebb tenyésztésben is.
    A Törökfalui Önkéntes Tûzoltó Testület ez év nyarán kérelemmel fordult a helyi közösség tanácsához, hogy a Rába tûzoltó teherautó nagyjavításában segítsen. A jármû karosszériája sok helyen a rozsdától tönkrement, úgy, hogy még a sofõr alatti lemez is ki volt rohadva. A helyi közösség tanácsa jóváhagyta a kérelmet, és a helyi hozzájárulásból a teherautó javítására ki választotta a szükséges pénzösszeget. Az adai HML TRADE nevû céget bízták meg a teherautó javításával, ami a rozsdás részek eltávolításából, hegesztésébõl, valamint a jármû teljes újrafestésébõl állt. A munkálatok összes értéke 171.640 dinár, ennek az eredménye egy teljesen  felújított tûzoltókocsi lett. A tûzoltó teherautó felújításánál nagy segítség volt Kéki László tûzoltóparancsnok és munkatársai, akik kisebb –nagyobb javításokat még elvégeztek, hogy teljesen mûködõ képes legyen a jármû. Az eddigi problémák megoldódtak a teherautó körül de, még mindig adódnak gondok, most már van mivel gyorsan és problémamentesen kiérni a helyszínre, de sajnos a felszerelések hiányossága és elavultsága nagy gond. A következõ feladat már az lesz, hogy új tömlõk és felszerelések legyenek véve, hogy még hatékonyabban tudjon a tûzoltó helyt állni tûzesetkor.
    Az õsz folyamán még két pályázatot sikerült megnyerni, amit az adai önkormányzat és a törökfalui helyi közösség közösen írt meg. A Tartományi Nagyberuházások Titkárságánál Völgypart és Valkaisor egy-egy új kutat kap, a kivitelezõnek a kiválasztása folyamatban van a tartományi titkárságnál. Ezt a pályázatot az önkormányzat adta át a helyi közösség fejlesztése érdekében, a VMSZ adai tagozata is közbenjárt a támogatásával.
    A Tartományi Földmûvelési, Erdészeti és Vízügyi Titkárságnál ötszáz darab szibériai akác facsemetét sikerült kapni pályázaton, amelyeket a Törökfalu és Völgypart közötti útszakasz mellé ültettek. A pályázatot az adai önkormányzattal karöltve írtuk meg fásítás címen, ahol konkrétan a bizonyos mennyiségû facsemeték elhelyezését is terveztük.
    Az idei õsz rengeteg csapadékkal áztatta, és még mindig áztatja is vidékünket, ami az õszi munkálatokat megnehezíti. A répatermelõk nagy küzdelmet vívnak a répa felszedésénél, de bosszankodást a tanyán élõk számára is. Minden határbeli út össze van szaggatva, és ahol az elmúlt évben sikerült tört cserepet beszerezni és leszórni a könnyebb közlekedést biztosítva az ott lakók számára, még ezt sem vették figyelembe, csak a mihamarabbi eltávozást, hátrahagyva a szomorú látványt és az ott élõket. Sajnos nincs mit tenni, újból megjavítjuk az utakat, és kivárjuk a következõ õszt abban a reményben, hogy hátha nem fognak erre menni a répások.
    A novemberi hónap is bõvelkedett csapadékban. Ámbár sokan  mondogatják újra és újra  „Lesz-e a tavasszal és nyáron csapadék, amikor sokkal  fontosabb lenne?!” A föld nagyon  szomjas volt, az  idei  nyáron is szûkölködtünk a csapadék hiányában. Azóta a hiány pótlódott, „csak” a föld termése lett gyengébb az elõzõ évekhez mérten, ami miatt mindennek fel-ment az ára, csak a jószág felvásárlási ár megy lefelé. Ebbõl a részbõl nagy gondok adódnak, de a jövõ évi termésig valahogy ki kell tartani!

Molnár József

MINDEN KEDVES KÖRKÉPOLVASÓNAK ÉS POLGÁRNAK KELLEMES KARÁCSONYT ÉS BÉKÉS ÚJ ESZTENDÕT KÍVÁN TÖRÖKFALU HELYI KÖZÖSSÉGE!

decembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Da li će nam ukinuti sud u Adi?
Vesti iz skupštine opštine
Novi uspesi na Javnim radovima
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Zakon o radu
Ađanski odbor
Šarena strana
Impresum


Design by VA