Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. december

Cmoldal
Kellemes ünnepeket!
Betlehemes
Községi hírek
Karácsonyi gondolatok
Lecke a vadludaktól
A gazdaság fejlesztése mindenek előtt
Önkormányzati hírek
Vasárnap választások
Megmarad-e Adán a bíróság?!
Régi karácsonyok üzenete
Mézvásár
Van egy témám
Parcellázásra várva
Hogyan lett a 130 évből 50?
Események vidékünkön
Egykori betlehemezés Adán
Karácsonyfa
Karácsonyi kézimunka-kiállítás Moholon
Újra itt járt a Mikulás
Ádventi készülődés
Újabb elismerés a kis képzőművészeknek
Rendőrségi hírek
Eltűntnek nyilvánítva
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
A nyelvműmelő egyesület közgyűléséről
Zöld levél
A gyanúsított még nem elítélt
Postagalmbsport
Győzelem Szegeden
Tarka oldal
Impresszum

Esemnyek vidknkn

    A nagytestvr s a kistestvr kiemelkeden tndklnek 114 m tengerszint felett a srga parton Kevi s Trkfalut sszekt kves t mellett. A 063-as mobil szolgltat pr vvel ezeltt egy kis antennt szerelt fel, amely rszben megoldotta a krnyken l lakosok mobiltelefon hasznlatt. Az elmlt pr hnap leforgsa alatt egy Eiffel-toronyszersget ptettek mell, s gy mr messzirl kitnik az ptmny. Ezekben a hnapokban a 063-as szolgltat Vlgyparton szmomra nem Utrint hanem Lovenacot, B. P. Selt s Mali Iot, nha meg Tordt tntetette fel a szolgltats elrhetsgeknt. Ne is mondjam, nagyon rossz trer volt s tbbnyire nem is mkdtt a telefonom. Most mr a trernk nagyon is j, s gond nlkl telefonlhatunk, valamint bszkn mondhatjuk neknk is van Eiffel tornyunk! Sajnos mostanra mr magnyosan ll, mikzben e cikket rom, mivel a kicsit sztszedtk.
    Kis vodsaink s kis iskolsaink szi kifestket festettek ki melyek a helyi kzssg trkfalui s vlgyparti pletben vannak killtva, s minden erre jr rdekld, megtekintheti ket.
    November 5-n a kzsgi tzolt szvetsgbl Vlasity Zoltn s Katona Pl tzmegelz eladsokat tartottak a trkfalvi s vlgyparti kisiskolsok rszre, k pedig nagy rmmel s rdekldssel figyeltk mindazt, amit szmukra elmondtak.
    A vlgyparti iskolskor eltti intzmny, a cifra palota kicsinyei vnjkkel apk napjt szerveztek. A kicsik meghvtk apukjukat, mint az indinok trzsfnkeit egy kedves s szp kis msorra. A kis indinok kincset kerestek erdn, hegyen s barlangokon, tvezet ton elrve azt, amit trzsfnkknek (apukjuknak) adtak t. A kincs egy sajt kezleg ksztett portr volt apukrl s egy puszi nekik a kis indinoktl. A gyerekek s apukik is jl reztk magukat, s ez mindannyiunk rmre szolglt e rohan vilgban, melyben sokszor nem tudunk idt szentelni egymsnak.
    Az gret szp sz, ha betartjk gy j! szl a kzismert kzmonds, de a megvalstsa mg jobban hangzik, mint a kzmonds. Dr. Ldi Gbor, a Tartomnyi Vgrehajt Tancs alelnke az idn harmadszor ltogatott el vidknkre Jovan evityel, Ada kzsg Demokrata prtjnak elnkvel. A Demokrata prt a trkfalui ltalnos iskolai tantermeinek s a tornateremnek a padlzatt j technolgival feljtotta, amely korszer, knnyen takarthat s egszsgesebb is. Az plet bels tatarozsa is megtrtnt, miutn a tetszerkezetet megjavtottk, mert tbb helyen bezott a sok csapadk miatt. Mindhrom telepls iskolaudvarban rg, elavult jtkszerek lltak a gyerekek rendelkezsre, feljtottk ket, valamint j, termszetes anyagbl kszlt jtkszereket lltottak fel. Gyerekeink nagyon rlnek, de a szlk is, mivel eddig nem igazn volt lehetsg a kicsiknek jtszani. Az j sznes jtkszerek messzire kitnnek az iskolaudvarokbl, s maximlisan, kihasznljk ket a kicsik. Dr. Ldi r megvolt elgedve az eredmnyekkel, s gretet tett, hogy a hrom teleplst rint tervek mindegyikt a kzeljvben meg fogjk valstani. A Demokrata prt segtsgvel s tmogatsval a helyi kzssg az idn kt plyzaton vissza nem trtend tmogatsban rszeslt. A Tartomnyi Fldmvelsi, Erdszeti s Vzgyi Titkrsgnl 2.000.000 dinr rtkben az j kt kiptsre valamint 250.000 din a falusi szemttelepek rendezsre s tiszttsra, mely a rgi tglagyr helyn van a temettl nem messzire. Ezek a plyzatok realizlsa folyamatban van, s a kzeljvben megvalsulnak.
    Az Adai Szocilis Kzpont november 7-n dleltt Trkfalun s Vlgyparton tisztlkodsi csomagokat osztottak a rszorul szemlyeknek s csaldoknak, akik nluk vannak nyilvntartsban s bejelentve.
    Az szak-vajdasgi Szarvasmarha-tenysztk Egyeslete eladst szervezett november 12-n trkfalun a szarvasmarha tenysztk rszre. Az elads clja tjkoztat jelleg volt a tej rval kapcsolatban, az egyeslet eddigi munkjrl, valamint elkszlet az vi kzgylsre. A szarvasmarha-tenysztk kzl, akik mr korbban belptek az egyesletbe most erre az eladsra eljttek, igaz, hogy kevesen, de nagy remnyeket fzve a jvbeni eredmnyeket illeten mely segthet sokat a mindennapi munkban s zkken-mentesebb tenysztsben is.
    A Trkfalui nkntes Tzolt Testlet ez v nyarn krelemmel fordult a helyi kzssg tancshoz, hogy a Rba tzolt teheraut nagyjavtsban segtsen. A jrm karosszrija sok helyen a rozsdtl tnkrement, gy, hogy mg a sofr alatti lemez is ki volt rohadva. A helyi kzssg tancsa jvhagyta a krelmet, s a helyi hozzjrulsbl a teheraut javtsra ki vlasztotta a szksges pnzsszeget. Az adai HML TRADE nev cget bztk meg a teheraut javtsval, ami a rozsds rszek eltvoltsbl, hegesztsbl, valamint a jrm teljes jrafestsbl llt. A munklatok sszes rtke 171.640 dinr, ennek az eredmnye egy teljesen feljtott tzoltkocsi lett. A tzolt teheraut feljtsnl nagy segtsg volt Kki Lszl tzoltparancsnok s munkatrsai, akik kisebb nagyobb javtsokat mg elvgeztek, hogy teljesen mkd kpes legyen a jrm. Az eddigi problmk megolddtak a teheraut krl de, mg mindig addnak gondok, most mr van mivel gyorsan s problmamentesen kirni a helysznre, de sajnos a felszerelsek hinyossga s elavultsga nagy gond. A kvetkez feladat mr az lesz, hogy j tmlk s felszerelsek legyenek vve, hogy mg hatkonyabban tudjon a tzolt helyt llni tzesetkor.
    Az sz folyamn mg kt plyzatot sikerlt megnyerni, amit az adai nkormnyzat s a trkfalui helyi kzssg kzsen rt meg. A Tartomnyi Nagyberuhzsok Titkrsgnl Vlgypart s Valkaisor egy-egy j kutat kap, a kiviteleznek a kivlasztsa folyamatban van a tartomnyi titkrsgnl. Ezt a plyzatot az nkormnyzat adta t a helyi kzssg fejlesztse rdekben, a VMSZ adai tagozata is kzbenjrt a tmogatsval.
    A Tartomnyi Fldmvelsi, Erdszeti s Vzgyi Titkrsgnl tszz darab szibriai akc facsemett sikerlt kapni plyzaton, amelyeket a Trkfalu s Vlgypart kztti tszakasz mell ltettek. A plyzatot az adai nkormnyzattal karltve rtuk meg fsts cmen, ahol konkrtan a bizonyos mennyisg facsemetk elhelyezst is terveztk.
    Az idei sz rengeteg csapadkkal ztatta, s mg mindig ztatja is vidknket, ami az szi munklatokat megnehezti. A rpatermelk nagy kzdelmet vvnak a rpa felszedsnl, de bosszankodst a tanyn lk szmra is. Minden hatrbeli t ssze van szaggatva, s ahol az elmlt vben sikerlt trt cserepet beszerezni s leszrni a knnyebb kzlekedst biztostva az ott lakk szmra, mg ezt sem vettk figyelembe, csak a mihamarabbi eltvozst, htrahagyva a szomor ltvnyt s az ott lket. Sajnos nincs mit tenni, jbl megjavtjuk az utakat, s kivrjuk a kvetkez szt abban a remnyben, hogy htha nem fognak erre menni a rpsok.
    A novemberi hnap is bvelkedett csapadkban. mbr sokan mondogatjk jra s jra Lesz-e a tavasszal s nyron csapadk, amikor sokkal fontosabb lenne?! A fld nagyon szomjas volt, az idei nyron is szklkdtnk a csapadk hinyban. Azta a hiny ptldott, csak a fld termse lett gyengbb az elz vekhez mrten, ami miatt mindennek fel-ment az ra, csak a jszg felvsrlsi r megy lefel. Ebbl a rszbl nagy gondok addnak, de a jv vi termsig valahogy ki kell tartani!

Molnr Jzsef

MINDEN KEDVES KRKPOLVASNAK S POLGRNAK KELLEMES KARCSONYT S BKS J ESZTENDT KVN TRKFALU HELYI KZSSGE!

decembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Da li će nam ukinuti sud u Adi?
Vesti iz skupštine opštine
Novi uspesi na Javnim radovima
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Zakon o radu
Ađanski odbor
Šarena strana
Impresum


Design by VA