Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. december

Címoldal
Kellemes ünnepeket!
Betlehemes
Községi hírek
Karácsonyi gondolatok
Lecke a vadludaktól
A gazdaság fejlesztése mindenek előtt
Önkormányzati hírek
Vasárnap választások
Megmarad-e Adán a bíróság?!
Régi karácsonyok üzenete
Mézvásár
Van egy témám
Parcellázásra várva
Hogyan lett a 130 évből 50?
Események vidékünkön
Egykori betlehemezés Adán
Karácsonyfa
Karácsonyi kézimunka-kiállítás Moholon
Újra itt járt a Mikulás
Ádventi készülődés
Újabb elismerés a kis képzőművészeknek
Rendőrségi hírek
Eltűntnek nyilvánítva
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
A nyelvműmelő egyesület közgyűléséről
Zöld levél
A gyanúsított még nem elítélt
Postagalmbsport
Győzelem Szegeden
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Kodály-est

    A Bartók Béla alsófokú zeneiskola szervezésében november 23.-án a városháza dísztermében nagysikerû Kodály-estet tartottak, a zeneszerzõ születésének 125. évfordulója alkalmából. A mûsorban felléptek: a zeneiskola énekkara, a Cseh Károly ÁI tanulói, valamint a Musica Humana kamarakórus. Az összekötõ szövegben Kodály fontosabb életrajzi adatat, néhány gondolatát valamint a zeneszerzõ méltatását is hallhatta a közönség.
    Kodály mûveit a magyar nemzeti hagyományokkal és a népzenével való összeforrottság jellemzi. A magyar iskolai zeneoktatás egyik úttörõje volt. Fõbb mûvei: Nyári este, Háry János szvit, Marosszéki táncok, Galántai táncok, Felszállott a páva, Psalmus hungaricus, Budavári Te deum stb. de számos gordonka és zongora mûvei is ismertek.

B. G.

Tarka mûsor

    A Zöld Sziget Öko-mozgalom szervezésében december 10-én az Emberi jogok napja alkalmából humanitáris jellegû mûvelõdési rendezvényt tartottak az adai színházteremben. A közönséget Ljiljana Vlanikolin üdvözölte, majd átadta a szót Tóth Lászlónak, a mozgalom elnökének, aki rövid beszédében kitért az állatkert nehéz anyagi helyzetére és egyéb gondjaira, mert ezt a rendezvényt az állatkert megsegítése céljából szervezték meg.
    A mûsor elsõ részében tarka összeállítást láthatott és hallhatott a közönség – latin-amerikai táncot, a mazsorett-csoportot, szavalatokat, népmesét, a zeneiskola növendékeinek elõadását. A második részben fellépett a New Ada Dance fiatal tánccsoportja, az Aranykapu ME Apróka kopogtatóka népi tánccsoportja, az adai nyugdíjasok tánccsoportja és végül a „Èuvari duša” (A lélek õrei) tambura-zenekar (Vujiæ Branislav vezetésével) szórakoztatta a közönséget.
    A jegyek eladásából befolyt összeget (mintegy 10.800 dinár) az adai Póni állatkert javára fordítják.

B. G.

Néptánc, népzene

    A Szarvas Gábor könyvtár szervezésében december 1-jén a belgrádi Vuk Karadžiæ Mûvelõdési Egyesület vendégszereplésére került sor Adán a színházteremben. A mûsoron a kisszámú közönség Nyugat-szerbiai vlah pásztortáncokat, Óbecse környéki cigánytáncot, piroti, leskovaci, vranjei néptáncokat láthatott, de a népdalcsoport és maga a zenekar is önálló mûsort adott.
    Különösen az ifjúsági csoport által bemutatott népi táncok nyerték meg a közönség tetszését, de a felnõtt csoport cigánytáncait és vranjei táncát is emlegeti a közönség.
    Elmondhatjuk még, hogy ez az együttes ezúttal már harmadszor vendégszerepelt Adán, és most is kiváló folklór-mûsorral rukkolt ki.

B. G.

decembar 2007.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Da li će nam ukinuti sud u Adi?
Vesti iz skupštine opštine
Novi uspesi na Javnim radovima
Molski dobošar
Mladi pišu
Vesti iz policije
Zakon o radu
Ađanski odbor
Šarena strana
Impresum


Design by VA