Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. január

Címoldal
Mi így ünnepeltünk
Községi események
Gyorsabb és kényelmesebb ügyintézés
Ünnepélyes alapkőletétel
Önkormányzati eseménynapló
Választási eredmények Adán
Az adai békefenntartó(k)
Zenél az egész család
Robbanás a moholi iskolában
Targyi minden mennyiségben
Képzőművészeti nevelés
Fergeteges gálaműsor
Új ultrahangos készülék Adán
Törökfalusi események
A községi Nyugdíjas Szövetség hírei
Kishírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Felkötjük a farsang farkát
Szokások, hit, jóslás vagy babona
Körülfutja a Földet
Sikeres akció
Az elmúlt idők nyomában
Tarka oldal
Impresszum

TÖRÖKFALUSI ESEMÉNYEK

    A régi hagyományos használati tárgyak novemberben kezdett gyűjtése sikeres lett. A három településen, Törökfalun, Völgyparton és a Valkai soron előkerültek a régi tárgyak a szekrények mélyéről, a padlásról azzal az örömmel, hogy lesz számukra egy közös helyük, ahol a régi időket büszkén tanúsíthatják. A tárgyakat kiállítottuk, mindegyiket azon a településen ahonnan származik. A helyi közösség szakszolgálata gondosan előkészítette és elrendezte a kiállításra összegyűlt tárgyakat. Ezek azért értékesek, mert nagyszüleink és jómagunk is használtuk a közelmúltban. Ugyanabban a helyiségben az óvodások és az iskolások rajzait is kiállítottuk, a témájuk „Legyen mindenkinek színes a karácsonya!”. A helybeli óvónők és tanítók e rajzok elkészítésében és a megnyitón elszavalt versekkel segítettek hozzá, hogy ünnepélyesebb legyen a kiállítás megnyitója. Törökfalun és Völgyparton december 6-án délelőtt, Valkai soron pedig 12-én volt az ünnepélyes esemény. Mindhárom alkalommal szép számban jelentek meg a helybeliek és nagyon örültek a látnivalóknak. Sokak számára emlékek idéződtek fel a múltból, de sokan viszont tanácstalanul nézték és érdeklődtek, hogy egyes tárgyak mik és mire használták régen. Gyermekeink rajzai is nagyon szépek voltak, nemcsak számukra, hanem szüleik és minden látogató számára nagy örömet jelentettek.
    A kiállítások továbbra is nyitva lesznek az érdeklődők számára. Szívesen várjuk az újabb régi használati tárgyakat is, melyek előkerülnek a padlásokról vagy a szekrények mélyéről, ahol már majdnem feledésbe merültek.
    Vidékünkön nagyon nehezen lehet nézni a magyarországi tv-állomások műsorát. Nincs olyan hullámhossz, amelyet ne zavarnának a hazai állomások. Nagyon ritka az, amikor mindhárom tv-állomás tükörtiszta. A kábeltévés megoldás szinte lehetetlen, mivel a költségek túl nagyok, az igény pedig kevés ahhoz a befektetéshez, amely megfelelő tv-műsort tudna nyújtani. Egy megoldás ezen probléma kiküszöbölésére decemberben jelent meg a mi vidékünkön. A DIGI TV Szerbiában is kezd terjedni, műholdvevő készüléken keresztül hazai, nemzetközi és Magyarországon működő tv-állomásokat kínál a szolgáltatását használók számára. Egy újvidéki DIGI TV szerelőcsapat december elején már néhány igénylést átvett Törökfalun melyből ez év végére néhányat fel is szereltek Törökfalu, Valkai sor és Völgypart településeire. Bővebb információt és további tudnivalókat adai szerelők ismertették az érdeklődőkkel december 18-án és 21-én. Azóta az igénylők száma megnőtt, napról-napra többen jelentkeznek a helyi közösség irodájában. A várakozás nagy, mivel még az ünnepek miatt nem jutott a műholdas vevőkészülékből a szerelőkhöz és igényelőkhöz sem. Sokan várják az új megoldást, hogy minőségesebb tv-műsort nézhessenek hisz a világ otthonaikba így még jobban, szebben és nagyobb terjedelemben tud bejutni és szemléltetni a nézőknek, akik a világ számos tájára sohasem jutnak el.
    December végén a télapócsomag most is megérkezett óvodás és kisiskolás korú gyermekeink számára. Kettőszázhúsz csomagot osztott szét a Télapó Valkai soron december 19.-én, Völgyparton 20-án és Törökfalun 21-én. Mindhárom településen kis karácsonyi és télapóváró műsorral készültek az óvodások és a kisiskolások oktatóikkal. Az apróságok és a szülők is nagy örömmel figyelték a gyerekek műsorát.
    A karácsonyi ünnepek után, december 27-én mezőgazdasági gyűlést tartottak Törökfalun az Ifjúsági otthonban. Mikusák István, az adai Adica igazgatója, valamint Sándor József, a felsőhegyi szövetkezet igazgatója informálták a jelenlevőket a mezőgazdasági minisztérium eddigi munkájáról, valamint a jövőbeli tervekről.
    A december hónap eseményeit taglalva színes, mozgalmas és élményekben gazdag volt Törökfalun, a Valkai soron és Völgyparton a lakosok számára hisz mindig történt valami.

Molnár József

januar 2007.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Dnevnik aktivnosti lokalne samouprave
Predbožićna priredba
Rezultati izbora u Adi
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Impresum


Design by VA