Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. január

Címoldal
Mi így ünnepeltünk
Községi események
Gyorsabb és kényelmesebb ügyintézés
Ünnepélyes alapkőletétel
Önkormányzati eseménynapló
Választási eredmények Adán
Az adai békefenntartó(k)
Zenél az egész család
Robbanás a moholi iskolában
Targyi minden mennyiségben
Képzőművészeti nevelés
Fergeteges gálaműsor
Új ultrahangos készülék Adán
Törökfalusi események
A községi Nyugdíjas Szövetség hírei
Kishírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Felkötjük a farsang farkát
Szokások, hit, jóslás vagy babona
Körülfutja a Földet
Sikeres akció
Az elmúlt idők nyomában
Tarka oldal
Impresszum

79. Zöld levél
2007 MADARA A MEZEI VERÉB

    A 2007 emlős állata (delfin), fája (erdei fenyő) után elérkezett hozzánk a kiválasztott madár neve is, ami nem más, mint a mezei veréb! A Magyar Madártani Egyesület ugyanis a mezei verebet választotta az év madarának, talán elsősorban azért, mert az utóbbi 3-4 évtizedben kétségbeejtően csökkent az állománya. Olyannyira, hogy például a britek verébkészlete mára az eredeti létszám 3 százalékára csökkent.
    Nálunk az állománya relatíve még erős, több millió pár található belőle, de a meredeken csökkenő trend számunkra is figyelmeztető jel, hisz, ha tudatában vagyunk veszélyeztetettségének, a csökkenést sokkal könnyebb megelőzni, mint később visszafordítani.
    Ezért tehát mától kezdve mi is jobban figyeljünk a naponta körülöttünk ugráló, hangoskodó, tolakodó verébre és tőlünk telhetően tegyünk meg mindent a védelmükben. Őrizzük a rájuk leskelődő veszélyektől, óvjuk fészkeit, segítsük szaporodásukat.
    Hol találkozhatunk a mezei verebekkel? Ott vannak a városok terein, az utcákban, a pályaudvarokon, buszállomásokon, a magtárak környékén, a gyümölcsösökben, temetőkben, az ártéri erdők csonkolt füzeseiben és a romos tanyaépületekben.
    A mezei veréb egyébként a Brit-szigetektől egészen Mandzsúriáig megtalálható. Ázsia déli részein és Délkelet-Ázsiában más fajai élnek, de Japánban ugyanúgy megtalálható, mint nálunk. Sőt, Észak-Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra is betelepítették.

    Honnan lehet felismerni? A mezei veréb kisebb, mint a városokból ismert házi veréb. A két rokon faj gyakran összekeveredik, pedig viszonylag könnyen megkülönböztethetők. A mezei verébnek a feje oldalán, piszkosfehér alapon, fekete, csepp alakú folt látható. Ilyen fülfoltja a házi verébnek nincsen.
    Szaporodása: a legkülönbözőbb üregekben fészkel, útmenti fák korhadt üregeiben, gólyafészkek oldalában, a Tisza-gáton a sorompó vascsövében, harkályodúban, az eresz hasadékaiban. A fészek építésében a pár mindkét tagja részt vesz és 5-6 tojást raknak. A hím néha kissé besegít, és ül egy kicsit a tojásokon. Kikelésük után a fiókák 16-18 nap múlva már el is hagyják a fészket. Mindkét szülő gondosan eteti őket, óránként akár 57 amerikai szövőlepkét (a medveszövő-hernyó anyalepkéje) visznek a fészekhez.
    Mit tehet Ön a mezei verébért? Vegyen részt a madárvédelemben! Ha lakóhelye közelében vannak mezőgazdasági területek, parkok, erdőfoltok, gazdasági épületek, akkor helyezzen ki a mezei verebek számára mesterséges fészekodút. Ne riassza el a verebeket a madáretetőtől! Őrizze meg az idős, odvas fákat! Hagyjon fel a tarlóégetéssel!

Király János

januar 2007.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Dnevnik aktivnosti lokalne samouprave
Predbožićna priredba
Rezultati izbora u Adi
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Impresum


Design by VA