Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. január

Címoldal
Mi így ünnepeltünk
Községi események
Gyorsabb és kényelmesebb ügyintézés
Ünnepélyes alapkőletétel
Önkormányzati eseménynapló
Választási eredmények Adán
Az adai békefenntartó(k)
Zenél az egész család
Robbanás a moholi iskolában
Targyi minden mennyiségben
Képzőművészeti nevelés
Fergeteges gálaműsor
Új ultrahangos készülék Adán
Törökfalusi események
A községi Nyugdíjas Szövetség hírei
Kishírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Felkötjük a farsang farkát
Szokások, hit, jóslás vagy babona
Körülfutja a Földet
Sikeres akció
Az elmúlt idők nyomában
Tarka oldal
Impresszum

KISHÍREK

ÚJRA REMEKELT A MUSICA HUMANA
Karácsonyi hangverseny

    A Musica Humana kamarakórus 2006. december 22-én immár 13. alkalommal tartotta Karácsonyi hangversenyét a Városháza nagytermében, ahol teljesen megteltek a széksorok. A vendégek között volt Ürményi Ferenc polgármester is. A kórus az első műsor részben több egyházi szerzeményt, kórusművet énekelt el Johann Sebastian Bach, W. A. Mozart, Bárdos Lajos és más zeneszerzőktől. A Miatyánk szerzeménnyel emlékeztek a tavaly tavasszal elhunyt kórustagra, Farkas Sándorra. A rendezvény másik részében kamarakórus Birkás János vezényletével népszerű és ismert komolyzenei alkotásokat tolmácsolt, színvonalasan. Az est vendégeként a moholi Felsőkarlócai Szent Száva egyházi kórus lépett fel szép sikerrel. A kórus főleg egyházi énekeket adott elő. Marjanović Fodor Erzsébet vezetésével a végén két szerzeményt közösen énekelt el a két kórus.
    Elmondhatjuk, hogy a Musica Humana sikeres évet zárt, amit nagysikerű hangversenye is bizonyít. Több helységben vendégszerepeltek határon innen és túl, így pl. Budapesten, Szentesen, Csókán, Zentán stb. A vendégszereplések méltóképpen képviselték Adát, és tovább növelték a kórus hírnevét.

Bálizs Géza


Újévi hangverseny

    Az adai IFIX Ifjúsági szervezet meghívására a Városháza nagytermében 2006. december 27-én az újvidéki TAJJ vonósnégyes vendégszerepelt. Sajnos kevés néző volt jelen, pedig e kamara-együttes nagyobb közönséget érdemelt volna!
    A vonósnégyes különben újévi hangverseny-sorozatot tartott az újvidéki Zenekedvelő Ifjúság szervezésében több vajdasági városban, így kerültek Adára is. Tekintettel az ünnepek közeledtére koncertjükkel ünnepi hangulatot keltettek. Műsorukban több népszerű szerzeményt hallottunk: Vivalditól, Miklós Klajntól, Johann Strausstól, Kálmán Imrétől. A TAJJ vonósnégyes, amely nevét a benne zenélő hölgyek keresztnevének kezdőbetűiről kapta, nagyfokú zenei tudással és érzékkel, kifinomultan, tökéletes összhangban muzsikált, és ezáltal a művészi tökélyre való törekvés kellőképpen kifejezésre jutott .
    Kellemes élmény volt mindannyinknak ez a szép hangverseny!

Bálizs Géza


    A Brass Dance Band Fúvós–Mazsorett Egyesület 2006. évi sorozatos sikereit mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy meghívást kapott egy Párizs melletti kisvárosba, egynagyszabású nemzetközi fúvós- és mazsorett-fesztiválra. Ennek a jelentősége annál is nagyobb mivel az Európai Unión kívüli, ebben az esetben Délkelet-Európa államai pályázhattak a fesztiválon való részvételre, mint: Horvátország, Bosznia, Szerbia, Bulgária, Románia, Görögország (a pályázat kiírásakor néhány ország még nem volt EU tag). A pályázaton Szerbia nyert, ezen belül pedig a mi zenekarunk a Brass Dance Band. Külön megtiszteltetés ez a zenekar számára, és reméljük mindent megtesz annak érdekében, hogy méltóképen képviselje hazánkat, egyben községünket is.

(Szollár)

Új szkenner, fényképezőgépek

    Lapunk szerkesztősége sikeresen szerepelt azon a pályázaton, amelyet a Tartományi Tájékoztatási Titkárság írt ki a lapkiadók műszaki felszereltségének fejlesztésére. A céleszközként átutalásra került 44 000 dinárból a szerkesztőség számára egy szkennert és két digitális fényképezőgépet vásároltunk. Ennek köszönhetően várhatóan sokkal jobb minőségű képek jelenhetnek meg az újságban. A Körkép szerkesztősége ezúton is köszönetet mond a MILORAD ĐURIĆ által vezetett tartományi titkárságnak, és a továbbiakban is eredményes együttműködésre számít.

Gecse István

Sikeresen tevékenykedtek az adai környezetvédők

    Az adai Ökológiai Mozgalom 2006 december 28-án tartotta évi közgyűlését az I. Helyi Közösség nagytermében. Vendégként megjelent a Vajdasági Ökológiai Társulás képviselője, a moholi unió küldöttsége, az adai méhészek, a sporthorgászok képviselői, az önkormányzat szakosztályának munkatársa.
    A közgyűlésen, melyet Ljiljana Vlanikolin, a Végrehajtó bizottság elnöke vezetett, szó esett az elmúlt év sokrétű munkájáról. Közülük a következők emelhetők ki: az intézményekben megalakultak a környezetvédelmi bizottságok, Nagybecskereken megszervezték a Tisza menti tavasz elnevezésű hagyományos rendezvényt, a környezetvédelmi világnap (június 5) alkalmából Adán megszervezték a környezetvédelmi napot az ide kapcsolódó témakörökkel, javaslatot tettek községünk természeti értékeinek védelmére, megjelölve a moholi erdőt, a Sárgapartot, a Budzsákot, az üdülőközpontot stb. Megvitatták továbbá a 2006. évi pénzügyi jelentést és határoztak a 2007. évi munkatervről, melynek főbb tézisei a következők: a község környezetvédelmi stratégiájának kidolgozása, a zöldesítés, a fakivágási terv elkészítése, a moholi erdő védelme, az állatkert státusának rendezése, méz-fesztivál szervezése, a Tisza menti tavasz társszervezése stb.
    A Vajdasági Ökológiai társulás képviselője több hasznos javaslatot adott, és kiemelte, hogy a Budzsákhoz vezető út építése nagy fontossággal bír, ezért az önkormányzatnál is szorgalmazzák. Kiemelte, hogy fontos a mozgalom projektuma kidolgozása, vele ugyanis könnyebben részt vehetnek különböző pályázatokon.

Bálizs Géza


REKORDNAGYSÁGÚ TAMBURATÖK

    Rekordnagyságú tamburatök termett KEMÉNY Annamária moholi termelő veteményes kert-jében. A 18 kilogrammos muskát-tök az adai piacon kelt el.

Király J.


Tisztelt ismeretlen temetőbe látogatók!

    Rendkívüli megelégedéssel és örömmel nyugtázta szerkesztőségünk az Önök levelét, mert ez egyértelműen arra utal, hogy újságunkat olvassák, felfigyelnek tartalmára, olyan kérdést fedeznek fel benne, amely többeket is érint. Mindez azt látszik igazolni, hogy lapunk képes elindítani bármilyen probléma megoldására irányuló kísérletet. Ez érződik ki az Önök leveléből is, de ebben az esetben a megoldás sajnos, csak kísérlet marad.
    Le kell azonban szögezni, hogy a levél – amelyet a szerkesztőség behatóan megvitatott – nagyon sok, szemmel is látható igazságot tartalmaz, ami a temetővel és az ott előforduló problémákkal kapcsolatos. Épp ezért néhány felvetett kérdést leellenőriztünk, és igaznak bizonyult. Azzal is egyetért a szerkesztőség, hogy a temető kérdésével nagyon sok ember érintve van, érzékeny pontja ez mindenkinek, ezért is próbálunk válaszolni, legalább ily módon, mindannak ellenére, hogy névtelen leveleket különben nem veszünk figyelembe. Állíthatom, hogy levelüket, mint olvasói levelet, véleménynyilvánítást megjelentettük volna, ha valaki vagy valakik nevüket is feltüntetik benne. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elzárkózunk bármiféle, az olvasóval történő kapcsolatteremtés lehetőségétől, sőt, arra kérjük az olvasókat, hogy szabadon írják meg véleményüket, gondolataikat, problémáikat, bármivel is kapcsolatosak, ezeket olvasói levél formájában közölhetjük, eleget téve természetesen annak az újságírói követelménynek, hogy minden megjelentetett írásnak hiteles forrása kell, hogy legyen.

(V. J.)

januar 2007.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Dnevnik aktivnosti lokalne samouprave
Predbožićna priredba
Rezultati izbora u Adi
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Impresum


Design by VA